Rok założenia: 2008Kontakt
jeśli masz jakieś pytania związane z e-sklepami, tutaj szukaj odpowiedzi
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

OSCGold vs. KQS

Postprzez autofolie
napisane: 28 Gru 2010, o 23:52

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

W zasadzie to wątek ten zrobiłem aby Daniel "siewca" mnie przekonał do KQS. Potrzebuję skryptu sklepu i byłbym zdecydowany na OSC Gold bo optycznie podoba mi się on bardziej. Jednak nie ma on modułu programu partnerskiego. Napisałem do firmy sprzedającej OSC i odpisali mi że takowy moduł będzie już w nowej wersji sklepu, jednak kiedy będzie - prace trwają i nie wiadomo. KQS natomiast ma taki moduł ale nie podoba mi się skórka do niego i wydaje mi się, że nie łatwo będzie ją zmienić

autofolie

Re: OSCGold vs. KQS

Postprzez Konsultant FM Group
napisane: 30 Gru 2010, o 14:16

Skąd wiesz, że skórka modułu programu partnerskiego
w OSC Gold będzie Ci się podobać? Jeśli też nie będzie
Ci się podobać to stracisz czas.

warto zostać Konsultantką FM Group.

Konsultant FM Group

Platforma sklepowa

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 30 Gru 2010, o 20:46

Tutaj nie chodzi o skórkę modułu partnerskiego tylko skórkę sklepu.
Aby zrobić sobie własną kompozycję graficzną w kqs potrzeba takiej samej wiedzy co przy innych platformach sklepowych, czyli html, css + grafika. KQS, jak sam zauważyłeś wymiata swoimi opcjami, również tymi do zarządzania szablonem graficznym.

Moim zdaniem jeśli podchodzi się poważnie do sprzedaży internetowej to trzeba zainwestować (swój czas lub pieniądze) w indywidualną grafikę sklepu, nieważne czy to jest kqs czy inna platforma. Bardzo dużo osób korzysta ze standardowych skórek zmieniając tylko nagłówek na przykład. To błąd, znacznie obniża sprzedaż i razi monotonią.

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Własna skórka

Postprzez autofolie
napisane: 31 Gru 2010, o 13:14

Powiem tak podliczyłem sobie ile kosztowałby mnie oscGold w wersji takiej jak bym chciał wyszło jakieś 1000 zł. Podliczyłem do tego pewne moduły dodatkowe jak np smsAPI, który kosztuje 149 zł do oscGold a w KQS jest standard W OSCgold jest fajny moduł, który KQS nie ma tak mi się wydaje. Jest to moduł o nazwie GRATIS poniżej skopiowałem jego opis:
Moduł GRATIS umożliwia definiowanie oraz wykorzystywanie w sklepie podarunków w zamian za dokonane przez klientów zakupy. Gratisy są zależnie od wysokości złożonego zamówienia. Administrator sklepu w module administracyjnym definiuje nazwę podarunku (przedmiotu) oraz od jakiej wysokości zamówienia gratis funkcjonuje. Jeżeli zostanie wpisanych więcej gratisów na tą samą kwotę klient sklepu będzie mógł wybrać co chce otrzymać.

Po stronie klienta stosowna informacja wyświetla się po przejściu do koszyka. Wyświetlona zostaje informacja, że klient przekroczył określoną kwotę i w związku z tym otrzyma prezent od sklepu. Następnie przy składaniu zamówienia klient może wybrać jaki prezent chce otrzymać (tylko jeżeli na daną kwotę jest zdefiniowane więcej podarunków - jeżeli tylko jeden to klient nie może nic wybrać, zostaje wyświetlona tylko informacja co otrzyma). Informacja o tym jaki klient wybrał prezent zostanie dołączona do komentarza w zamówieniu.

Ilość gratisów oraz kwoty po jakich klient otrzymuje prezent jest nieograniczona. Moduł jest w wersji polskiej oraz angielskiej. Na życzenie klienta możemy dostosować moduł do pozostałych języków

Przerobienie grafiki jakoś bym poradził bo html i css znam dobrze troche PHP. I KQS ma ten program partnerski a oscGold jak wejdzie nowy to upgrade też będzie kosztował Z wykształcenia jestem grafikiem. Muszę sobie zrobić listę plusów i minusów no i stosunek cena. Wiem, że profesjonalny sklep kosztuje sporo, jednak na samym początku z ograniczonym budżetem kiedy to jeszcze nie ma zysków trzeba liczyć każdy koszt a kasa idzie a to tu 100 zł tam 127 tu 197 i koszty rosną. Daniela odnośnie KQS uważam za eksperta i jeśli się zdecyduję na KQS mogę się czy mogę się zwrócić do Ciebie ze zleceniem dodatkowych modułów ?

autofolie

Skrypt KQS

napisane: 31 Gru 2010, o 14:13

autofolie napisał(a):Daniela odnośnie KQS uważam za eksperta i jeśli się zdecyduję na KQS mogę się czy mogę się zwrócić do Ciebie ze zleceniem dodatkowych modułów ?

Dziękuję :) Znam KQS bardzo dobrze i pewnie pisał bym do niego moduły gdyby kod nie był zaszyfrowany. Tutaj zdani jesteśmy na oficjalne aktualizacje a takie są dość ciekawe :)

Jeśli chodzi o opcję "prezent" to owszem nie ma takowej w kqs (jeszcze), z przybliżonych funkcji jest darmowa wysyłka po przekroczeniu ustalonej kwoty zamówienia i gradacja cenowa czyli zniżka przy zamówieniu dużej ilości sztuk. Mój kolega rozwiązał to w taki sposób, że umieścił w widocznym miejscu informacje że przy przekroczeniu ustalonej kwoty zamówienia dorzuca gratis do paczki produkt X. Metoda działała doskonale.

Gdy zaczynałem działać z webmasterką, szukałem zaufanej platformy sklepowej którą z czystym sumieniem mógłbym polecać klientom. KQS ma super relację cena/jakość, jednak wymaga wdrożenia swojej grafiki. Ta która jest w standardzie, poza tym ze jest po prostu brzydka to w dodatku oparta na tabelach, co nie za bardzo ułatwia pozycjonowanie.
Jednak jeśli chodzi o wydajność kodu, nawet przy paru tysiącach produktów to KQS przeszedł testy. Widziałem wersje demo wielu platform, nawet tych bardzo drogich, niektóre nie miały nawet połowy tych funkcji :)

Awatar użytkownika

A myślałem że na DIV ach

Postprzez autofolie
napisane: 1 Sty 2011, o 14:53

Daniel 'siewca' Nakoneczka napisał(a):KQS ma super relację cena/jakość, jednak wymaga wdrożenia swojej grafiki. Ta która jest w standardzie, poza tym ze jest po prostu brzydka to w dodatku oparta na tabelach, co nie za bardzo ułatwia pozycjonowanie.

Jak pobieżnie spojrzałem w kod strony to wydawało mi się że zrobiony jest na DIV ach ale nie przyglądałem się ciekawie. Przerobić grafikę to spoko ale przerobić na divy to dla mnie trudniej

autofolie

Kontakt w KQS to lipa

Postprzez autofolie
napisane: 4 Sty 2011, o 13:04

Zdecydowałem się i chciałem kupić ten KQS ale zamawiam i co jest tylko opcja list polecony po uprzedniej wpłacie. Myślę sobie nie mogę czekać tyle dni bo to zejdzie minimum 3 po drodze wypada długi weekend i wyjdzie tydzień. Wchodzę w dział kontakt i szukam jakiegos kontaktu żeby tak telefon jakiś. Telefonu niet, ale jest gg i patrzę na adres firmy i tu niespodzianka Gdańsk a ja jestem z Gdyni czyli 20 km dzieli mnie 30 min jazdy autem. Piszę na gg z prośbą że potrzebuje i musze szybko bo chcę potestować i pytam czy mogę odebrać osobiście. Po chwili krótka odpowiedź krótka, zwięzła i na temat NIE!
Nie wiem co myśleć ale Paweł "Krzywy" na kursie tajemnice ebiznesu trochę inaczej pisał o podejściu do klienta

autofolie

To fakt

napisane: 4 Sty 2011, o 13:21

Faktycznie kontakt z KQS to lipa, wiem ze swojego doświadczenia jednak w postach wyżej ocenialiśmy skrypt który jest świetny :)
Gdybym potrzebował kolejnego skryptu to i tak bym kupił KQS.

Awatar użytkownika

Tylko ja nie lubie czekać

Postprzez autofolie
napisane: 4 Sty 2011, o 14:40

Tak tak, ja tak napisałem do tego tematu bo to było pod wpływem chwili (na gorąco) Obawiam się jednak że jeżeli z tym kontaktem tak jest to np. jak zacznę grzebać w grafice to na żadne pytanie nie uzyskam odpowiedzi za darmo. A zastanawiam się jak zrobić skina do kqs. Top w zasadzie mam natomiast chciałem przerobić jeszcze górę gdzie w standarcie wyświetla się koszyk, strona główna, katalog produktów itd. No a wiadomo, że najlepiej grzebać na swoim serwerze na zainstalowanym skrypcie na swojej bazie itd. A w podręczniku użytkownika opisane jest to też oględnie

autofolie

Szablon do KQS

napisane: 4 Sty 2011, o 15:08

autofolie napisał(a):jak zacznę grzebać w grafice to na żadne pytanie nie uzyskam odpowiedzi za darmo

Raczej nie napiszą Ci nic za darmo, ale to nie tylko w KQS ale również w innych firmach, chyba że oferują np. godzinę wsparcia technicznego gratis.

Najlepiej jest zaprojektować sobie grafikę z listą produktów, oraz drugą ze stroną produktu.
Następnie pociąć i zakodować nie ruszając nic KQS, po prostu zrobić sobie to na pliku html, arkuszu css i elementach graficznych w jakimś katalogu.
Następnie po kolei przenosić elementy kodu do panelu KQS umieszczając w kodzie zmienne w nawiasach klamrowych {}. Trochę czasu to zajmuje jednak nie jest to aż tak trudne jak się wydaje na początku.
Przed zabawą w KQS warto zrobić kopię bazy oraz dodać kilka przykładowych produktów.

Awatar użytkownika

Następna

Wróć do Sklepy internetowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość