Rok założenia: 2008Kontakt
jeśli masz jakieś pytania związane z e-sklepami, tutaj szukaj odpowiedzi
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Zabezpieczenie sklepu internetowego

Postprzez master_mariusz
napisane: 20 Gru 2010, o 19:58

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam

Jestem właścicielem sklepu internetowego w systemie Joomla + Virtue Mark (wersje z września 2010.). Sprzedaję wartości niematerialne - ebooki, które umieszczone są na serwerze i po odnotowaniu wpłaty z przelewy24.pl automatycznie wysyłane.

Zastanawiam się jak zabezpieczyć pliki przed kradzieżą? dodam iż są one w specjalnym folderze o trudnej nazwie :)

Dodatkowo zastanawia mnie fakt kopii zapasowej, czy warto? w jaki sposób ją wykonać?

dziękuje za info.

master_mariusz

Archiwum i hasło

Postprzez Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski
napisane: 20 Gru 2010, o 20:36

Prosty patent - możesz wrzucać e-booki do archiwum (.zip, .rar) i zabezpieczać hasłem, a hasło podawać po otrzymaniu wpłaty.
O sprawach stricte technicznych niestety nie wypowiem się.

Awatar użytkownika
Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski

Miejscowość: Warszawa

pdf

Postprzez wybuchowy
napisane: 20 Gru 2010, o 21:04

czy warto? nie żartuj. TRZEBA!!! Chyba nie miałeś jeszcze spalonego HDD ;)

Co do zabezpieczenia to nie wiem czy pytasz o same zabezp. PDFów czy ogólnie o pliki na serwerze.

ad. PDF
tu niewiele pomoge, nie znam sie, nie wiem czy są jakieś DRMI czy jak to się zwie w przypadku plików muzycznych. Za to widziałem ebooki generowane z imieniem nazwiskiem kupującego, co z jednej strony pozwalało sprawdzić skąd sa wycieki, z drugiej właściciele byli ostrożniejsi w ich rozpowszechnianiu

ad. pliki
trudna nazwa to żadne zabezpieczenie. jeden kupi i poda linki innym i po sprawie.
Najlepiej ebooki przenieść POZA strukturę public_html a wywalać je do pobrania poprzez skrypt który sprawdzi uprawnienia.

Awatar użytkownika
wybuchowy

Miejscowość: Katowice

odp

Postprzez master_mariusz
napisane: 21 Gru 2010, o 11:06

1. Szczerze to dysk HDD padł mi miesiąc temu ;) ale miałem kopie wszystkich plików na DVD, jednak trochę zamieszania z tym było...

Sprzedaje pliki .doc i .rar odpowiednio 60% i 40%

Oczywiście pliki są poza 'public_html' system Virtue Mark po kupnie generuje tymczasowy link do ściągnięcia pracy.

2. Pytam czy mogę jakoś skopiować pliki z serwera (np na dvd) by w razie awarii serwera mieć kopię. Ebooków mam 1000 szt + do tego strona internetowa i szablon graficzny. Próbowałem za pomocą total commandera ręcznie skopiować dane jednak dużo błędów wyskakiwało.

Chyba ze można zrobić jakąś kopie danych na serwerze. Nie wiem czy zdarzają się awarie na serwerach w nazwa.pl jednak chciałbym mieć zabezpieczenie...

master_mariusz

Do bakcupu Joomla - Akeeba Backup

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 21 Gru 2010, o 14:45

master_mariusz napisał(a):2. Pytam czy mogę jakoś skopiować pliki z serwera (np na dvd) by w razie awarii serwera mieć kopię. Ebooków mam 1000 szt + do tego strona internetowa i szablon graficzny. Próbowałem za pomocą total commandera ręcznie skopiować dane jednak dużo błędów wyskakiwało.

Chyba ze można zrobić jakąś kopie danych na serwerze. Nie wiem czy zdarzają się awarie na serwerach w nazwa.pl jednak chciałbym mieć zabezpieczenie...

Jakie błędy "wywalał" Tobie Total Commander? Problemy z kodowaniem znaków w nazwach plików (to się zdarza często dlatego najlepiej nie używać polskich ogonków w nazwach plików w ogóle)? Czy coś innego?

Do robienia kopii całych serwisów opartych na Joomla polecam doskonały (moim zdaniem) Akeeba Backup. W jednym archiwum tworzy backup bazy danych, wszystkich plików serwisu i dodaje instalator. Zgrywasz sobie jedno archiwum z którego łatwo możesz przywrócić cały serwis na dowolnym hostingu (dzięki instalatorowi). Oczywiście wypakować pojedyncze pliki z archiwum też można.

W razie problemów napisz PM. Pomogę.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Opcja produkt do pobrania

Postprzez malt
napisane: 9 Wrz 2011, o 13:29

Czy Virtuemart nie posiada opcji sprzedaży produktów do pobrania?
Produkty powinny być dostępne dla klienta do pobrania tylko po zalogowaniu się do panelu sklepu - z tego co wiem to Magento ma taką funkcję :)

malt

zabezpieczanie

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 16 Wrz 2011, o 11:04

Nad zabezpieczaniem przed kradzieza juz duzo osob glowkowalo i poki co bez wiekszych sukcesow. Jak zabezpieczysz plik PDF, to utrudnisz zycie normalnym uzytkownikom, ktorzy go chca sobie poczytac na swoich dziwnych urzadzeniach, ktore systemow w stylu drm nie obsluguja.
Jak Ci zalezy, dodaj do kazdego pdfa watermark (ewentualnie dodatkowa strone) z imieniem i nazwiskiem goscia, ktoremu sprzedales PDF. Jak wycieknie - wiesz, kogo sie przyczepic. Poza tym wzglednie latwo znalezc takie rzeczy w necie, wiec mozesz monitorowac uzywajac np. google alerts tresc swojego ebooka i reagowac, jak pojawi sie w sieci (zglosic dmca w Google, dmca hostingodawcy, kontakt do admina strony, nawet pociagniecie do sadu).

Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

Wróć do Sklepy internetowe