Rok założenia: 2008Kontakt
jeśli masz jakieś pytania związane z e-sklepami, tutaj szukaj odpowiedzi
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Logistyka w sklepie internetowym.

Postprzez Mikolaj
napisane: 29 Wrz 2011, o 18:23

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam wszystkich serdecznie ;)

Mam jedno ważne pytanie. Jak w temacie, chodzi mi o logistykę w sklepie internetowym.

Załóżmy, że rozkręcamy sklep w którym chcemy mieć kilkaset różnych produktów, niezbyt tanich. Głupotą by było zamrażać pieniądze i zakupywać wszystkie produkty, w końcu nie wiadomo czy nam w ogóle kiedykolwiek "zejdą" albo czy trafiliśmy z asortymentem w gust klientów. Wiem, że są dobre rozwiązania logistyczne np. dropshipping (wysyłka towaru bezpośrednio od producenta/dystrybutora) albo współpraca z firmą zewnętrzną która obsługuje nam zamówienia np. fulfilment. Z tym, że np. firmy zewnętrzne podejmują współpracę dopiero gdy mamy obrót na poziomie kilkudziesięciu/kilkusetset zamówień na miesiąc. A dropshippingiem nie każdy dystrybutor się bawi...

I moje pytanie - jak dojść do tego poziomu powiedzmy kilkudziesięciu zamówień/mies. nie zapełniając magazynu (piwnicy hehe)??

Mam nadzieję, że Wy, jako praktycy ebiznesu, podpowiecie co robić :)

Pozdrawiam
Mikołaj

Mikolaj

Polecam szkolenia Krzysztofa

Postprzez dzieckowita
napisane: 27 Sty 2012, o 04:58

Polecam zapoznać się z
http://blog.miastoszkolen.pl/jak-stworz ... owy-video/

Krzysztof Rdzeń na szkoleniach fajnie opowiada o swoich prowadzonych sklepach. Jak można rozwiązać logistykę w sklepach internetowych.

http://odziez-dziecieca.net.pl/ - sklep z odzieżą dla maluszka
http://dzieckowita.pl/

dzieckowita

Miejscowość: Żmigród

...

Postprzez pomocnik12
napisane: 18 Mar 2012, o 09:59

Może być ciężko. Klient jeśli ma do wyboru dwa sklepy z tym samym towarem to wybierze ten sklep gidze jest taniej lub/i nie musi czekać na towar dłużej niż jeden dzień. Jak będziesz towar zamawiał dopiero w hurtowni po złożeniu zamówienia, to automatycznie masz gorsze rabaty i dłuższy czas wysyłki, przez co jesteś mniej konkurencyjny. Rozwiązaniem jest dropshipping, ale nie w każdej branży jest możliwy.

Pisanie CV wcale nie jest trudne!
pomocnik12

To wcale nie musi być trudne :)

Postprzez birdy
napisane: 19 Kwi 2012, o 16:14

Istnieje na rynku kilka fajnych rozwiązań, które pozwalają działać na zasadzie drop ship, lub można na bazie odpowiedniego serwisu wysyłkowego umówić się z dostawcami, że będą wysyłać zamówiony towar bezpośrednio do kupującego. Jeśli to stanowi problem dla dostawcy, można również umówić się z dostawcą, że przyjedzie zamówiony przez sklep kurier. Odbierze zamówiony towar i dostarczy do odbiorcy. Można również skorzystać z tzw. COD, czyli pobrać gotówkę od kupującego i zlecić przesłanie jej na konto firmy.
Kolejna metoda obsługi logistyki sklepu jest jeszcze bardziej zaawansowana i wymaga podłączenia swojego katalogu do hurtowni danych jakiejś firmy, od której mamy precyzyjną informację o dostępności i cenie wielu dostawców wybranego asortymentu towarowego.
Nie chcę tutaj uprawiać reklamy, ale zainteresowanemu mogę wskazać kilka rozwiązań, które usprawnią pracę sklepu i pozwolą zaoszczędzić parę złotych na utrzymywaniu magazynu. Wszystko jest do zrobienia i jest dostępne na naszym rynku.

Awatar użytkownika
birdy

Miejscowość: Warszawa

SPRAWNA LOGISTYKA DLA SKLEPU INTERNETOWEGO.

Postprzez birdy
napisane: 19 Kwi 2012, o 16:18

Witam. Nie mogę nigdzie znaleźć na forum dyskusji, która pomoże w zaplanowaniu sprawnej logistyki w istniejącym lub planowanym sklepie internetowym. Mam spore doświadczenie w tym zakresie, więc chętnie pomogę.

Ostatnio edytowany przez Paweł Landzberg, 21 Kwi 2012, o 12:03, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Jest już wątek o logistyce, więc po co kolejny?
Awatar użytkownika
birdy

A ja zauważyłem

Postprzez adrianbysiak
napisane: 20 Kwi 2012, o 06:39

że wiele osób otwierających sklep internetowy aby mieć maksymalne rabaty (za obrót) po prostu kupuje w hurtowni czy u producenta partię towaru , który zostaje wypchany na aukcjach, zostawia 1-3szt u siebie i magazynuje w ten sposob ma mini magazyn + dobre rabaty. Z niektórymi dostawcami też dogadują się na zasadzie bezpośredniej wysyłki do klienta - oczywiście po osiągnięciu rabatów.
Czasochłonne rozwiązanie i trzeba powalczyć na aukcjach, ale jakieś jest... co o tym myśleć - sam nie wiem ;P

Awatar użytkownika
adrianbysiak

Miejscowość: Kielce

Oprogramowanie sklepu ze "sztuką"

Postprzez Jan Olszak
napisane: 20 Kwi 2012, o 22:18

Cześć birdy,
Może zaproponuj temat ...
Jakie oprogramowanie polecałbyś dla sklepu zajmującego się sprzedażą różnych dzieł sztuki?
Pozdrawiam, Jan Olszak-Tieni

Awatar użytkownika
Jan Olszak

Dropshipping

Postprzez Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka
napisane: 24 Kwi 2012, o 10:03

Mikołaj, odnośnie Twojego zapytania
Mam jedno ważne pytanie. Jak w temacie, chodzi mi o logistykę w sklepie internetowym.

Rzuć okiem na dyskusje - wywiad znajdujący się pod poniższym linkiem. Jest to dyskusja na temat własnie interesującego Cibie dropshippingu.
http://www.ekomercyjnie.pl/czy-dropship ... stowna-pl/

Od siebie dodam, że system "dropshippingu" rozwija się coraz lepiej w Polsce. Potencjalni dostawy, i ci co już są na rynku zauważyli, ze jest coraz większa potrzeba takiej własnie usługi. :D
Ma to jak na razie kilka zalet , ale i kilka wad. Warto głębiej w sieci pogrzebać, i dowiedzieć się czy Twój model sprzedaży / asortyment pasuje do systemu DS. I wcale współpraca nie musi się zaczynać od poziomu kilkudziesięciu tys. obrotu... Gdyby tak było, DS nie miał by wielkich szans na rozwój moim zdaniem.

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Propozycja rozwiązania dla sklepu ze sztuką.

Postprzez birdy
napisane: 24 Kwi 2012, o 10:38

Witaj Jan,
Pytając o wybór rozwiązania, masz na myśli soft sklepu (który jak sądzę chcesz otworzyć)? Jeśli tak to proszę o kilka podpowiedzi:
1. Ile będziesz miał indexów towarowych w sklepie?
2. Ilu dostawców będzie zaopatrywało sklep?
3. Czy będą to dostawcy zlokalizowani w Twoim mieście, całej Polsce czy również na świecie?
4. Czy planujesz sprzedaż również na eBay, Allegro?
5. Jaka skala sprzedaży - liczba zdarzeń dziennie, tygodniowo, miesięcznie?
6. Będziesz tworzył własny katalog produktów, czy korzystał z zewnętrznego źródła danych (dostawca, hurtownia danych etc)
7. Jakie planujesz sposoby dostawy sprzedanych towarów (poczta, paczkomat, kurier)
8. Jaki masz budżet na soft?
Jeśli natomiast masz już sklep i szukasz tylko rozwiązania logistycznego, to zwróć się np. do naszej firmy www.4logis.pl , umów się z dostawcami , żeby przygotowywali Ci przesyłki a resztę Ci zorganizujemy. Możemy dostarczyć Ci również API do podłaczenia Twojego sklepu tak, abyś bezpośrednio ze swojego systemu sprzedażowego mógł tworzyć listy przewozowe na przesyłki, abyś mógł stworzyć dowolną liczbę subkont sprzedawców etc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
birdy

BIRDY

Postprzez Jan Olszak
napisane: 4 Maj 2012, o 16:21

Przepraszam BIRDY, że nie napisałem wcześniej, ale nie zauważyłem Twojego postu. Nie wchodziłem w to miejsce na Forum.

Tak. Miałem na myśli soft dla sklepu. Ale ponieważ jestem wytwórcą i to na razie na małą skalę ;) więc, siłą rzeczy będę działał w tej materii pomalutku. Przeglądałem Prestashop i do końca jeszcze nie rozszyfrowałem jego możliwości, które wydają się być ogromne i dostateczne, jak dla tej ścieżki moich planów. Mam obawy jednak, czy będę w stanie przeobrazić go graficznie (nie podchodziłem jeszcze do tego), bo jak na sklep ze "sztuką" jest trochę zbyt sztywny. Może da się to załatwić odpowiednim szablonem, ale jak na razie wydaje się, że duża część tekstów szablonów kwalifikuje się do zmiany.

Jeszcze nie otworzyłem firmy ;) więc, uprzedzam, że z samą sprzedażą nie ruszam z kopyta i moje pytanie dotyczyło organizacji tej fazy działań w perspektywie bardziej miesięcy niź tygodni.

Indeksów towarowych będę miał ok. 1000. Dostawców będzie 3. Dostawcy będą z Polski. Planuję sprzedaż na eBay i Allegro. O skali sprzedaży nie mogę nic pogdybać ;). Będę tworzył własny katalog produktów. Dostawa pocztą, kurierem, może też wykorzystam paczkomaty.

Jeżeli organizacyjnie nie ogarnę wszystkich planowanych biznesów osobiście, nie wykluczone, że zlecę obsługę wszystkich pięciu sklepów jakiejś zaprzyjaźnionej firmie, ale jednocześnie chciałbym czuwać nad pozycjonowaniem ... i tu widzę problemy

Pozdrawiam z Prestashopu w fazie testów,

Jan

Awatar użytkownika
Jan Olszak

Następna

Wróć do Sklepy internetowe