co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
budujemy wspólnie słownik pojęć związanych z e-biznesem, Internetem, IT

Hmm e-biznes?

Postprzez Paweł Landzberg 26 Kwi 2010, o 11:52

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Mi się wydaje, że e-biznes jest bardziej poprawna. Zauważ, że wszelkie wyrazy internetowe z przedrostkiem "e" mają myślnik. Sam w stopce masz napisane "ebiznes", ale potem już "e-commerce".

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Sam się na początku nad tym zastanawiałem, ale moje wątpliwości szybko zostały rozwiane.

Jest kilka słów popularnych, które pisze się z przedrostkiem e-. Najbardziej chyba popularnym jest słowo : e-mail a nie email ;)

Twoja darmowa bramka sms - wysyłaj sms-y za free.
Naprawdę łatwy zarobek w zasięgu Twojej ręki.
Awatar użytkownika
MichaelloClass

Miejscowość: Łódź

bastek89 napisał(a):Moje pytanie: która nazwa jest bardziej poprawna jeśli obie nimi nie są :) - ebiznes czy może e-biznes?

Nie ma chyba jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.
Przedrostek "e-" wziął się od "e-mail". I tak już niby zostało, że wszystko, co jest związane z Internetem, ma przedrostek "e". Najczęściej z myślnikiem, choć nie zawsze.
Złote Myśli promują "ebook" zamiast "e-book".
Ja promuję "ebiznes" zamiast "e-biznes" (choć używam zamiennie).
Niektóre firmy, portale mają w domenie "ecostam" (bez myślnika).

Jeśli jednak miałbym konkretnie i krótko odpowiedzieć na Twoje pytanie, to powiem: większość osób używa pisowni z myślnikiem, lecz uważam obie formy za poprawne.

Zwiększ użyteczność i skuteczność Twoich serwisów internetowych. Zainwestuj w użyteczność (czyli poprawę usability) Twojego serwisu internetowego.
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

czy to istotne

Postprzez Zygmunt L. 9 Cze 2011, o 12:50

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

E-biznes czy ebiznes? To tylko kwestia pisowni. Nie sądzę, by miała jakąkolwiek wartość wymierną, pojęcie pozostaje pojęciem. Natomiast na pewno istotnym jest tutaj przede wszystkim krytyczne podejście do tematu. Bardziej zastanawiałbym się nad wymiennością w przypadku e-commerce...

takie sieci jak afiliant.com
Zygmunt L.

Poprzednia

Wróć do Słownik ebiznesowy - definicje, terminy