YES24.PL mówisz... Tak się składa, że akurat jestem doradcą usług tej firmy (ale nadal freelancerem

)
Moja historia z YES24.PL była taka (trochę się rozpiszę).
Serią przypadków dowiedziałem się o istnieniu projektu wortale.net po jakimś czasie zaplanowałem stworzenie własnego wortalu astronomicznego. Wszystko poszło fajnie, współpraca układała się bardzo dobrze i teraz w raz z kolegą i koleżanką prowadzimy
http://www.astronomia.wortale.net, do tego astrokatalog, a ja niedługo otwieram blog.
Jako, że dorabiałem jako freelancer na reklamie, a YES24.pl znałem z wortali, zainteresowałem się ich takim jakby programem partnerskim... i tak do dziś współpraca układa się naprawdę dobrze. Jestem nawet takim mini managerem partnerów, żeby odciążyć kierownika od prostych pytań/spraw.
Ostatnio robili stronę firmową dla mojego taty i nie spodziewałem się, że tak konkretnie podejdą do sprawy (firma taty niewielka, działająca lokalnie- superstrony nie trzeba było) dostałem parę "gratisów" i mnóstwo podpowiedzi.
Ze skryptu sklepu nigdy nie korzystałem- nie było potrzeby. Mogę tylko zapewnić, że usługi tej firmy są na wysokim poziomie, więc o jakość sklepów nie trzeba się martwić. Jedynie CMS mam od nich- używam na moich serwisach.
W razie czego zawsze można było liczyć na pomoc wyższych rangą.

Zalety sklepów w YES24.PL na
http://sklepy.yes24.pl po prawej stronie.
Dostęp demo na życzenie. Jak coś to możecie pisać na PW.
Wracając do głównego tematu., myślę, że jeśli ktoś się zna i nie przeszkadza mu samodzielna konfiguracja itp. to lepiej na zewnętrznym serwerze (lub na tym, który oferuje firma sprzedająca sklep- zwykle wychodzi taniej). Jeżeli jednak nie zna się i/lub nie lubi grzebać to odradzam.
W zależności od budżetu sklepy można sobie wykupić na własność albo płacić za licencję+serwer miesięcznie.
Proponuję wszystkim, którzy mają małe fundusze zacząć od opłaty miesięcznej, a jak się sklep rozrośnie do sporych rozmiarów zapłacić za wykup licencji, ew. pozostać przy tym samym systemie i kit.

Oczywiście jak ktoś może wyłożyć od razu, to wychodzi w perspektywie czasu znacznie taniej.
Dlaczego nie warto czekać? Czas leci, konkurencja się wzmacnia, a Ty nie zarabiasz...

W przypadku już "rozrośniętych" sklepów opłata za licencję lub serwer+licencję jest praktycznie pomijalna. Dodatkowo warto się zainteresować pozycjonowaniem i reklamą, ale to już inny temat.
Radzę uważać na niedopracowane skrypty sklepów za "100zł"- są to przeróbki darmowych, opartych na open source skryptów i nie dość, że będziemy mieć byle jaki sklep, to jeszcze brak pomocy- widziałem takie sytuacje nie raz.
W razie pytań ws. e-sklepów służę pomocą!