Chciałbym podzielić się z Wami paroma problemami, tematami czy jak to nazwać sam nie wiem.
Prowadzę księgarnie, odwiedzin z dnia na dzień jest coraz więcej, niestety nijak się to nie przekłada na zakupy.
Nie chodzi o to, że jestem niecierpliwy ale konwersja na poziomie 0,2 proc. niestety nie napawa optymizmem. Z drugiej strony działam od niedawna i faktycznie może nie potrzebnie się przejmuję? Ale czy przy 1000 odwiedzin w ciągu dnia, dwa zamówienia, z czego jedno telefoniczne to nie jest kiepski wynik. Ten mój sklep to dla mnie ważna sprawa, właściwie życiowa, zainwestowane oszczędności, nieprzespane noce i wiele nurtujących pytań na które często nie mam odpowiedzi.
A zapomniałem, jeśli pomyliłem dział albo coś nie tak zrobiłem to przepraszam, nie chciałem i proszę moderatorów o przeniesienie, poprawienie, itd.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
29 posty(ów)
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Sprawdź, skąd masz większość odwiedzin. Może link do Twojej strony jest źle opisany i wchodzący nie znajdują tego, czego szukali. Albo po prostu coś im się nie podoba, wtedy możesz umieścić jakiś przycisk typu "Masz jakieś sugestie, napisz".
Jeśli z kolei masz duży procent odrzuceń to możliwości jest naprawdę wiele. Może potrzebne są jakieś drobne zmiany?
Jeśli z kolei masz duży procent odrzuceń to możliwości jest naprawdę wiele. Może potrzebne są jakieś drobne zmiany?
Specjalnie dla Twojego biznesu profesjonalny hosting dla firm za 0zł.
-

kosiarski - Posty: 50
Chciałem wejść na Twój sklep, ale nie widzę nigdzie żadnego linka. Łatwiej byłoby nam coś powiedzieć o twoim biznesie, gdybyś podzielił się również linkiem do swojego królestwa.
Czasem drobna zmiana, może wiele zdziałać, więc odpisz na posta z podaniem adresu
Czasem drobna zmiana, może wiele zdziałać, więc odpisz na posta z podaniem adresu

