co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
budujemy wspólnie słownik pojęć związanych z e-biznesem, Internetem, IT

Hosting - to udostępnianie przez dostawcę usług internetowych zasobów serwerowni. Jeszcze prościej mówiąc polega to na "zarezerwowaniu" / oddaniu do dyspozycji określonej objętości dysku twardego, na której można przechowywać pliki tworzące treść stron internetowych i / lub udostępnienie przestrzeni dysku jako miejsca dla plików "leżących" w skrzynce mailowej.
Inna odmiana hostingu to udostępnienie większych obszarów dysku a nawet całego serwera lub kilku - jako fizycznego nośnika dla dużego serwisu internetowego, portalu, grupy dyskusyjnej i innych. W każdej z nich chodzi o udostępnienie fizycznego miejsca (dysku lub dysków twardych) dla pomieszczenia różnych form informacji dostępnych przez Internet.

No to jestem pierwszy z hostingiem. Myślę , że bardzo fajny poddział tutaj będzie się tworzył. Możemy się dowiedzieć o terminach, o których nawet ...nigdy dotąd nie słyszeliśmy. Ludzie mają ogromną wiedzę.
Poza tym wydaje mi się, że wiele pojęć niby wiemy, ale tak naprawdę brakuje nam właśnie tej rzeczowej, konkretnej definicji, która uporządkowałaby tą naszą wiedzę. Warto więc zapoznać się z definicją.

Jeszcze pytanko rozpoczynająco - uzupełniające:
Czy opieramy się na czystych definicjach słownikowych, czy może próbujemy coś podać swoimi słowami? Czy może trochę jedno, trochę drugie? :lol:

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

I tak i tak.
Czasami można pojechać z jakiegoś słownika. Chyba nas Wielki Brat Google nie zbanuje za definicje - w końcu definicja to definicja, ciężko czasem coś zmieniać, a czasami nawet jest to niecelowe.

Ale bardzo ważne jest to, co My sami napiszemy swoimi słowami. Bo nie do każdego przemawiają definicje słownikowe :?

Moja wersja:
Hosting to miejsce na serwerze, czyli fizycznym komputerze z procesorem, płytą główną, pamięcią, twardym dyskiem / dyskami itd., które użytkujemy na własne potrzeby: na strony WWW, pocztę, pliki itd.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Hosting - definicja

Postprzez Paweł Landzberg 16 Mar 2009, o 23:47

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Osobiście do mnie bardziej przemawiają definicje "niesłownikowe", bardziej trafiają do odbiorcy (tak myślę).

Dla mnie hosting jest to po prostu usługa polegająca na wykorzystaniu serwera, dysku (lub części dysku) usługodawcy, do różnych celów (związanych głównie z przechowywaniem rozmaitych plików online - tym samym są one dostępne via Internet przez 24 h/dobę).

Najczęściej mówiąc o hostingu mamy na myśli hosting u firm udostępniających go pod tworzone serwisy, strony internetowe. Wszystkie części składowe serwisów są dostępne na serwerze hostingodawcy. Mamy do nich pełny dostęp i często różne udogodnienia, pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu serwisu.

Jednak hostingiem jest również udostępnianie miejsca na pliki niezwiązane z serwisami internetowymi. Chodzi mi tu o takie usługi, jakie oferują chociażby rapidshare.com czy imageshack.us i wiele tym podobnych stron.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Wróć do Słownik ebiznesowy - definicje, terminy