Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Generalnie tak jest. Też tak się przyzwyczaiłem. Także synonimy Internetu najczęściej piszę z dużej litery (np. Sieć).
Ja tak samo
11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Z dużej litery piszemy wtedy gdy mamy na myśli globalną (międzynarodową) sieć. Przykład: podłączam się do Internetu. Z małej litery tylko wtedy gdy mówimy o cząstce tej sieci. Przykład: włączyłem w domu internet. 
-

Łukasz Grzegrzółka - Posty: 16
Mnie tam na polskim uczyli, ze z wielkiej mozna pisac z szacunku. No wiec ja szanuje Internet w kazdej formie, wiec zawsze pisze z wielkiej 
-

Krzysztof Trynkiewicz - Posty: 461
Łukasz Grzegrzółka napisał(a):Z dużej litery piszemy wtedy gdy mamy na myśli globalną (międzynarodową) sieć. Przykład: podłączam się do Internetu.
Generalnie tak jest. Też tak się przyzwyczaiłem. Także synonimy Internetu najczęściej piszę z dużej litery (np. Sieć).
Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):No wiec ja szanuje Internet w kazdej formie, wiec zawsze pisze z wielkiej
Ja tak samo

Szukasz telefonu dla osoby starszej? Tutaj znajdziesz odpowiednią komórkę, czyli telefon dla seniora. Znajdziesz tutaj nie tylko same telefony, ale także informacje, recenzje, artykuły, porady. Zapraszam.
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Word zawsze podpowiada pisanie z Dużej 
-

krystian piątek - Posty: 605
- Miejscowość: Kielce
Zawsze piszę wielką literą. Ale polski słownik ortograficzny rzeczywiście potwierdza wypowiedź Łukasza: Internet dla sieci globalnej i internet dla fragmentu Internetu lub samodzielnej sieci.
Porady, informacje i oferty bankowe. U nas konta firmowe a także oferty mBank i MultiBank, ubezpieczenia i inne usługi.
- mrobert15
- Miejscowość: Wrocław
Z małej piszemy o Internecie jako o medium, np podłączanie to internetu. Ale jak używamy zwrotu jako nazwa własna i globalna to Internet.
- cosik_ktosik
Potwierdzam, gdy używamy słowa Internet jako nazwa własnej to tylko i wyłączeni duża litera (co jest logiczne i sensowe). W innych przypadkach mała.
T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
-

it-spleen - Posty: 707
- Miejscowość: Tarnowskie Góry
11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Wróć do Słownik poprawnej polszczyzny
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości