Rok założenia: 2008Kontakt
większość serwisów internetowych potrzebuje dodatkowych funkcjonalności: skryptów, wtyczek
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Nietypowy skrypt membreshipu dla wordpress

Postprzez JacekJagiello
napisane: 21 Gru 2011, o 23:20

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cześć. :)
Mam zamiar, za jakieś 6-7 miesięcy stworzyć pierwszy poważny e-biznes. Jednak już teraz wiem, że stworzenie produktów które będę sprzedawał trochę zajmie sporo czasu. Podobnie jak stworzenie skryptu, który będzie miał na zadanie kontrolować abonament płacony przez użytkowników tych produktów. Przed zakupem klient musi się zarejestrować, czyli stać się użytkownikiem.

Mianowicie - potrzebuję skryptu który:
1. Obsłuży zapłatę za produkt - płatność będzie dokonywana za pomocą payapl, lub platnosci.pl. Także należy zintegrować go z obydwoma systemami.
2. Chciałbym żeby klient miał dostęp do produktu np. przez 40 dni. Więc skrypt powinien ustawić czas dostępu do niego, a 3 dni przed jego upływem powinna pojawić się informacja o zapłacie abonamentu na kolejne 40 dni, jeśli chce dalej korzystać z moich usług. Po zapłacie, klient znowu otrzymuje 40 dniowy dostęp do mojego produktu. I tak w kółko, a w bazie danych powinny znajdować się jakaś nieduża historia zapłat.
3. Klient może też kupić inny mój produkt, który kończy się w innym terminie i ma inną cenę. Tak więc w bazie danych powinna być też lista zakupionych produktów, za które płaci abonament, wraz z datami zakupu, informacją kiedy kończy mu się termin na produkt A, a kiedy na produkt B. Chciałbym też te informacje wyświetlić, wraz listą zakupionych produktów.
4. System ma działać w formie pluginu do wrodpress, na zapleczu powinie mieć stronę z użytkownikami, dzięki której ręcznie mogę przedłużyć czas abonamentu, czy wykonywać inne niezbędne akcje dla administratora.

No i teraz, jak się domyślam, nie ma takiego pluginu. Będę musiał napisać swój, lub zmodyfikować już istniejący...
i właśnie tu mam pytanie: czy znacie plugin, który będę mógł zmodyfikować do potrzeb opisanych w punktach powyżej?
Jeśli tak byłbym wdzięczny za podanie jego nazwy.

W najgorszym wypadku będę musiał go napisać sam od zera. Znam PHP, orientuję się też w API wordpressa.
Opiszę jakbym stworzył taki plugin i opiszę w których miejscach nie wiem, jak rozwiązać dany problem.

Najpierw muszę stworzyć możliwość zapłaty przez paypal oraz platnosci.pl, więc muszę poznać ich API. Następnie muszę wychwycić moment zakończenia transakcji - czyli kiedy klient przelał pieniądze na moje konto. Mam nadzieję, że API paypal/platnosci.pl mi w tym jakoś pomaga(pytanie: pomaga?). Sprawdzam więc, czy transakcja dobiegła końca, jeśli tak, muszę automatycznie dać mu możliwość pobrania produktu, oraz ustawić jego ważność na 40 dni.

Dokładniej, stworzę nowy Custom Post Type w wordpressie, o nazwie np. "produkty", następnie dodaję tam posty, każdy z nich zawiera link do pobrania produktu. Więc post reprezentuje produkt. Wystarczy, że po dokonaniu transakcji klient(użytkownik) otrzyma dostęp do odpowiedniego postu, z skąd będzie mógł pobrać swój zakup na dysk. I tu mam pytanie - jak dać dostęp użytkownikowi do konkretnego postu? No i trzeba jeszcze ustawić termin, po 40 dniach, użytkownik już nie może pobrać produktu. Tutaj nie mam wcale pomysłu jak to zrobić, i dlatego proszę o podsuniecie chociażby pomysłu na rozwiązanie. Miejcie na uwadze to, że chciałbym w łatwy sposób wczytać dane typu ilość dni do końca możliwości pobierania, także najlepiej żeby było to w jakiś sposób przechowywane w bazie danych. Ostatnią sprawą z którą mam problem to jak umożliwić użytkownikowi zakup innych produktów(postów). Muszę wiedzieć oddzielnie kiedy kończy się mu produkt A a kiedy B, czy dane nie będą ze sobą kolidowały się w bazie? macie na to jakieś rozwiązanie?

Tak więc podsumowując ten psychicznie wykańczający mnie temat:
Jeśli znacie podobne pluginy to proszę napiszcie nazwy.
Jeśli wiecie jak by można zmodyfikować jakiś inny plugin do membershipu, do moich potrzeba napiszcie pomysł.]
Jeśli znacie rozwiązania na moje problemy z zakodowaniem wtyczki to też proszę o pomoc.

Będę bardzo wdzięczny, dziękuję wszystkim który przeczytali ten temat do końca :)

JacekJagiello

Wróć do Skrypty