Bercik,
Napisałeś świetny serwis z dobrymi treściami. Niestety (w tym przypadku) jest on świetny dla ludzi, nie dla robotów wyszukujących.
Jeśli chodzi o słowa kluczowe, to użyj
Narzędzia Google do propozycji słów kluczowych. Wpisz swoje frazy i koniecznie zostaw zaznaczoną opcję "Użyj synonimów". W wynikach pod różnymi wariacjami z użyciem Twoich fraz będzie jeszcze sekcja: "Dodatkowe słowa kluczowe do rozważenia". Może któreś Tobie przypasują.
Innym rozwiązaniem jest użycie wtyczki
seoQuake dla FireFox-a, dzięki której można zobaczyć propozycje słów kluczowych dla konkretnej podstrony.
Jak napisał Mateusz: czeka Cię praca (lub koszt) związany z pozycjonowaniem. Ja proponuję również popracować nad optymalizacją dla wyszukiwarek.
Co ja bym zmienił:
1)
śródtytuły (i generalnie wszystkie nagłówki) - popraw wszystkie tytuły i śródtytuły tak, aby były objęte tagami <h2>,<h3>,<h4>. Jeśli tytuł artykułu/posta jest w <H1>, to pierwszy poziom w <h2>, kolejny w <h3>, itd. Nie zaleca się choć można stosować poziomy <h5> i <h6>, jednak myślę, że u Ciebie aż tak rozbudowanej struktury nie będzie. Pozwoli to wyszukiwarce poznać jakie hasła na stronie są ważne.
2)
tytuły artykułów - przejrzyj wszystkie tytuły swoich artykułów i spróbuj dodać do nich słowa kluczowe, np. "Kup sobie trochę czasu" można zamienić na "Kup sobie trochę czasu podczas
publicznej przezentacji" albo.. "Kup sobie trochę czasu... w trakcie wystąpienia publicznego" Myślę, że nie będzie to razić ludzi, a znacząco zwiększy ilość słów kluczowych w serwisie
3)
tytuły podstron (znacznik <title></title>) - kiedy modyfikujesz tytuły artykułów w treści obowiązkowo zmień też tytuł w znaczniku <title>. Dodatkowo proponuję zamienić tytuł artykułu z nazwą serwisu, np. "PrezentacjaPlus.pl :: Kup sobie trochę czasu" zamienić na: "Kup sobie trochę czasu w trakcie publicznej prezentacji :: PrezentacjaPlus.pl" Być może ludzie przeglądając wyniki wyszukiwania "omijają" Twoje strony, bo najpierw widzą nazwę Twojego serwisu, a nie treść (słowa kluczowe), które ich interesują. W każdym razie słowa kluczowe w tytułach pomogą. Nie zalecam umieszczania pełnej listy w każdym tytule - pojedyncza fraza będzie wystarczająca (losowo dodawaj różne frazy do różnych tytułów, a jeszcze lepiej takie, które Twoim zdaniem lepiej pasują).
4)
frazy kluczowe w treści strony - przejrzałem wyrywkowo 4 strony Twojego serwisu za pomocą seoQuake i.. mimo, że piszesz na temat związany ze słowami kluczowymi, to nie umieszczasz ich w tekście. Niestety,
aby wyszukiwarka uznała frazę za słowo kluczowe, to powinna ona wystąpić przynajmniej 2x w treści (w tej samej formie gramatycznej). Spróbuj przeredagować trochę swoje teksty tak, aby wpleść w ich treść podane przez Ciebie frazy kluczowe (najlepiej w mianowniku) tak, aby nie było to rażące dla czytelnika, ale wystarczająco dobre dla pająka wyszukiwarki. Masz zawsze kilka akapitów na stronie, więc można w co drugim spróbować pokusić się o umieszczenie gdzieś frazy. Czasami zdanie może brzmieć nieco sztucznie, lecz nie razić (Ciebie może, bo będziesz wiedział, że to celowe działanie, lecz czytelnika raczej nie będzie).
5)
kod strony - nie byłbym sobą, gdybym nie zwrócił na to uwagi. Twoje strony zawierają strasznie dużo błędów składniowych. Nie wiem jakiego CMS używasz (być może tworzysz każdą podstronę ręcznie), ale kod pisany jest niestandardowo, a jeszcze wszędzie deklarujesz !DOCTYPE Strict (informujący przeglądarki i pająki wyszukiwarek o najwyższej zgodności stron ze standardami W3C). To taki strzał do własnej bramki. Deklarujesz, że dbasz o szczegóły, żeby wszystkim dokoła było łatwiej i przyjemniej, a potem.. nie dotrzymujesz obietnicy. Skąd my to znamy
Zalecam poprawienie kodu strony. Jeśli nie chcesz tego robić, to chociaż zmień deklarację doctype na przejściową - przeglądarki i pająki będą traktować Twoje strony bardziej ulgowo:
- Kod: Zaznacz wszystko
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
6)
meta - jeśli nie używasz CMS-a lub Twój CMS pozwala wpisywać słowa kluczowe i opisy (description) dla poszczególnych podstron, to staraj się dopasować opis i listę słów kluczowych po napisaniu artykułu. Masz słowa kluczowe, które nie występują w treści strony. Powszechnie uważa się, że zawartość tagów description i keywords nie pomagają, ale.. mogą szkodzić - napychanie tych tagów słowami kluczowymi to techniki tzw. "black SEO".
Unikaj sytuacji, kiedy w description i keywords masz słowa, które nie występują na danej stronie, np. na stronie
http://prezentacjaplus.pl/a/24_Techniki ... _cz_2.html nie ma w ogóle w treści słów: konferencji, spotkań, wystąpienia, publiczne, prezentacje, mówcy, publicznej, prezentacji (patrz punkt uwaga 4.), a występują one w <meta name="keywords">
Mam nadzieję, że trochę pomogłem.