Rok założenia: 2008Kontakt
praktyczne porady, jak pisać bez błędów na naszym forum ebiznesowym i nie tylko
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jednak potrzebny dział

Postprzez Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka
napisane: 17 Paź 2010, o 11:00

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Żeby potwierdzić jeszcze, że ten dział, czy też poddział "poprawnej polszczyzny" jest jednak przydatny podam poniższego linka.

tworzenie-stron/porady-dla-poczatkujacego-w-tworzeniu-stron-t1797-20.html#p14811

gdzie autor używa wyrazu " wraz" ( np. wraz z przyjacielem) osobno " w raz". Nie chce tutaj- broń boże - komuś przytykać, że robi błędy, bo to się zdarza każdemu. Chciałem tylko znaleźć jakiś przykład obrazujący, ze jednak nie jesteśmy pewni jak się dane słowo pisze. I często piszemy z błędem. Słowo "wraz" oczywiście pisze się razem, nie osobno.

Ktoś może jeszcze podważać to - argumentując, np. że na tym forum chodzi o przekazanie informacji e-biznesowych , a nie o czepianie się błędów. Lecz mi się wydaje, iż każda wypowiedź, niezależnie od tematyki powinna błędów się wystrzegać. :rules:

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Powiem więcej, Bracie.
W biznesie poprawny język jest niezwykle ważny. Możemy sobie na Forum między sobą pisać z błędami, nieco niechlujnie, bez zwracania zbytniej uwagi na interpunkcję itp. Niby nic się nie stanie. Chodzi jednak o przyzwyczajenia. Jeśli na tym Forum będziemy tak pisali, gdzie indziej nie będziemy robili tego lepiej - to niemal pewne. Poza tym, na forum biznesowym (takim, jak nasze) nawiązują się kontakty biznesowe, znajdujemy nowych czytelników lub nawet klientów, dajemy się poznać jako osoby, które dysponują jakąś wiedzą. Dopełnieniem wizerunku jest m.in. dbałość o język. Język nie tylko poprawny, ale i w miarę urozmaicony.
Aż mnie natchnęło, żeby utworzyć nowy wątek w dziale "Słownik poprawnej polszczyzny" :sun:

Jeśli chcesz nauczyć się pisać biznes plany lub zlecić tę usługę, zapraszam Cię na serwis krzywy.pl do mojej oferty pisania biznes planów
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Wróć do Słownik poprawnej polszczyzny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości