Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
14 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Mam do Was pytanie dotyczące tego, czy kiedykolwiek pozycjonowaliście swoje strony na słowo kluczowe będące nazwą firmy oferującej Wasz bądź podobny produkt? Kiedy na szczycie wyszukiwań w Google Keyword jako frazę widzę nazwę firmy z niską konkurencją i blisko 30.000 wyszukiwań ścisłych zastanawiam się nad wykorzystaniem tego słowa kluczowego. Oczywiście nazwy firmy nie wykorzystam nigdzie na stronie, natomiast pozycjonując ją chociażby poprzez precle i artykuły mogę nazwę firmy wykorzystać w różnym charakterze. Nie wiem jednak jak to się ma do moralności internetowej a przedewszystkim litery prawa. Firma z tego co widzę nie jest jakoś super pozycjonowana na własną nazwę, myślę że dość łatwo byłoby ją wyprzedzić w wyszukiwaniach na tą frazę. Takie wątpliwości miałem już wcześniej lecz tutaj liczba wyszukiwań jest już spora.. Boję się jednak, że gdyby się udało i pod nazwą ich firmy znalazłaby się moja landing page mogliby mieć o to pretensje. Dodam, że oczywiście jest to tolanie ta sama branża.. Mam spore wątpliwości co do takiego pozycjonowania, dlatego chciałem zasięgnąć rady czy ktoś już próbował tego typu metod?
-

Artur Smolicki - Posty: 211
Nazwy innej firmy nie możesz używać w title oraz meta tagach.
Zna historie tego typu:
Jedna linia lotnicza wypozycjonowała się nazwę konkurencyjnej ... ta poszkodowana założyła sprawę google
o to, że przedstawia źle wyniki - google przegrało
Zna historie tego typu:
Jedna linia lotnicza wypozycjonowała się nazwę konkurencyjnej ... ta poszkodowana założyła sprawę google
o to, że przedstawia źle wyniki - google przegrało
[size=150]KONKURS - najlepsza nazwa dla cmsa[/size]
- miloszgadz
To że nie mogę to wiem, nie miałem zamiaru użyć tej nazwy nigdzie na stronie
Natomiast chciałem wiedzieć jak się ma ta sprawa u innych osób, czy ktoś praktykował, czy przeczy to jakiejś netykiecie bądź polskiemu prawu. Jedyne co według mnie mógłbym zastosować to anchory w preclach, pytanie tylko czy jest to legalne. Bo że takie pozycjonowanie jest niesamowicie ciężkie wiem, zainteresował mnie jednak sam przypadek.
-

Takie praktyki są wedłóg mnie raczej nie wskazane i niepotrzebne... Ktoś może z tego tytułu czuć się oszukany przez co możesz mieć problemy i nie polecam takiego działania. Chyba że firma do której należy strona godzi sie na to ale nie wiem czy to możliwe
-

www.skrypty.pro - Posty: 135
- Miejscowość: www.skrypty.pro
Właśnie dlatego zadałem to pytanie, gdyż takie działanie wydało mi się nawet jeśli zgodne z prawem to moralnie nieodpowiednie. Wolałem jednak poznać opinie innych, gdyż już raz uznałem, że będę działał uczuciwie a okazało się, że ominąłem powszechnie stosowaną praktykę 
-

Polecam zajrzeć tutaj:

- Kod: Zaznacz wszystko
http://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=115580
FM Group For Home - zobacz katalog FM Group For Home
Szukasz Sponsora w FM Group? Kliknij tutaj: Sponsor FM Group
Sprawdź plan marketingowy FM Group!
Szukasz Sponsora w FM Group? Kliknij tutaj: Sponsor FM Group
Sprawdź plan marketingowy FM Group!
- Konsultant FM Group
Czyli wszystko jasne
Powiem szczerze, że na chwilę zaślepiła mnie liczba odwiedzających, jednak od początku uznawałem to za nieetyczne, tymbardziej że to ta sama branża
Dobrze jednak poznać opinie innych, dodatkowo nie wiedziałem, że takie sprawy już miały miejsce w Polsce 
-

Mam kolejną wątpliwość.. Jak wygląda sprawa z pozycjonowaniem na czyjeś imię i nazwisko? Są autorzy książek czy kursów, bądź bohaterowie książek, którzy są dość często wyszukiwani w Google. Nie chciałbym jednak by ktoś miał do mnie pretensje, że pozycjonuję się w ten sposób. Imię i nazwisko jednej z osób wyszukiwane jest 9000 razy miesięcznie, a konkurencja praktycznie żadna.. Chodzi o bohatera biografii.. Takie działanie jest dozwolone czy jednak lepiej sobie odpuścić? Boje się, że ktoś wyszuka to nazwisko i stwierdzi, że coś jest nie tak jeśli na pierwszym miejscu znajdzie moją stronę z ofertą biografii..
-

Nie no to już raczej można pozycjonować. Jak masz recenzję książki Xawerego Iksińskiego to możesz pozycjonować na to imię i nazwisko. Jeśli masz stronę z biografią jakiejś osoby to normalnym będzie, że na imię i nazwisko tejże osoby ta strona może być wysoko.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Wiesz jak jest, mi się wydaje, że to żaden problem, co nie znaczy, że to jest ogólno przyjęta opinia 
-

14 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość