Rok założenia: 2008Kontakt
większość serwisów internetowych potrzebuje dodatkowych funkcjonalności: skryptów, wtyczek
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Forma do wpisania/wysłania

Postprzez Janek
napisane: 3 Sie 2010, o 15:17

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Hej

Mam kolegę co chce założyć własny biznes. Nie zna się on na sprawach technicznych i prosił mnie o pomoc bo mi się udało zrobić własną stronę. Cóż, ja ino potrafię założyć bloga na wordpressie ale mimo to obiecałem mu pomóc znaleść jakieś rozwiązanie.

Gościu jest z afganistanu i mieszka w Szwecji. Chce on zalożyć firme w afganistanie bo rynek internetowy ostatnio bardzo się tam rozrósł (przez ostanie dwa lata procent ludzi co ma internet skoczył z 10 % do prawie 50 %). Planuje on stworzyć coś jak allegro lub ebay gdzie ludzie zamieszczają swoje rzeczy by sprzedać.

Ma to przypominać allegro tylko że system zamieszcznia ogłoszeń ma być inny. Mniej więcej tak:

Ktoś wchodzi na stronę i klika na przycisk co mówi "dodaj ogłoszenie (czy coś w tym stylu). Tam gościu jest przenoszony do strony gdzie tworzy własne ogłoszenie. Wpisuje imię, nazwisko, opis produktu (lub tej rzeczy co sprzedaje), email, województwo gdzie mieszka, upload'uje zdjęcia lub film.

Potem klika "Wyslij" i ogłoszenie jest wysyłane do kontroli.

Ludzie będą płacić sms'em za ogłoszenie i mają być jeszcze jakieś dodatkowe opłaty za zdjęcia/filmy (ale to tak na marginesie).

Tutaj jest szwedzka strona co pokazuje jak to ma mniej więcej wyglądać: http://www2.blocket.se/ai/form/2 to na niej on opiera swoje pomysły.

Nie jestem programistą i nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Miałem nadzieje znaleść kogoś kto by powiedział co jest potrzebne do stworzenia czegoś takiego. Czy trzeba nająć jakiegoś programiste czy są jakieś programy co umozliwiają stworzenie czegoś takiego samemu?

Chodzi mi o stworzenie samej strony gdzie ludzie będą mogli wysyłać ogłoszenia.

No i czy język gra jakąmś poważną role? Bo cała strona bedzie musiała być po persku.

Janek

hmmmm...

Postprzez ugregusa
napisane: 3 Sie 2010, o 23:17

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

sam skrypt ogłoszeniowy to nie jest jakaś wielka sztuka do napisania lub pobrania z netu, bo ich tam też dużo,problem polega na tym, że na taki biznes trzeba czegoś więcej aby to dało kasę na nowego mercedesa czy bmw. To nie tylko sam skrypt ale także serwer i oczywiście obsługa płatności sms/przelewów na konto w afganistanie, co prawda mamy PayPal na całym swiecie ale może tam nie wszyscy go używają.

Co do języka perskiego to google raczej sobie z tym nie poradzi tak dobrze jak tłumacz, także trzeba mieć osobę która ma takie możliwości bo tłumaczenie z doskoku nie ma sensu.

trudna sprawa do określenia kosztów i czasu do wykonania tego.

Awatar użytkownika
ugregusa

Miejscowość: Jelenia Góra

Wróć do Skrypty

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość