co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
dział poświęcony słowom kluczowym (keywords), na które pozycjonujemy nasze serwisy

Prezentacja Plus słowa kluczowe

Postprzez bercik 8 Gru 2009, o 21:46

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie!

Od roku mam serwis poświęcony publicznemu przemawianiu www.prezentacjaplus.pl. Niestety na frazy wystąpienia publiczne, prezentacje publiczne, profesjonalna prezentacja, sztuka prezentacji nie pokazuje się w pierwszej dwusetce mimo, że w treści pojawiają sie takie frazy. Poza tym myslałem, że jak bede pisać na konkretny temat to strona "automatycznie" pójdzie w górę...
Czy możecie mi poradzić, podpowiedzieć na jakie słowa kluczowe pozycjonowac serwis. "Wystąpienia publiczne" to ogromna konkurencja, może znaleźć coś innego? Ale co??? Będę wdzięczny za jakis pomysł bo uważam, że strona ma wartościowe treści, włożyłem w nią mnóstwo pracy a ruch na niej niewielki, około 1000 wejść miesięcznie z różnych źródeł :(

Pozdrawiam
Robert Ważyński
www.tajnikiprezentacji.pl Jak tworzyć i wygłaszać wciągające przemówienia
www.prezentacjaplus.pl TYLKO PRAKTYKA!
bercik

Witaj Robert.

Niestety, frazy które podałeś na samym początku, są najbardziej trafne dla Twojej witryny, tak więc pozycjonowanie jej na inne "podobne" frazy mogłoby nie przynosić już odpowiednich skutków. Co prawda konkurencja jest duża, ale także potencjalnych klientów jest tam dużo, ja bym Ci jednak proponował zostać przy tych frazach, które wymieniłeś, warto by było zdobyć przynajmniej top10. Jeżeli sam się nie znasz na pozycjonowaniu stron to proponuje Ci zlecić przynajmniej darmową wycenę, w którejś z lepszych firm, abyś miał orientacyjną kwotę jaką będziesz musiał wydawać na pozycjonowanie. W grę wchodzi także reklamowanie swojego serwisu na forach. Myślę, że obecnie ciekawym targetem dla Ciebie byli by maturzyści, którzy musza przygotować się do wypowiedzi ustnej z języka polskiego. Sam takim jestem i zapewne w niedalekiej przyszłości zajrzę na Twoja witrynę aby zapoznać się z podstawowymi zasadami przemówień. Co prawda twój serwis traktuje o trochę innych przemówieniach ale na pewno wiedza zawarta na nim przyda mi się :)

Pozdrawiam

SMI Elnela - Portal społeczności eMarketingu
Szukasz dobrego tekstu? Copywriter.
Mateusz Szczęsny

Bercik,

Napisałeś świetny serwis z dobrymi treściami. Niestety (w tym przypadku) jest on świetny dla ludzi, nie dla robotów wyszukujących.
Jeśli chodzi o słowa kluczowe, to użyj Narzędzia Google do propozycji słów kluczowych. Wpisz swoje frazy i koniecznie zostaw zaznaczoną opcję "Użyj synonimów". W wynikach pod różnymi wariacjami z użyciem Twoich fraz będzie jeszcze sekcja: "Dodatkowe słowa kluczowe do rozważenia". Może któreś Tobie przypasują.
Innym rozwiązaniem jest użycie wtyczki seoQuake dla FireFox-a, dzięki której można zobaczyć propozycje słów kluczowych dla konkretnej podstrony.

Jak napisał Mateusz: czeka Cię praca (lub koszt) związany z pozycjonowaniem. Ja proponuję również popracować nad optymalizacją dla wyszukiwarek.

Co ja bym zmienił:
1) śródtytuły (i generalnie wszystkie nagłówki) - popraw wszystkie tytuły i śródtytuły tak, aby były objęte tagami <h2>,<h3>,<h4>. Jeśli tytuł artykułu/posta jest w <H1>, to pierwszy poziom w <h2>, kolejny w <h3>, itd. Nie zaleca się choć można stosować poziomy <h5> i <h6>, jednak myślę, że u Ciebie aż tak rozbudowanej struktury nie będzie. Pozwoli to wyszukiwarce poznać jakie hasła na stronie są ważne.

2) tytuły artykułów - przejrzyj wszystkie tytuły swoich artykułów i spróbuj dodać do nich słowa kluczowe, np. "Kup sobie trochę czasu" można zamienić na "Kup sobie trochę czasu podczas publicznej przezentacji" albo.. "Kup sobie trochę czasu... w trakcie wystąpienia publicznego" Myślę, że nie będzie to razić ludzi, a znacząco zwiększy ilość słów kluczowych w serwisie

3) tytuły podstron (znacznik <title></title>) - kiedy modyfikujesz tytuły artykułów w treści obowiązkowo zmień też tytuł w znaczniku <title>. Dodatkowo proponuję zamienić tytuł artykułu z nazwą serwisu, np. "PrezentacjaPlus.pl :: Kup sobie trochę czasu" zamienić na: "Kup sobie trochę czasu w trakcie publicznej prezentacji :: PrezentacjaPlus.pl" Być może ludzie przeglądając wyniki wyszukiwania "omijają" Twoje strony, bo najpierw widzą nazwę Twojego serwisu, a nie treść (słowa kluczowe), które ich interesują. W każdym razie słowa kluczowe w tytułach pomogą. Nie zalecam umieszczania pełnej listy w każdym tytule - pojedyncza fraza będzie wystarczająca (losowo dodawaj różne frazy do różnych tytułów, a jeszcze lepiej takie, które Twoim zdaniem lepiej pasują).

4) frazy kluczowe w treści strony - przejrzałem wyrywkowo 4 strony Twojego serwisu za pomocą seoQuake i.. mimo, że piszesz na temat związany ze słowami kluczowymi, to nie umieszczasz ich w tekście. Niestety, aby wyszukiwarka uznała frazę za słowo kluczowe, to powinna ona wystąpić przynajmniej 2x w treści (w tej samej formie gramatycznej). Spróbuj przeredagować trochę swoje teksty tak, aby wpleść w ich treść podane przez Ciebie frazy kluczowe (najlepiej w mianowniku) tak, aby nie było to rażące dla czytelnika, ale wystarczająco dobre dla pająka wyszukiwarki. Masz zawsze kilka akapitów na stronie, więc można w co drugim spróbować pokusić się o umieszczenie gdzieś frazy. Czasami zdanie może brzmieć nieco sztucznie, lecz nie razić (Ciebie może, bo będziesz wiedział, że to celowe działanie, lecz czytelnika raczej nie będzie).

5) kod strony - nie byłbym sobą, gdybym nie zwrócił na to uwagi. Twoje strony zawierają strasznie dużo błędów składniowych. Nie wiem jakiego CMS używasz (być może tworzysz każdą podstronę ręcznie), ale kod pisany jest niestandardowo, a jeszcze wszędzie deklarujesz !DOCTYPE Strict (informujący przeglądarki i pająki wyszukiwarek o najwyższej zgodności stron ze standardami W3C). To taki strzał do własnej bramki. Deklarujesz, że dbasz o szczegóły, żeby wszystkim dokoła było łatwiej i przyjemniej, a potem.. nie dotrzymujesz obietnicy. Skąd my to znamy ;) Zalecam poprawienie kodu strony. Jeśli nie chcesz tego robić, to chociaż zmień deklarację doctype na przejściową - przeglądarki i pająki będą traktować Twoje strony bardziej ulgowo:
Kod: Zaznacz wszystko
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

6) meta - jeśli nie używasz CMS-a lub Twój CMS pozwala wpisywać słowa kluczowe i opisy (description) dla poszczególnych podstron, to staraj się dopasować opis i listę słów kluczowych po napisaniu artykułu. Masz słowa kluczowe, które nie występują w treści strony. Powszechnie uważa się, że zawartość tagów description i keywords nie pomagają, ale.. mogą szkodzić - napychanie tych tagów słowami kluczowymi to techniki tzw. "black SEO". Unikaj sytuacji, kiedy w description i keywords masz słowa, które nie występują na danej stronie, np. na stronie http://prezentacjaplus.pl/a/24_Techniki ... _cz_2.html nie ma w ogóle w treści słów: konferencji, spotkań, wystąpienia, publiczne, prezentacje, mówcy, publicznej, prezentacji (patrz punkt uwaga 4.), a występują one w <meta name="keywords">

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Re: Prezentacja Plus słowa kluczowe

Postprzez D-dos 9 Gru 2009, o 15:24

Po optymalizacji zacznij dodawać do katalogów, precli itp. Oczywiście z anchorem... W abchorze wpisz swoją frazę i linkuj np: do strony głównej, w drugim anchorze druga fraza i do jakieś podstrony...
i tak dalej, i tak dalej... Tylko pamiętaj aby wszystkich anchorów nie linkować do strony głównej, bo tracą swoją moc...

