HTML - ( z ang. Hyper Text Markup Language, pol. hipertekstowy język znaczników)- język wykorzystywany do tworzenia stron internetowych. Jest to zbiór kilkudziesięciu znaczników, za pomocą których w zwykłym dokumencie tekstowym ( np. Microsoft Word) tworzymy tzw. kod źródłowy strony internetowej. Zmiana rozszerzenia pliku z tekstowego na .html lub htm powoduje jego wyswietlenie jako strony www.
Pierwsza publicznie dostępna specyfikacja języka HTML została zamieszczona w internecie w roku 1991 przez niejakiego Bernersa -Lee. Zawierała 22 znaczniki, które tworzyły prosty szkielet dokumentu HTML. Trzynaście z nich do dzisiaj funkcjonuje w html.
HTML jest ściśle powiązany z Kaskadowymi Arkuszami Stylów ( CSS).
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Definicja brzmi może trochę groźnie dla niewtajemniczonych, ale nie jest to takie skomplikowane
Kiedyś za młodu uczyłem się na Commodore 64 języka Basic - to chyba jeden z najprostszych języków programowania, jaki kiedykolwiek powstał. Dosłownie kilka funkcji na krzyż. Pamiętam, że zrobiłem sobie takie proste "Koło fortuny" - wtedy był to popularny teleturniej w Polsce, hehe. Napisałem kilka tysięcy linijek kodu; niemal same funkcje typu "if ... goto ..." (co ciekawe, pisane jest tu razem). A jak zaczynałem naukę Basica? Tylko nie zlejcie się ze śmiechu!
Pożyczyłem z biblioteki jakąś okurzoną książkę do Basica, przeglądnąłem ją i zacząłem przepisywać przykładowy kod - już nie pamiętam co tam miało robić, chyba automatycznie rysować jakiś labirynt na ekranie, taki jakby wygaszacz ekranu czy coś. No i pisałem kod, jak leci... czyli napisałem pierwszą linijkę, później.... spacją dojechałem do końca linii, aż kursor przeskoczył do nowej linijki i dalej pisałem
No i napisałem tak ileś tam linijek kodu. Później uruchamiam ten mój program, a tu.. wiadomo co: lipa. Nie działa. No bo jak ma działać? Skoro nie wiedziałem, że ENTERem przechodzi się do nowej linii...
Napisałem to jajcarne wspomnienie mojej przygody z Basic'iem (qrde, jak to napisać: Basiciem, Bejzikiem, Basikiem? hehe), żeby pokazać, że programowanie tylko wtedy jest trudne i frustrujące, gdy nie mamy zielonego pojęcia o nim. Jeśli znamy chociaż podstawy, wtedy jest już w miarę prosto. Jeśli czegoś nie wiemy - 2 kliknięcia w Google i już sprawa jasna.
HTML czy jego nowsza specyfikacja, czyli XHTML (w skrócie: HTML + XML) jest bardzo prostym językiem. Warto poświęcić 1-2 dni na zapoznanie się z nim. Nie popełniłem błędu ani Ty nie przeczytałeś źle: 1-2 dni wystarczą! I już sekcja <head> czy <body> nie będą Ci obce
Kiedyś za młodu uczyłem się na Commodore 64 języka Basic - to chyba jeden z najprostszych języków programowania, jaki kiedykolwiek powstał. Dosłownie kilka funkcji na krzyż. Pamiętam, że zrobiłem sobie takie proste "Koło fortuny" - wtedy był to popularny teleturniej w Polsce, hehe. Napisałem kilka tysięcy linijek kodu; niemal same funkcje typu "if ... goto ..." (co ciekawe, pisane jest tu razem). A jak zaczynałem naukę Basica? Tylko nie zlejcie się ze śmiechu!
Pożyczyłem z biblioteki jakąś okurzoną książkę do Basica, przeglądnąłem ją i zacząłem przepisywać przykładowy kod - już nie pamiętam co tam miało robić, chyba automatycznie rysować jakiś labirynt na ekranie, taki jakby wygaszacz ekranu czy coś. No i pisałem kod, jak leci... czyli napisałem pierwszą linijkę, później.... spacją dojechałem do końca linii, aż kursor przeskoczył do nowej linijki i dalej pisałem
Napisałem to jajcarne wspomnienie mojej przygody z Basic'iem (qrde, jak to napisać: Basiciem, Bejzikiem, Basikiem? hehe), żeby pokazać, że programowanie tylko wtedy jest trudne i frustrujące, gdy nie mamy zielonego pojęcia o nim. Jeśli znamy chociaż podstawy, wtedy jest już w miarę prosto. Jeśli czegoś nie wiemy - 2 kliknięcia w Google i już sprawa jasna.
HTML czy jego nowsza specyfikacja, czyli XHTML (w skrócie: HTML + XML) jest bardzo prostym językiem. Warto poświęcić 1-2 dni na zapoznanie się z nim. Nie popełniłem błędu ani Ty nie przeczytałeś źle: 1-2 dni wystarczą! I już sekcja <head> czy <body> nie będą Ci obce
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Mimo, iż język HTML nie jest rozszerzalnym językiem znaczników i jak pokazuje HTML5 rozwija się. Nauka w 1-2 - myślę, że to dla geniuszów pokroju Jobs, Gates'a. Żeby móc o sobie powiedzieć - potrafię pisać/programować w HTML'u - potrzeba chyba więcej czasu.
-

it-spleen - Posty: 707
- Miejscowość: Tarnowskie Góry
- mariusz21zs
To zależy od twojego podejścia .
Ja juz nie pamietam ile czasu zajeła mi nauka podstaw html .
Obecnie śmigam w html no i w stylach css na poziomie zaawansowanym .
A teraz ucze sie php i MySQL - bez html plus css nie ma co podchodzić do php itp.
Polecam :
http://www.kurshtml.edu.pl/ i wiele innych kursów ...
Ja juz nie pamietam ile czasu zajeła mi nauka podstaw html .
Obecnie śmigam w html no i w stylach css na poziomie zaawansowanym .
A teraz ucze sie php i MySQL - bez html plus css nie ma co podchodzić do php itp.
Polecam :
http://www.kurshtml.edu.pl/ i wiele innych kursów ...
mariusz21zs napisał(a):ile czasu potrzeba aby zdobyc podstawy html-a?
- snaki
Ile ? A ile czasu potrzeba Tobie by nauczyć się na pamięć długiego wiersza, a ile Twojemu koledze, a ile Twojej koleżance ?
Po pierwsze - preferencje
Po drugie - zapał i ambicja
Po trzecie - zasoby informacyjne
Po czwarte - czas
Po piąte - łatwość w nauczaniu
Po szóste - żeby określić, że coś się potrafi potrzeba na prawdę sporo pracować. Mimo, że to tylko (albo aż) HTML i CSS to na prawdę, żeby robić 'sztuczki' potrzeba sporo czassssuuu:)
Po pierwsze - preferencje
Po drugie - zapał i ambicja
Po trzecie - zasoby informacyjne
Po czwarte - czas
Po piąte - łatwość w nauczaniu
Po szóste - żeby określić, że coś się potrafi potrzeba na prawdę sporo pracować. Mimo, że to tylko (albo aż) HTML i CSS to na prawdę, żeby robić 'sztuczki' potrzeba sporo czassssuuu:)
T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
-

it-spleen - Posty: 707
- Miejscowość: Tarnowskie Góry
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Wróć do Słownik ebiznesowy - definicje, terminy
-