Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Hej, chcę napisać skrypt przeszukujący strony internetowe pod kątem pewnych informacji i stworzyć z nich bazę danych. Czy ktoś może mi zasugerować jaki język mogę wykorzystać? Brak mi porównania między MySQL, Javą albo innymi językami, dotychczas używałam tylko c++.
- Blue
Najłatwiej będzie Ci do tego wykorzystać PHP - język ten ma stosunkowo niski próg nauczenia się podstaw. Łatwo Ci też będzie znaleźć hosting, na którym można uruchomić napisane w nim programy (przy Javie nie wystarczą już minimalne wymagania). Oczywiście do składowania danych możesz wykorzystać mySQL.
A do przeszukiwania stron zainteresuj się biblioteką curl, wyrażeniami regularnymi lub parsowaniem dokumentów XML (HTML).
A do przeszukiwania stron zainteresuj się biblioteką curl, wyrażeniami regularnymi lub parsowaniem dokumentów XML (HTML).
- Michał Otroszczenko
- Miejscowość: Warszawa
Wydajnościowo PHP napewno nie jest na takim poziomie jak Java czy gołe C++ i soft napisany własnie w tych językach będzie znacznie szybszy chociażby z uwagi na wielowątkowość której nie uświadczysz w PHP.
Michał dobrze napisał. Dobrze nada się do tego również i PHP + Curl + phpQuery
No i PHP zdecydowanie jest mniej wymagające od programisty
Michał dobrze napisał. Dobrze nada się do tego również i PHP + Curl + phpQuery
No i PHP zdecydowanie jest mniej wymagające od programisty
-

krystian piątek - Posty: 605
- Miejscowość: Kielce
Zależy od wielkości projektu. Rzeczywiście, PHP nie należy do najszybszych za sprawą tego że język ten jest interpretowany. Do takiego projektu (jeśli nie jest zbyt duży), najlepiej było by kupić tani VPS (w granicach 30-50zł/mc) i napisać program w c++ skoro masz doświadczenie. Pod C++ są biblioteki obsługujące CURL. Następnie tak jak mówili powyżej, wyrażenia regularne i zapis danych do bazy SQL. Potem odpalasz programik przez screen i jazda. 
-

Jakub Lewek - Posty: 30
- Miejscowość: Gorlice
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-