-

Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka - Posty: 330
-

Kamil 'seven' Lubelski - Posty: 681
- Miejscowość: Łódź
-

m.a.k. - Posty: 11
Cześć m.a.k,
Moim zdaniem ogólnie sklep jest zrobiony dobrze jeśli chodzi o usability.
Moje propozycje to:
1. Wyeksponuj link do strony "Koszty przesyłki". Przy zakupie książek przez Internet jest to znacząca pozycja i ja zawsze sprawdzam ile "dodatkowo" będą mnie kosztować książki. Lubię kiedy mnie ta informacja "wali po oczach" w nowym sklepie. W Twoim sklepie trochę się naszukałem tej informacji (zestawienia - szary kolor linku trochę się zlewa z tłem). Może przenieść do górnego menu?
2. Sformatuj opisy książek. Niektóre opisy bardzo źle się czyta.. Zobacz np. http://www.legolas.pl/s/karta/id/978832 ... Ksiega-1-3 komu będzie się to chciało przeczytać?
3. Upselling. Fajną rzeczą jest historia przeglądanych książek. Może jeszcze dodasz książki powiązane tematycznie. Coś w stylu: "Z tej samej kategorii". Może odwiedzający Twoją księgarnię nie bardzo potrafią się rozeznać w kategoriach?
4. Fajną rzeczą w innych księgarniach jest informacja przy produkcie czy jest możliwość zamówienia książki i po ilu dniach będzie dostępna. Sporo książek jest niedostępnych - może akurat Internauci szukają właśnie tych pozycji? No chyba, że Twoją USP jest błyskawiczna dostawa (w ciągu 2 dni). Dlatego wolisz sprzedawać tylko książki, które masz na stanie.
A propos terminu dostawy: właśnie dzisiaj czytałem raport, że zmiana terminu dostawy z 2 dni na 48 godzin powoduje o 50% większą konwersję w jednym z polskich sklepów FMCG.
No i koniecznie zainstaluj sobie Google Analytics (najlepiej z opcją ecommerce) wtedy będziesz dokładniej wiedzieć co działa a co nie. Np. będziesz mieć możliwość śledzenia lejka sprzedaży.
Moim zdaniem ogólnie sklep jest zrobiony dobrze jeśli chodzi o usability.
Moje propozycje to:
1. Wyeksponuj link do strony "Koszty przesyłki". Przy zakupie książek przez Internet jest to znacząca pozycja i ja zawsze sprawdzam ile "dodatkowo" będą mnie kosztować książki. Lubię kiedy mnie ta informacja "wali po oczach" w nowym sklepie. W Twoim sklepie trochę się naszukałem tej informacji (zestawienia - szary kolor linku trochę się zlewa z tłem). Może przenieść do górnego menu?
2. Sformatuj opisy książek. Niektóre opisy bardzo źle się czyta.. Zobacz np. http://www.legolas.pl/s/karta/id/978832 ... Ksiega-1-3 komu będzie się to chciało przeczytać?
3. Upselling. Fajną rzeczą jest historia przeglądanych książek. Może jeszcze dodasz książki powiązane tematycznie. Coś w stylu: "Z tej samej kategorii". Może odwiedzający Twoją księgarnię nie bardzo potrafią się rozeznać w kategoriach?
4. Fajną rzeczą w innych księgarniach jest informacja przy produkcie czy jest możliwość zamówienia książki i po ilu dniach będzie dostępna. Sporo książek jest niedostępnych - może akurat Internauci szukają właśnie tych pozycji? No chyba, że Twoją USP jest błyskawiczna dostawa (w ciągu 2 dni). Dlatego wolisz sprzedawać tylko książki, które masz na stanie.
A propos terminu dostawy: właśnie dzisiaj czytałem raport, że zmiana terminu dostawy z 2 dni na 48 godzin powoduje o 50% większą konwersję w jednym z polskich sklepów FMCG.
No i koniecznie zainstaluj sobie Google Analytics (najlepiej z opcją ecommerce) wtedy będziesz dokładniej wiedzieć co działa a co nie. Np. będziesz mieć możliwość śledzenia lejka sprzedaży.
Believe the Unbelievable
Optymalizacja stron WWW
Optymalizacja stron WWW
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
Dziękuje za cenne rady, punkty 1 i 4 już zgłoszone, niebawem pojawią się w nowej formie.
Mam jeszcze ogromną prośbę, gdybyś mógł dokonać zakupów w Legolasie i napisać pokrótce czy robi się je bez problemów, może coś denerwuje, przeszkadza, czegoś brakuje a może przeciwnie to prosta i łatwa czynność?
Pozdrawiam,
Michał
Mam jeszcze ogromną prośbę, gdybyś mógł dokonać zakupów w Legolasie i napisać pokrótce czy robi się je bez problemów, może coś denerwuje, przeszkadza, czegoś brakuje a może przeciwnie to prosta i łatwa czynność?
Pozdrawiam,
Michał
-

że zakupy oczywiście zupełnie testowe, bez zobowiązań. Dostałem upomnienie
, że moją prośbę można było zrozumieć inaczej.
-

Dodałem
- inne książki autora, wiadomo o co chodzi
- wysyłka w 24 godziny, to prawda, zawsze wysyłam w ciągu 24 godzin,
zobaczymy czy przyniesie to jakieś efekty, bo właściwie każdy kolejny dzień to więcej odwiedzających a współczynnik konwersji nadal na dramatycznym poziomie.
Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś konstruktywne uwagi to chętnie ich wysłucham.
Pozdrawiam,
Michał
- inne książki autora, wiadomo o co chodzi
- wysyłka w 24 godziny, to prawda, zawsze wysyłam w ciągu 24 godzin,
zobaczymy czy przyniesie to jakieś efekty, bo właściwie każdy kolejny dzień to więcej odwiedzających a współczynnik konwersji nadal na dramatycznym poziomie.
Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś konstruktywne uwagi to chętnie ich wysłucham.
Pozdrawiam,
Michał
-

ja bym jeszcze dodał, że mnie lekko ubodło, że wszystko jest przecenione. Jak wszystko jest przecenione, to nic nie jest przecenione
. Gdyby większość książek miało tylko jedną, jedyną słuszną cenę, a kilka starą przekreśloną i nową to sprawiałoby chociaż wrażenie jakiejś okazji.
pozdrawiam
romekk
pozdrawiam
romekk
- rkubik
29 posty(ów)
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-