Wszystko na temat barda! Forum, serdecznie zapraszamy bardo wejdź, nie pożałujesz.
Baza wiedzy o naruto! Serdecznie zapraszamy! shippuuden Kliknij! Nie pożałujesz!
D-dos

Postprzez bercik 9 Gru 2009, o 19:38

Bardzo wam dziekuję za porady!

Mam teraz triche czasu i przysiadę do zmian w treści pod katem wyszukiwarek.
Tomku, wielkie dzięki - Twoje porady są superprzejrzyste :) Naweet taki laik jak ja może wdrożyc coś (oby jak najwiecej) z Twoich cennych pomysłów. Jak w ciagu 2 miesięcy nie skocze wyżej w wyszukiwarkach to jestes pierwszym człowiekiem, do którego zwrócę się o płatne wypozycjonowanie prezentacjiplus :)

Co do cmsa to PrezentacjaPlus jest na www.implesite.pl Piotra Majewskiego... Jeśli chodzi o kod nie nie mam zielonego pojecie co tam się dzieje. Ja ograniczam sie do pisania :) Nawet nie umiałbym tego doctype zmienić i nic nie będę ruszac bo coś jeszcze zepsuję.

A propos, niedługo kończy mi sie roczny "wynajem" tego cmsa (przed chwilą sprawdziłem - zostały 24 dni). Może zmienić na coś lepszego? Rozumiem, że serwis można przenieść w całości na inny serwer. Co możecie polecić?

Pozdrawiam
Robert Ważyński
bercik

Bardzo proszę, Robercie.

Śródtytuły można zmieniać: zaznacz wybrany tekst, a potem wybierz "Nagłówek X" (2, 3 lub 4) z listy rozwijalnej "Format" w edytorze strony - to automatycznie doda znaczniki <hX>..</hX> w kodzie.

Jeśli rozważasz prowadzenie swojej strony "na poważnie", to polecam wykupienie hostingu i postawienie na nim darmowego WordPressa. Po zainstalowaniu i skonfigurowaniu nowe strony (artykuły) dodaje się łatwiej niż w ImpleSite, a treść edytuje bardzo podobnie.
Prawdopodobnie kiedyś funkcjonalność ImpleSite przestanie Tobie wystarczać.

Za kilkadziesiąt do 300 zł rocznej opłaty (w zależności od firmy i parametrów konta/pakietu) otrzymujesz:
- gwarantowaną ilość miejsca na dysku oraz limit transferu (na imple tego ograniczenia nie ma, ale w praktyce to nie jest ograniczenie dla niedużych serwisów, ponieważ oferowane limity są i tak zbyt duże jak na przeciętny ruch).
- możliwość utrzymania kilku serwisów na jednym koncie, w jednym miejscu, pod różnymi domenami - na Imple chyba płacisz osobno za każdy serwis (nie wiem nie sprawdzałem, mogę się mylić)
- dowolność wyboru rozwiązania technicznego dla serwisu - dowolne oprogramowanie CMS, dostęp do kodu i nowych funkcji (których może potrzebujesz, może będziesz potrzebować w przyszłości, a nie koniecznie muszą być dostępne na Imple - choć może są) - czyli większą niezależność, jak może wyglądać Twój serwis (wizerunek) w Sieci.
- możliwość zastosowania swojej niepowtarzalnej szaty graficznej lub gotowego szablonu (darmowego lub płatnego) - nie ogranicza Ciebie zestaw szablonów Imple

Takie rozwiązanie niesie ze sobą niestety również większą odpowiedzialność za swoją stronę internetową - dbanie o więcej szczegółów technicznych:
- dodawanie wtyczek rozszerzających funkcjonalność,
- backup
- sprawdzanie ruchu na stronie (limitów transferu i miejsca).

Jeśli rozważasz przeniesienie serwisu, to proponuję decyzję podjąć na dniach, ponieważ nie zauważyłem opcji eksportu całego serwisu z ImpleSite - nie widzę dostępu do bazy danych ani FTP. Jeśli zdecydujesz się na przenosiny, to będzie trzeba ręcznie (metodą kopiuj/wklej) lub pająkiem pobrać całą zawartość i wstawić do WordPressa. W pierwszym przypadku masa roboty, w drugim masa sprawdzania (roboty troszkę mniej). I to wszystko zanim wygaśnie Tobie abonament (chyba, że w regulaminie są jakieś zapisy o utrzymaniu strony przez X dni po ustaniu abonamentu, lub udostępnienie treści serwisu na żądanie Klienta).

