Jak to jest w takim razie?
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
No właśnie, które słowo jest poprawne? Niby obydwa są poprawne (a może oba?
) Niemniej jednak irytuje mnie ta kwestia, ponieważ kiedyś w liceum mój polonista powiedział z wahaniem, że niepoprawnie jest mówić czy pisać "oba" - mówił to jednak z niepewnością.
Czy może mam dzwonić do prof. Miodka?
(czy jak on się tam nazywa
)
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Zamieszałem i nie widziałem, że odpowiedź na "naprawdę" już istnieje.
Co do obu i obydwu to wykorzystuje je na przemian i uważam, że obie formy są poprawne.
Z doświadczenia i setek milionów znaków pisania za mną wiem, że częściej używam oba, aniżeliby obydwa, lecz czasem zdarza mi się na przemian używać obydwu tych wyrazów
Co do obu i obydwu to wykorzystuje je na przemian i uważam, że obie formy są poprawne.
Z doświadczenia i setek milionów znaków pisania za mną wiem, że częściej używam oba, aniżeliby obydwa, lecz czasem zdarza mi się na przemian używać obydwu tych wyrazów
- Mateusz Szczęsny
Tu jest jakiś artykuł --> http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=1597 ,a tutaj też ciekawa dyskusja o różnych zwrotach http://www.coderscity.net/ftopic13621.html 
Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
-

bartekmedon - Posty: 718
Dzięki Panowie, dokładnie tak: obie formy są poprawne, więc można stosować wybraną wedle uznania.
Zauważyłem, że w wątkach słownikowych pięknie się wyrażamy i piszemy praktycznie bez błędów. Chyba jednak słownik poprawnej polszczyzny był dobrym pomysłem dla forum
Zauważyłem, że w wątkach słownikowych pięknie się wyrażamy i piszemy praktycznie bez błędów. Chyba jednak słownik poprawnej polszczyzny był dobrym pomysłem dla forum
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Obie / obydwie formy sa poprawne.
Z doświadczenia zgodziłbym sie z uwagą, że forma "oba" występuje statystycznie pięciokrotnie częściej niż "obydwa". Analizowałem kiedyś jedna ze swoich prac polonistycznych i wyszło, że w 30 stronicowym tekście forma "oba" i różne jej odmiany wystąpiła o wiele cześciej niz "obydwa" ( i jej odmiany)
Z doświadczenia zgodziłbym sie z uwagą, że forma "oba" występuje statystycznie pięciokrotnie częściej niż "obydwa". Analizowałem kiedyś jedna ze swoich prac polonistycznych i wyszło, że w 30 stronicowym tekście forma "oba" i różne jej odmiany wystąpiła o wiele cześciej niz "obydwa" ( i jej odmiany)
-

Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka - Posty: 311
Obie są poprawne, ale gdybyście mieli inne problemy tego typu to polecam: http://obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive
Ciekawe porady językowe, a jeśli mamy problem to zawsze możemy wysłać pytanie - testowałam i wiem, że autor odpisuje
Ciekawe porady językowe, a jeśli mamy problem to zawsze możemy wysłać pytanie - testowałam i wiem, że autor odpisuje
Sklepy internetowe Zaawansowany system do tworzenia sklepów internetowych.
Social Media wszystko o mediach społecznościowych.
Social Media wszystko o mediach społecznościowych.
-

Ewelina Golba - Posty: 53
- Miejscowość: Kraków
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Wróć do Słownik poprawnej polszczyzny
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości