Ciekawa kwestia. Pewnie wiele osób popełnia tutaj błąd. Ja też miewam dylematy.
Otóż tak:
1) Jeśli mamy na myśli porę dnia, to poprawnie jest... i tak, i tak! Zatem możemy powiedzieć "Miłego wieczoru, kochanie", albo "Pracowałem dziś do późnego wieczora". Zatem możemy się nie stresować: jakkolwiek byśmy nie napisali, będzie poprawnie.
2) Jeśli mówimy o wieczornym spotkaniu, to jedyną formą poprawną jest "wieczoru", np. "Takiego wieczoru kawalerskiego jeszcze nie widziałem."
Teraz moja prywatna opinia.
Wydaje mi się, że jednak w tym drugim przypadku także obie formy powinny być poprawne. W końcu wieczór kawalerski odbywa się wieczorem (potem przez noc i do rana). Choć z drugiej strony, "wieczór kawalerski" to już chyba nazwa własna na tego typu iwent - po prostu impreza przed ślubem. Stąd zapewne nie ma tu jednoznacznej zgody między językoznawcami.
I jeszcze jedno: "wieczora" brzmi nieco... niepoprawnie. Żeby nie powiedzieć - prostacko. Sam prawdopodobnie używam czasami tej formy - szczególnie wtedy, gdy szybko mówię. Natomiast byłbym za tym, żeby jednak zawsze używać formy "wieczoru", bo po prostu lepiej brzmi.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
2 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Chcesz nauczyć się pozycjonowania? Zapisz się na całkowicie bezpłatny kurs pozycjonowania. 14 lekcji, mnóstwo wskazówek, zero lania wody. Szukasz wiedzy o e-biznesie, e-marketingu, prowadzeniu firmy w Internecie? Zapraszam Cię na
blog o e-biznesie
blog o e-biznesie
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Rozmawiając na luzie z kolegami czasem z premedytacją popełniamy błędy (tylko w swoim towarzystwie) - np. "Idziesz na mecza?".
W rozmowach z mniej zacieśnionymi relacjami staram się bardziej
A co do dzisiejszego "wieczoru" - chyba najczęściej właśnie tej formy używam (musiałbym zwrócić uwagę jak mówię) - a "wieczora kawalerskiego" rzeczywiście brzmi dziwnie
Podobnie sprawa się ma z "5 tramwajów, meczów, uczniów"
Z uczniami to wiem, że obie formy są poprawne (uczniów i uczni), z tramwajami i meczami pewnie tez, ale głowy bym nie dał.
W rozmowach z mniej zacieśnionymi relacjami staram się bardziej
A co do dzisiejszego "wieczoru" - chyba najczęściej właśnie tej formy używam (musiałbym zwrócić uwagę jak mówię) - a "wieczora kawalerskiego" rzeczywiście brzmi dziwnie
Podobnie sprawa się ma z "5 tramwajów, meczów, uczniów"
Z uczniami to wiem, że obie formy są poprawne (uczniów i uczni), z tramwajami i meczami pewnie tez, ale głowy bym nie dał.
Pozdrawiam
Seba
Seba
-

Sebastian Nowak - Posty: 478
2 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Wróć do Słownik poprawnej polszczyzny
-