co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
dział poświęcony słowom kluczowym (keywords), na które pozycjonujemy nasze serwisy

Ile słów we frazie? raport

Postprzez Tomasz Fabiszak 16 Kwi 2010, o 12:56

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Natknąłem się dzisiaj na artykuł Polscy internauci najczęściej wpisują do wyszukiwarek po dwa słowa opracowany przez firmę Gemius.

Myślę, że takie statystyki mogą się nam przydać przy ustalaniu długości fraz kluczowych na które warto pozycjonować nasze serwisy. Nie jest to kluczowy czynnik, choć może pomóc w wyborze jeśli mamy zbyt dużo możliwości.

Warto jednak zwrócić uwagę na tendencję - trend tych statystyk. Mimo, że Internauci nadal najczęściej wpisują po 2 słowa do wyszukiwarki (ok. 28% próby), to z roku na rok ta liczba maleje. Za to stale rośnie udział fraz zawierających 3, 4 i 5 słów (największa dynamika wzrostu w kategorii "5 i więcej słów"). Oznacza to, że coraz częściej Internauci wolą wpisać dłuższe zapytanie i dostać dokładniejsze wyniki wyszukiwania (lepsze dopasowanie).

Warto o tym pomyśleć przy pozycjonowaniu.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Re: Ile słów we frazie? raport

Postprzez miloszgadz 16 Kwi 2010, o 15:28

Tak to prawda ludzie coraz częściej chcąc kupić np telewizor to nie wpisują w google
telewizor tylko np. najlepszy telewizor 42 calowy.

A jeśli chodzi o pozycjonowanie to dużo bardziej opłaca się pozycjonować np 100 niszowych fraz niż
jednej mocno obstawionej przez konkurencje.
W USA jest tak ogromna konkurencja, że pozycjonowanie jednego słowa jest już rzadko komu się opłaca
dlatego wszyscy przechodzą na niszowe frazy.

miloszgadz

long tail

Postprzez lapti 16 Kwi 2010, o 15:41

miloszgadz napisał(a):pozycjonowanie jednego słowa jest już rzadko komu się opłaca
Mnie też bardziej opłaca się pozycjonować się na dłuższe frazy, niż na frazy bardziej ogólne.
Ciągnąc przykład strony budowlanej - większą konwersję pomiędzy google - wejście na stronę - telefon, mam na 3-6 wyrazowe frazy, niż nawet na 2.
Na 2-3 opłaca się być, ponieważ firmy wyszukują w ten sposób inne firmy, by rozsyłać zapytania ofertowe, czy informację o przetargach. A klienci indywidualni przeważnie precyzują co im potrzeba.
Bo kto mieszkając na małej wsi wpisze w gógle wynajem koparki? Firmy raczej wpisują wynajem koparki MIASTO, a przeciętny człowiek wpisze wynajem koparki do wyrównania terenu, czy pod (wykop) fundament(ów) i MIASTO.
Pozycją mogę się chwalić ja - pozycjonujący, a kolega któremu to robię cieszy się ze zleceń, a nie miejsca w google :]

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

ile

Postprzez Wichajsterek 15 Wrz 2010, o 19:06

To ile słów i czy się opłaca pozycjonować krótkie frazy zależy od branży i konkurencji.

Wejdź, a już nie wyjdziesz - Forum literackie.
Wichajsterek

Wróć do Słowa kluczowe