Rok założenia: 2008Kontakt
praktyczne porady, jak pisać bez błędów na naszym forum ebiznesowym i nie tylko
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ciekawa kwestia. Pewnie wiele osób popełnia tutaj błąd. Ja też miewam dylematy.
Otóż tak:
1) Jeśli mamy na myśli porę dnia, to poprawnie jest... i tak, i tak! Zatem możemy powiedzieć "Miłego wieczoru, kochanie", albo "Pracowałem dziś do późnego wieczora". Zatem możemy się nie stresować: jakkolwiek byśmy nie napisali, będzie poprawnie.
2) Jeśli mówimy o wieczornym spotkaniu, to jedyną formą poprawną jest "wieczoru", np. "Takiego wieczoru kawalerskiego jeszcze nie widziałem."

Teraz moja prywatna opinia.
Wydaje mi się, że jednak w tym drugim przypadku także obie formy powinny być poprawne. W końcu wieczór kawalerski odbywa się wieczorem (potem przez noc i do rana). Choć z drugiej strony, "wieczór kawalerski" to już chyba nazwa własna na tego typu iwent - po prostu impreza przed ślubem. Stąd zapewne nie ma tu jednoznacznej zgody między językoznawcami.
I jeszcze jedno: "wieczora" brzmi nieco... niepoprawnie. Żeby nie powiedzieć - prostacko. Sam prawdopodobnie używam czasami tej formy - szczególnie wtedy, gdy szybko mówię. Natomiast byłbym za tym, żeby jednak zawsze używać formy "wieczoru", bo po prostu lepiej brzmi.

Chcesz nauczyć się pozycjonowania? Zapisz się na całkowicie bezpłatny kurs pozycjonowania. 14 lekcji, mnóstwo wskazówek, zero lania wody. Szukasz wiedzy o e-biznesie, e-marketingu, prowadzeniu firmy w Internecie? Zapraszam Cię na
blog o e-biznesie
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

chyba tak jest jak mówisz

Postprzez Sebastian Nowak
napisane: 7 Gru 2011, o 20:58

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Rozmawiając na luzie z kolegami czasem z premedytacją popełniamy błędy (tylko w swoim towarzystwie) - np. "Idziesz na mecza?".

W rozmowach z mniej zacieśnionymi relacjami staram się bardziej ;)

A co do dzisiejszego "wieczoru" - chyba najczęściej właśnie tej formy używam (musiałbym zwrócić uwagę jak mówię) - a "wieczora kawalerskiego" rzeczywiście brzmi dziwnie ;)

Podobnie sprawa się ma z "5 tramwajów, meczów, uczniów"

Z uczniami to wiem, że obie formy są poprawne (uczniów i uczni), z tramwajami i meczami pewnie tez, ale głowy bym nie dał.

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

Wróć do Słownik poprawnej polszczyzny