co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
dział poświęcony słowom kluczowym (keywords), na które pozycjonujemy nasze serwisy

Metadane - polskie zanaki

Postprzez Wigen 14 Mar 2009, o 23:54

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Czy w metadanych takich jak opis strony, słowa kluczowe lepiej wstawiać polskie znaki czy jednak przestawić się ze Sławek Jóźwik na Slawek Jozwik? Mam też kolejne pytanie. Czy wielkość liter ma znaczenie?

Moja strona www.wigen.com.pl , strona oparta na CMS Joomla. Istniejemy od tygodnia. :P Jak macie jakieś sugestie to śmiało możecie pisać :)

Wigen

Miejscowość: Świdnik

Witaj Wigen,

Qrde, od czego to skrót? (Wigen) ;)

Jeśli chodzi o polskie znaki w META tagach, to jak najbardziej je stosuj. I duże litery, tam gdzie trzeba, również. Czy lepiej dawać polskie znaki, czy nie? Lepiej dawać polskie znaki. Dlaczego? Bo:
- piszesz dla Polaków - no chyba, że jest akurat inaczej
- piszesz poprawnie językowo - skoro to język polski, to czemu mielibyśmy pisać bez polskich znaków?

Wielkość liter ma znaczenie bardziej subtelne:
- z punktu widzenia pozycjonowania: bez znaczenia.
- z punktu widzenia użytkowników: powinno być poprawnie, czyli Kraków, a nie krakow :D

Jeśli zaś chodzi o Twój serwis, to mam 2 prośby, a w zasadzie 2 prośby w jednej: utwórz nowy wątek w odpowiednim dziale, tj. pomysł na e-biznes. Tam napisz coś o Twoim serwisie i daj link raz jeszcze do niego. Tu też damy linka do tamtej, przyszłej dyskusji. Chętnie Ci coś doradzimy :D

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Metadane - polskie zanaki

Postprzez Wigen 16 Mar 2009, o 10:43

To jeszcze jedno pytanie. chodzi mi o cudzysłów, np.: "coś tam" . Czy w metadanych ma to jakieś znaczenie?

Wigen

Miejscowość: Świdnik

Postprzez Paweł Landzberg 16 Mar 2009, o 12:06

Cudzysłów raczej nie ma żadnego znaczenia. W google jak wpiszesz coś w cudzysłowie to jest to uważane po prostu jako fraza. Samo to czy wpiszesz w meta jakieś frazy w cudzysłów nic Ci nie da.

Ja jedynie czasem używam je do tytułów, z przyzwyczajenia ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Wielkość liter ma znaczenie bardziej subtelne:
- z punktu widzenia pozycjonowania: bez znaczenia.

Czyżby na pewno?

:arrow: 1. http://www.google.pl/search?q=jakie+litery Wyniki 1 - 10 spośród około 941,000 dla zapytania jakie litery.

:arrow: 2. http://www.google.pl/search?q=Jakie+litery Wyniki 1 - 10 spośród około 2,200,000 dla zapytania Jakie litery.

Top 5 dla 1 zapytania (z małej litery):
I. forum.dogs.p
II. forum.o2.pl
III. pepperversion.com
IV. lideria.pl
V. logopedia.pl

Top 5 dla 2 zapytania (z dużej litery):
I. forum.dogs.pl
II. lideria.pl
III. logopedia.pl
IV. mag.media.pl
V. poczytaj.pl

Jak widać jest różnica. Warto używać i dużych i małych liter, także po to, aby urozmaicić anchor text.

Awatar użytkownika
DeWu

Miejscowość: Chełm

DeWu,

Tym razem chyba nie do końca może masz rację ;)

Zapewne nieprecyzyjnie się wyraziłem wcześniej. Zatem uzupełniam:
Wielkość liter nie ma znaczenia na pozycję w Google.
W wyszukiwarce WP.pl (czyli NetSprint) wyniki dla zapytań "Jakie litery" i "jakie litery" są najczęściej identyczne. W Google - czasami nieco różne. Jednak patrząc bardziej szczegółowo na wyniki w Google, przekonamy się, że to nie różna interpretacja wyszukiwarki dla małych i dużych liter...

Możemy mieć po prostu przy każdej z prób wyniki z innego serwera Google.
Google ma masę serwerów rozsianych po całym świecie. Nie jest możliwe, aby wszystkie te serwery dawały te same wyniki, bo... musiałyby mieć te same dane. Czyli musiał by być jeden serwer-matka, który zbierałby informacje od milionów robotów rozsianych po całej Sieci i aktualizował swoje zasoby. W tym samym czasie, serwer-matka musiałby przesyłać dane do tysięcy serwerów, żeby wszystkie dysponowały tymi samymi zasobami. Czy jest to fizycznie możliwe? Nie.
Google bardzo się stara, aby po jednym kliknięciu "szukaj" w wyszukiwarce były takie same wyniki, jak po wykonaniu identycznej operacji po chwili. Ale nie jest ideałem, bo być nim nie może.
Wystarczy wpisać dowolną frazę w Google i spróbować ją wyszukać raz, a za chwilę kolejny i kolejny. Zauważymy, że co któreś kliknięcie zmieni się przybliżona ilość wyników i/lub kolejność wyników.

Ot, cała tajemnica :D

PS. Naklikałem się przez chwilę i dla zapytań "Jakie Litery", "jakie Litery", "jakie litery", "jaKie liTerY" miałem identyczne wyniki. Można sobie popróbować oczywiście.