Na tym forum koledzy polecają wiele firm hostingowych (i wyrażają o nich opinie). Ja też oferuję hosting, choć nie jest to moje główne zajęcie (usługa komplementarna).
Jeśli będziesz potrzebować porady (będziesz mieć z czymś problem), pytaj - w miarę wolnego czasu i mojej wiedzy odpowiadam tutaj na forum.
Jeśli będziesz chciał skorzystać z moich usług, to zapraszam :) Klientom tym bardziej pomagam, aby ich strony funkcjonowały prawidłowo.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Postprzez bercik 9 Gru 2009, o 22:16

Tomku,

Mam wykupiony hosting w firmie mserwis. Tam prowadze bloga WP www.tajnikiprezentacji.pl
Może dobrym pomysłem byłoby zrobić stronę prezentacjaplus w formie bloga np. z taką statyczną pierwsza stroną ale dwa blogi na ten sam temat???
Zacząłem przygodę z internetem od prezentacjiplus na implesite a jakiś czas poóźniej odkryłem wordpressa. Teraz mocno pracuję nad blogiem tajnikiprezentacji (pewnie też łatwiej sie pozycjonuje)

A może zrobic przekierowanie z www.prezentacjaplus.pl na www.tajnikiprezentacji?

Kurcze, jestem w kropce!

Pozdrawiam
Robert Ważyński
bercik

A co jeśli zrobisz tak:

1) prezentacjaPlus.pl zostawić jako swoją stronę firmową - w takiej samej formie jak jest teraz (pozostawić wszystkie strony z górnego menu i techniczne: kontakt, polityka prywatności, prawa autorskie, linki).

2) rozwijać TajnikiPrezentacji.pl jako blog, uzupełniony artykułami z PrezentacjaPlus.pl.

W konsekwencji stopniowo przenieść treść wszystkich artykułów na blog tajnikiPrezentacji.pl, a na stronie PrezentacjaPlus.pl zrobić przekierowanie z krótką informacją w stylu: "Za chwilę zostaniesz automatycznie przeniesiony na mój blog TajnikiPrezentacji.pl, gdzie teraz znajduje się ten artykuł."

W ten sposób rozdzielisz wiedzę merytoryczną od oferty swojej firmy (konsultacje, e-book). Niestety po pewnym czasie drastycznie może spaść Tobie ruch w serwisie prezentacjaPlus.pl na rzecz tajnikiPrezentacji.pl.
Jednak jeśli w stopce artykułów (lub ich treści) będziesz umieszczać informację, że "jeśli chcesz poznać więcej szczegółów, to zapraszam na konsultacje/przeczytaj mojego e-booka" z odsyłaczami do odpowiednich podstron serwisu prezentacjaPlus.pl, to efekt będzie podobny do stanu obecnego.

Co o tym myślisz? Jeszcze bardziej namieszałem (powiększyłem tę kropkę)? ;)

Oczywiście mogę pomóc w realizacji takiego rozwiązania.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Postprzez MateuszKowalski 10 Gru 2009, o 01:10

A ja podejdę do sprawy inaczej. Jaki jest cel Twojej strony i po co chcesz stawiać bloga?

MateuszKowalski

Postprzez bercik 10 Gru 2009, o 13:28

Mateusz,
pomysł mój był taki (sprzed 12 miesięcy) aby strona www.prezentacjaplus.pl była strona z ofertą ebooki (mojego autorstwa) kursy internetowe i stacjonarne z publicznego przemawiania. Blogiem chcę przyciagać ludzi z wyszukiwareki kierować ich do oferty.

teraz myslę, że blog www.tajnikiprezentacji.pl nadal ma przyciagać - sporo ostatnio nad nim pracuje, chodzi o liczbe wpisów są co dwa dni a czasami codziennie. No i właśnie co z ofertą? Może stawiac osobne sale pages a teksty z prezentacjiplus (bo tam tez jest sporo porad: artykuły, audio, video) przerzucić na blog???
Ale kurczę, szkoda mi tej strony (www.prezentacjaplus.pl ). Rok pracy, około 1000 unikalnych wizyt miesięcznie (wiem, wiem, że to mało :) ) ale wiesz traktuję tę strone jak pierwsze dziecko :) Poza tym na wszystkich forach są na nią namiary, też w moich artykułach do przedruku oraz darmowych ebookach, które rozdaję więc chyba głupotą byłoby z niej rezygnować lub tylko przekierowywać np. na bloga. A może zrobić z niej squeeze page?

No to teraz mi poradź ! :)

Pozdrawiam
Robert Ważyński
bercik

Następna

Wróć do Słowa kluczowe