co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
dział poświęcony słowom kluczowym (keywords), na które pozycjonujemy nasze serwisy

Słowa kluczowe - dylemat

Postprzez PabloM 18 Lut 2010, o 23:17

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie, już tak od 3 godz analizuje, spisuje dane.. myślę. No i mam już jakieś konkretniejsze dane tego, na jakie fazy mógłbym pozycjonować moja stronkę, ale mam dylemat. Obliczałem słowa które wydzióbałem z adwords (keywordstool) takim sposobem: ilość oddanych wyników na dana fazę kluczowa / ilosc wyszukań tego słowa w miesiącu. Czyli inaczej mówiąc ile przypada wyników na jedno wyszukanie.

Najlepszy (czyli najmniej wyników na wyszukanie): 6.980.000 / 165,000 = 42,30
To jest najlepszy wynik, czyli najmniej wyników przypada na jedno wyszukanie (42). I Zastanawiam sie czy tylko to brać pod uwagę, bo z drogiej strony jest dużo wyników (6.980.000) i ciężko pewnie się będzie wybić. Tak mniej więcej, ile trzeba by było poświęcić dziennego pozycjonowania aby wybić się do top 10?

Jest jeszcze druga opcja, czyli mniej wyszukiwane fazy, ale zaś z gorszym czynnikiem wyniki/wyszukania.

Najlepszy wynik z tych słabszych faz to: 559.000 / 720 = 776,38

Czyli z jednej strony, dużo mniej konkurencji, ale tez dużo mniej wyszukiwań.

Ile zajmie pozycjonowanie pod ta gorsza fazę?

Moze znacie jeszcze jakeis lepsze sposoby aby obliczyc "opłacalność" faz?

Dziękuje z góry i pozdrawiam

PabloM

Nie bardzo rozumiem Twoje wyliczenia. Przecież niezależnie ile jest wyszukiwań na daną frazę to liczba wyświetlonych wyników będzie taka sama.

Jeśli chodzi o trudność pozycjonowania i jego okres to różnie to bywa. Na niszowe frazy stosunkowo szybko można znaleźć się w top 10 lub nawet prawie od razu. Zerknij może do wątku o trudności fraz kluczowych.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Re: Słowa kluczowe - dylemat

Postprzez PabloM 19 Lut 2010, o 14:32

Paweł Landzberg napisał(a):Nie bardzo rozumiem Twoje wyliczenia. Przecież niezależnie ile jest wyszukiwań na daną frazę to liczba wyświetlonych wyników będzie taka sama.

No tak, ale chciałem mniej więcej zobaczyć ile firm przypada na jedno wyszukiwania, czyli zobaczyć jaka jest konkurencja, chodź to trochę głupie jest z tego co wyczytałem.

Wiec tak, można jakoś wycenić mniej więcej (na pewno bardzo mniej więcej) opierając się na wynikach wyszukiwań, obliczyć mniej więcej ile czasu by zajęło pozycjonowanie jej? Da się to jakoś obliczyć?

Moze lepiej nie brać pod uwagę ilości wyników wyszukiwań, tylko jak mocne są strony w top 10, może 20?
Wtedy musiałbym używać SeoQuake, zobaczyć ile ma backlinkow i ile slow kluczowych na stronie konkurencyjnej jest?

Wiec jeśli, miałbym podobna liczbę backlinkow, i podobnie zoptymizowana stronkę pod słowa kluczowe jak oni, to czy mogę powiedzieć ze wtedy miałbym podobna pozycje?

PabloM

Re: Słowa kluczowe - dylemat

Postprzez PabloM 19 Lut 2010, o 18:34

Mam pytanie odnośnie SeoQuake, gdy się wchodzi w zakładkę info, i potem w backlinks to tam są strony co maja linka do owej strony tak? Pierwsze to google, potem sa jeszcze 3 z yahoo, i właśnie nie rozumiem dlaczego dużo więcej jest w yahoo, w jednym przypadku co teraz widzę jest:
L: 1 L: 203 LD: 203 LD2: 4,141
Mozecie mi to jakoś wytłumaczyć?

PabloM

Nadal nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi wyliczeniami ;) Przecież przykładowo ja mogę mieć kilka serwisów i pozycjonować je na tą samą frazę, także kilka wyników będzie moich. A dodam do tego, że mam jeszcze kilka serwisów o podobnej tematyce, ale ich nie pozycjonuje - występują one też w wynikach wyszukiwania tylko gdzieś dalej.

Ogólnie nie da rady wyliczyć czasu potrzebnego na wypozycjonowanie. Bo to nie jest czynność jednorazowa. Załóżmy, że wypozycjonowałeś stronę na 1 miejsce i spocząłeś na laurach. Ale konkurencja nie śpi i też pozycjonuje, przez co zrzuci Cię z 1 miejsca.

Ja wolę przyglądnąć się stronom, które są na pierwszych 2 stronach wyników. Określam czy są to mocne strony i czy ciężko będzie się przebić. Dużo rzeczy wpływa na to czy strona jest dobra. Ilość wyników nie świadczy o trudności, bo wśród tych wyników znajduje się ogromna ilość przypadkowych stron i niepozycjonowanych.

Wiec jeśli, miałbym podobna liczbę backlinkow, i podobnie zoptymizowana stronkę pod słowa kluczowe jak oni, to czy mogę powiedzieć ze wtedy miałbym podobna pozycje?

Raczej nie możesz w taki sposób porównywać, bo nie tylko liczba linków tu się liczy, ale też ich jakość. Do tego też wchodzi wiek domeny - im starszy, tym lepiej. I też ciężko powiedzieć co to znaczy "podobnie zoptymalizowana", bo nie da się tak samo optymalizować strony. Każda strona jest inna.

Natomiast jeśli chodzi o backlinki w seoQuake to w Google zawsze jest mało. Ciężko powiedzieć jakie linki tam mają dodane. W Yahoo masz znacznie więcej linków (również są podane te z artybutem nofollow).

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Wróć do Słowa kluczowe