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez DeWu 17 Mar 2009, o 18:50

Paweł,

fakt, nie podałem linka do konkretnego data center, mój błąd. Oczywiście powyższe wyniki pochodziły z jednego i tego samego DC. Dzisiaj już się to zrównało, a przynajmniej nie chce mi się przeszukiwać wszystkich DC Google.
Nie jestem wcale przekonany, co do tego że wielkość liter nie ma wpływu na pozycję. Może nie jest to bezpośredni wpływ, ale odnoszę wrażenie, że z wielkość liter jest rozróżniana przez algorytm.
Przykładowo, dzisiaj dla fraz jak sprawdzić oraz Jak sprawdzić na DC 66.102.1.184 (nie jest to więc wynik z różnych DC) jest różnica na pozycji 6. Skąd ona się bierze, potrafisz wyjaśnić?
Swego czasu na forum PiO była poruszana kwestia dużych i małych liter. Przyglądałem się wówczas niektórym rozbieżnym wynikom i w każdym przypadku najdalej na 2 dzień wszystko się "wyrównywało".
Nie robiłem testów, ale mam przeczucie, że Google osobno widzi wyrazy z dużymi i małymi literami. Według mnie początkowo są to dwie różne frazy, z czasem "sumowane" ze sobą.

Dlatego właśnie wcześniej wspomniałem o możliwości różnicowania anchor textu, m.in. w ten sposób. Oczywiście można stawiać i inne hipotezy, czy i jak Google wykorzystuje taką wiedzę.

Przyznam, że ja długo i wytrwale zaprzeczałem, że wielkość liter ma jakiekolwiek znaczenie na pozycję, od jakiegoś czasu, wcale takiej pewności nie mam.

Awatar użytkownika
DeWu

Mój tok rozumowania jest tutaj prosty: dlaczego Google miałoby inaczej interpretować wyrazy pisane małą lub Dużą literą? Jeśli dostanę choć jeden logiczny argument, że miałoby to jakikolwiek sens, mogę nawet napisać do Google lub próbować zadzwonić, żeby wyjaśnić tę kwestię.

Potwierdzenie mojej tezy można znaleźć np.:
http://www.setia.pl/pl/artyku%C5%82y/ku ... d_101.html
http://forum.kataloog.info/viewtopic.php?t=188
http://googluj.cba.pl/jak_szukac_w_google.php
http://www.semguru.pl/2007/12/22/dla-po ... oogle.html

Przypadkowe rozbieżności w wynikach, jakie podajesz, mogą być... przypadkowe. W końcu serwery Google mieszczą miliardy wyrazów. Jakiś błąd zapewne wkrada się w tę machinę.

Jeśli chodzi o pisanie raz z Dużej litery a raz z malej, tylko po to, żeby upewniać się, że będziemy dobrze zindeksowani w Google, to... ja tego nie praktykuję. Nie zwracam na to kompletnie uwagi. Jak ktoś chce - niech się bawi. Tylko czy ma to sens? Wątpię.

Piszmy więc na naszych stronach merytorycznie, z sensem, poprawnie językowo, przyjaźnie pod użytkownika i bogato w słowa/frazy kluczowe, a będzie dobrze :D

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez DeWu 20 Mar 2009, o 09:45

Zdaję sobie sprawę, że swoją teorię stawiam wbrew temu co piszą wszyscy inni. Nauczyłem się jednak, że nie zawsze "wszyscy" mają rację i z sukcesem robię coś odwrotnie niż cały światek SEO. W tym przypadku myślę nie tylko odwrotnie niż inni, ale nawet wbrew temu co pisze samo Google:

Użycie wielkich liter
Wyszukiwarka Google NIE uwzględnia wielkości liter. Wszystkie litery, niezależnie od tego jak je wprowadzisz, będą interpretowane jako litery małe. Na przykład wyszukiwania smok wawelski, Smok Wawelski i sMoK wAwElSkI dadzą takie same wyniki.
Źródło: http://www.google.pl/intl/pl/help/basics.html#case

Nie jest to moja złośliwość, ale akurat zapytania te, kiedy je dzisiaj sprawdzam, dają trzy różne wyniki. Zapewne jest tak jak piszesz, że jest to jakiś błąd. Tyle, że błąd musi z czegoś wynikać. Rozbieżności nie pojawiają się w dowolny sposób, ale według schematu - dla słów z użyciem małych i dużych liter. Wniosek: Google rozróżnia małe i duże litery. Brak zamiany dużych liter na małe przed ich zapisaniem do indeksu to wielokrotnie więcej danych, jestem przekonany, że nie jest to niedopatrzenie optymalizacyjne inżynierów z Google.

Nie potrafię dać pewnej odpowiedzi, ale wydaje mi się, że między innymi w celu "wyłapywania" nienaturalnych linków. Oczywiście tych czynników jest dużo więcej, ale logicznym wydaje się być, że bardziej naturalne jest, jeśli linki do strony to nie tylko "pozycjonowanie stron" ale także "Pozycjonowanie stron" i "Pozycjonowanie Stron".

Awatar użytkownika
DeWu

Postprzez Paweł Landzberg 20 Mar 2009, o 12:56

Jednak mimo wszystko wydaje mi się, że ludzie w wyszukiwarce wpisują wszystko małymi literami. Tak jest po prostu szybciej. Dlatego ja bym się nie rozdrabniał jeszcze na podział małych i wielkich liter. Faktycznie może niektórzy wpiszą przykładowo jakieś miasto z wielkiej litery. Ale ile jest takich osób?

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Następna

Wróć do Słowa kluczowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość