A poprawnie jest oczywiście tylko i wyłącznie "co najmniej". Jak wpiszemy w Google całkiem po głupiemu "co naj mniej", wtedy już nam dobrze podpowiada
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
ulusko87 (poprawnie odmieniłem Twój nick?
),
Widzę, że pierwsze 2 posty na naszym Forum to z Twojej strony wizyta w krainie wątków językowych. Miło nam.
Z tym pleonazmem nie bardzo trafiłaś. Zobacz tutaj http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=11545
"Tylko i wyłącznie" to jeden z wyjątków, który jest tak często stosowany (i tak dobrze brzmi), że nawet znawcy językowi nie widzą w nim nic złego. "Tylko i wyłącznie" to podkreślenie wagi. Spójrz na poniższe zdania:
1) A poprawnie jest oczywiście wyłącznie "co najmniej".
2) A poprawnie jest oczywiście tylko "co najmniej".
3) A poprawnie jest oczywiście tylko i wyłącznie "co najmniej".
Które najlepiej brzmi?
Moim zdaniem, użycie pewnych zwrotów zależy od kontekstu i roli, jaką pełni dany zwrot. Oczywiście nie jestem językoznawcą i jeśli coś jest błędem - to jest. Jednak w tym akurat przypadku, nawet językoznawcy dopuszczają tę formę.
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Tak wiele osób popełnia tutaj błąd, że można odnieść wrażenie, iż obydwie są poprawne. Nawet Google nie podpowiada "co najmniej", gdy wpiszemy "conajmniej".
A poprawnie jest oczywiście tylko i wyłącznie "co najmniej". Jak wpiszemy w Google całkiem po głupiemu "co naj mniej", wtedy już nam dobrze podpowiada
Wiedzę w Sieci można podzielić na darmową i płatną. Jeśli chodzi o tę pierwszą, to polecam Ci z czystym sercem profesjonalnie przygotowane kursy e-mailowe.
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
uluska87 napisał(a):Chciałam tylko powiedzieć, że wyrażenie "tylko i wyłącznie" jest pleonazmem, zatem jest niepoprawne . Mówimy albo tylko, albo wyłącznie.
ulusko87 (poprawnie odmieniłem Twój nick?
Widzę, że pierwsze 2 posty na naszym Forum to z Twojej strony wizyta w krainie wątków językowych. Miło nam.
Z tym pleonazmem nie bardzo trafiłaś. Zobacz tutaj http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=11545
"Tylko i wyłącznie" to jeden z wyjątków, który jest tak często stosowany (i tak dobrze brzmi), że nawet znawcy językowi nie widzą w nim nic złego. "Tylko i wyłącznie" to podkreślenie wagi. Spójrz na poniższe zdania:
1) A poprawnie jest oczywiście wyłącznie "co najmniej".
2) A poprawnie jest oczywiście tylko "co najmniej".
3) A poprawnie jest oczywiście tylko i wyłącznie "co najmniej".
Które najlepiej brzmi?
Moim zdaniem, użycie pewnych zwrotów zależy od kontekstu i roli, jaką pełni dany zwrot. Oczywiście nie jestem językoznawcą i jeśli coś jest błędem - to jest. Jednak w tym akurat przypadku, nawet językoznawcy dopuszczają tę formę.
Szukasz wiedzy o e-biznesie, e-marketingu, prowadzeniu firmy w Internecie? Zapraszam Cię na blog o e-biznesie
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Mimo tego, że może i jest dozwolone, ale według mnie brzmi co najmniej dziwnie i nie lubię tego używać, ale często jest tak, że mamy w nawyku pewne zwroty i mówimy je nieświadomie 
Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi 
-

Kamil 'seven' Lubelski - Posty: 681
- Miejscowość: Łódź
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Wróć do Słownik poprawnej polszczyzny
-