Rok założenia: 2008Kontakt
praktyczne porady, jak pisać bez błędów na naszym forum ebiznesowym i nie tylko
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ciekawe, czy ktoś z forumowiczów nad tym przypadkiem się zastanawiał?
Bo ja do niedawna - wcale. Ale ostatnio ktoś zwrócił uwagę, ze powinno być "z gwintu" prawidłowo.
"Z gwinta" to się utarło potocznie, "pić flaszkę z gwinta" - jakoś tak fajnie pasuje, ale prawidłowo nie jest.

Co pijecie "z gwintu?" Ja piwo lubię z butelki. :drunk:

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Uważam ,że powinno się mówić w rozumieniu butelczastym ''z gwinta' :grin: a To dlatego ,że jako tako...butelka z piwem nie ma sama w sobie gwintu...jest takie wypuklenie do kapselka, jednak gwintu nie ma!
Co innego jeśli jest to nazewnictwo napoju;) np. po butelce plastikowej lub szklanej - zakręcanej.

Forma która odnosi się do gwintu jest...tak trochę nie na miejscu. Chociaż nie jestem od tego specjalistą...to Tylko moja opinia.

...bo jak To tak...pij piwko z gwintu??!! albo, wal wino w gwintu !! - ...jak To tak??? :lol:
Gwint w rozumieniu butelki piwka lub wina ;) jest oczywiście zapożyczony, ale tak na prawdę nie ma tam w butelce żadnego gwintu!
Więc forma ta nie powinna obowiązywać.

A wracając do czegoś bardziej procentowego....to jeszcze nie słyszałem aby ktoś mówił...pij flaszkę z gwintu - dlaczego???...może to takie trochę obciachowe ;P :D

Zerknijcie Proszę też na...
http://demotywatory.pl/59016/-Tyle-razy-mowie-nie-pij-z-gwintacokolwiek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Butelka

Awatar użytkownika
Piaskowski

Wyrażenie potoczne

Postprzez Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski
napisane: 20 Lis 2010, o 22:47

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Według mnie powinno się mówić "pić z gwinta". Całe wyrażenie jest tak mocno potoczne, że dorabianie tu zasad poprawnej polszczyzny mija się z celem.

Awatar użytkownika
Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski

Miejscowość: Warszawa

Ze względu na "wyrażenie potoczne" niejedno słowo uzyskało status akceptowalnego. Właśnie dlatego, iż z racji powszechnego użycia - weszło na stałe do słownika. Na przykład : poszłem i poszedłem.
Obecnie można się posługiwać obiema formami w mowie potocznej. Natomiast piszemy tylko " poszedłem."
Swego czasu wszyscy wszystkich upominali, żeby nie mówić "poszłem", bo to nieprawidłowo.Teraz już zostało to uznane jako dopuszczalne i nikt się nie czepia. Może prezydent Wałęsa pomógł...? Nie wiadomo.

Na pewno znajdzie się jeszcze niejedno takie słowo. ;)

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka napisał(a):Na przykład : poszłem i poszedłem.
Obecnie można się posługiwać obiema formami w mowie potocznej. Natomiast piszemy tylko " poszedłem."
Swego czasu wszyscy wszystkich upominali, żeby nie mówić "poszłem", bo to nieprawidłowo.Teraz już zostało to uznane jako dopuszczalne i nikt się nie czepia.
Forma "poszłem" nie została uznana przez Radę Języka Polskiego jako poprawna, i najprawdopodobniej nie zostanie. PWN dość jasno wypowiada się na ten temat, potwierdza to też prof. Bralczyk.

Awatar użytkownika
Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski

Miejscowość: Warszawa

Re; Forma...

Postprzez Piaskowski
napisane: 26 Lis 2010, o 15:05

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=10458
-> I Wszystko Wyjaśnione...

A ja ciągle będę pić Piwo Z GWINTAA! :grin:

Awatar użytkownika
Piaskowski

No to chlup w ten głupi dziób

Postprzez Iwoldan
napisane: 18 Sty 2011, o 21:00

Picie z gwinta należy do żartobliwych powiedzeń "biesiadnych". Nie może więc być więc śmiertelnie poważne i prawidłowe :-)

Również szłem używane przez Lecha Wałęsę było na miejscu. Podkreślało że był on "prostym robotnikiem", który obalił komunizm. Dla komunistów to że przywódcą strajków nie został "klasowo podejrzany inteligent" lecz prosty robotnik, okazało się poważnym ciosem propagandowym.

Lech Wałęsa używał niejednego porównania które miało podkreślać że jest robotnikiem, elektrykiem. Do powszechnego użytku weszło jego powiedzenie "naładować akumulatory" lub plusy dodatnie i plusy ujemne.

Awatar użytkownika
Iwoldan

Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka napisał(a):Ale ostatnio ktoś zwrócił uwagę, ze powinno być "z gwintu" prawidłowo.

Chyba jednak Bracie ktoś niepotrzebnie zwrócił Ci uwagę, że picie z gwinta jest niepoprawne językowo. Okazuje się, że jest w porządku. Jest to po prostu wyjątek. Czyli forma, która faktycznie nie jest poprawna, a jest używana przez lata przez większość z nas staje się w końcu dopuszczalną.
A jeśli chodzi o "poszłem" i "poszedłem", to faktycznie powinno się mówić i pisać "poszedłem", "poszedłeś". Zresztą zaraz zrobię nowy wątek o tym.

Potrzebujesz serwis www uszyty na miarę? Oto moja oferta na
tworzenie stron internetowych
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Wróć do Słownik poprawnej polszczyzny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości