Rok założenia: 2008Kontakt
jeśli masz jakieś pytania związane z e-sklepami, tutaj szukaj odpowiedzi
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jak w temacie: jeśli ktoś chce założyć sklep internetowy, co mu polecicie?
Jakie oprogramowanie?
Pozostaje jeszcze druga kwestia: zakładać sklep na platformie zewnętrznej czy od zera na własnym hostingu i sofcie?

PS.Właśnie założyłem ten dział na Forum i chyba taka dyskusja będzie na początek bardzo przydatna ;)

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

To może ja zacznę, jako że jestem posiadaczem sklepu internetowego z którego jestem bardzo zadowolony :) oraz prowadziłem sporo sklepów w swoim życiu (głównie dla klientów).

Jaki skrypt sklepowy?
Mogę polecić KQS.Store. Zrobiłem ok 10 sklepów na tym skrypcie, między innymi swój. Moje spostrzeżenia:
- świetna relacja cena/jakość
- masa opcji
- dobry system wdrażania grafiki (trochę skomplikowany ale daje duże możliwości)
- szybki i stabilny
Pracowałem także na Presta Shop ale jakoś nie przypadł mi do gustu, masa błędów i duże obciążenie skryptów.

Dzierżawa czy własny sklep?
Bez wahania odradzam dzierżawę. Obecnie koszt postawiania sklepu to w przypadku KQS + domena + hosting wyniesie ok 500 zł, plus ewentualne koszty na przygotowanie grafiki.
Sklepy dzierżawione nie dają takiej możliwości funkcji. Poza tym w większości przypadków trzeba płacić prowizję od swojej sprzedaży. Nawet jeśli oferują stały abonament bez prowizji to nie jest to do końca pewne.
Spotkałem się kiedyś z taką sytuacją, w której właściciel firmy dającej sklepy pod dzierżawę (nazwy firmy celowo nie podaję) upierał się, że nigdy nie wprowadzi prowizji, będzie tylko roczny, mały abonament. Podczas gdy wzrosła ilość klientów właściciel złamał słowo. Dużo osób uciekła, jednak tym co mieli masę produktów było szkoda swojej pracy jaką włożyli w administrację sklepu.
Jestem zdania że: swoje to swoje :)

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

VirtueMart lub Presta lub platforma

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 4 Cze 2010, o 11:32

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ja moim klientom uruchamiam sklepy na VirtueMart lub PrestaShop. Nie są to może najszybsze i najbardziej wydajne skrypty, ale działają stabilnie, mają masę opcji. Są na tyle znane i popularne, że mają trochę udanych wdrożeń w Polsce (oraz wersje przystosowane do działania w polskich warunkach - waluty, słowniki, stawki podatku, porównywarki) i fora użytkowników, na których właściciele mogą liczyć na pomoc innych, kiedy ja akurat nie mogę udzielić instrukcji.

A na tym, którzy nie mają budżetu/czasu/ochoty na dostosowanie swojego sklepu od niedawna sugeruję jednak platformy sklepowe jak e-Trade Pro lub IAI-Shop. Dlaczego? Bo tam mogą liczyć na support, płatny oczywiście lecz suma sumarum może wyjść mniej niż założenie porządnego własnego sklepu.
Jednak sklep zawsze musi być uruchomiony pod własną domeną - żeby można go było przenieść gdzie indziej bez straty Klientów, marki, reputacji, linków, itd.

Przy małym sklepie, z nie do końca zbadanym rynkiem i popytem, część osób zakładających sklepy woli nie ponosić znacznych kosztów na start sklepu, tylko przeznaczyć je na towar lub pozycjonowanie, godząc się na opłaty prowizyjne. Przecież na początku sprzedaż jest nieduża, to i opłaty niewielkie.

Oczywiście dla mnie korzystniejsze było by, gdyby wszyscy moi Klienci wybierali sklepy na oprogramowaniu komercyjnym/wolnym/autorskim, lecz nie każdemu się to opłaca.

Zdecydowanie odradzam natomiast darmową platformę otwarte24.pl: bardzo ograniczone możliwości kastomizacji sklepu (dostosowania funkcjonalności i wyglądu do potrzeb sprzedających i charakteru asortymentu), a większość sklepów (które tam widziałem) odstrasza swoim designem.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

przeniesienie sklepu

Postprzez richman79
napisane: 5 Cze 2010, o 00:42

Czy jest możliwa zmiana programu obsługującego sklep na inny. Chodzi mi o przeniesienie produktów grafiki, listy adresowej, forum i innych danych z darmowego programu do obsługi sklepu lub dzierżawionego sklepu do programu komercyjnego płatnego w ten sposób aby użytkownik nie zauważył zmiany?
Powiedzmy, że na początku nie mam pieniędzy na program komercyjny, ale po pewnym czasie przestaje on spełniać moje wymagania i chcę zmienić na lepszy, jak to najlepiej zrobić?

Awatar użytkownika
richman79

Moja rada

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 5 Cze 2010, o 08:22

Takie przeniesienie jest trudne/kosztowne ze względu na różne struktury baz danych. Nawet gdy sklep ma system eksportu do CSV a drugi importu z niego to i tak nie ustrzeżesz się problemów np. przy przenoszeniu galerii.
Często jest to niemożliwe. Na pewno klienci zauważą zmianę ponieważ nie oszukujmy się, systemy komercyjne (niektóre) są lepsze i bardziej rozbudowane od skryptów dzierżawionych, zmienią się również linki do podstron.
Założenie sklepu na skrypcie komercyjnym nie jest wcale takie drogie jak Ci się wydaje (patrz, mój post wyżej).

Moja propozycja: jeśli nie masz aktualnie funduszy na własny sklep, poczekaj, odłóż trochę gotówki. Nie będziesz żałował.

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Pyt.

Postprzez Artur 'ring' Grabowski
napisane: 5 Cze 2010, o 14:12

Koledzy, czy ktoś z was używał http://sklepy.yes24.pl/ ? Nasza firma planuje oferować sklepy internetowe po atrakcyjnych cenach i chcemy wybrać jak najlepszego partnera. Na razie prowadzi KQS.Store, jednak chętnie posłucham opinii o innym sofcie. Z góry dzięki za info!

Artur 'ring' Grabowski

Miejscowość: Poznań

yes24.pl

Postprzez gooral
napisane: 6 Cze 2010, o 01:16

YES24.PL mówisz... Tak się składa, że akurat jestem doradcą usług tej firmy (ale nadal freelancerem :))

Moja historia z YES24.PL była taka (trochę się rozpiszę).

Serią przypadków dowiedziałem się o istnieniu projektu wortale.net po jakimś czasie zaplanowałem stworzenie własnego wortalu astronomicznego. Wszystko poszło fajnie, współpraca układała się bardzo dobrze i teraz w raz z kolegą i koleżanką prowadzimy http://www.astronomia.wortale.net, do tego astrokatalog, a ja niedługo otwieram blog.

Jako, że dorabiałem jako freelancer na reklamie, a YES24.pl znałem z wortali, zainteresowałem się ich takim jakby programem partnerskim... i tak do dziś współpraca układa się naprawdę dobrze. Jestem nawet takim mini managerem partnerów, żeby odciążyć kierownika od prostych pytań/spraw.
Ostatnio robili stronę firmową dla mojego taty i nie spodziewałem się, że tak konkretnie podejdą do sprawy (firma taty niewielka, działająca lokalnie- superstrony nie trzeba było) dostałem parę "gratisów" i mnóstwo podpowiedzi.

Ze skryptu sklepu nigdy nie korzystałem- nie było potrzeby. Mogę tylko zapewnić, że usługi tej firmy są na wysokim poziomie, więc o jakość sklepów nie trzeba się martwić. Jedynie CMS mam od nich- używam na moich serwisach.
W razie czego zawsze można było liczyć na pomoc wyższych rangą. :)

Zalety sklepów w YES24.PL na http://sklepy.yes24.pl po prawej stronie.
Dostęp demo na życzenie. Jak coś to możecie pisać na PW.

Wracając do głównego tematu., myślę, że jeśli ktoś się zna i nie przeszkadza mu samodzielna konfiguracja itp. to lepiej na zewnętrznym serwerze (lub na tym, który oferuje firma sprzedająca sklep- zwykle wychodzi taniej). Jeżeli jednak nie zna się i/lub nie lubi grzebać to odradzam.

W zależności od budżetu sklepy można sobie wykupić na własność albo płacić za licencję+serwer miesięcznie.
Proponuję wszystkim, którzy mają małe fundusze zacząć od opłaty miesięcznej, a jak się sklep rozrośnie do sporych rozmiarów zapłacić za wykup licencji, ew. pozostać przy tym samym systemie i kit. :) Oczywiście jak ktoś może wyłożyć od razu, to wychodzi w perspektywie czasu znacznie taniej.
Dlaczego nie warto czekać? Czas leci, konkurencja się wzmacnia, a Ty nie zarabiasz... :D W przypadku już "rozrośniętych" sklepów opłata za licencję lub serwer+licencję jest praktycznie pomijalna. Dodatkowo warto się zainteresować pozycjonowaniem i reklamą, ale to już inny temat.

Radzę uważać na niedopracowane skrypty sklepów za "100zł"- są to przeróbki darmowych, opartych na open source skryptów i nie dość, że będziemy mieć byle jaki sklep, to jeszcze brak pomocy- widziałem takie sytuacje nie raz.

W razie pytań ws. e-sklepów służę pomocą!

gooral

Miejscowość: Grudziądz

Darmowe oprogramowanie na sklep Internetowy

Postprzez jaro65
napisane: 20 Lip 2010, o 09:40

Ostatnio instalowałem sobie darmowe środowisko na sklep internetowy, oscommerce - niestety na moim serwerze nie chciało śmigać - ponieważ oprogramowanie to potrzebuje włączonej funkcji register globals, niestety ze względów bezpieczeństwa usługodawca nie pozwolił mi tego włączyć. Ale jak już wcześniej wspomniano PRESTA SHOP to genialne środowisko które bez problemu zainstalowałem, dobra pomoc podczas instalacji i konfiguracji i wszystko po polsku.

Awatar użytkownika
jaro65

Prestashop

Postprzez Tler
napisane: 26 Lis 2010, o 19:47

Odświeżę temat:
https://www.packtpub.com/open-source-awards-home

Open Source E-Commerce Applications
This category is reserved for the type of web applications that simplify buying and selling of products on the Internet.

We are pleased to announce that PrestaShop has won the Open Source E-Commerce Applications category in the 2010 Open Source Awards.

Winner: PrestaShop

1st Runner up: OpenCart

2nd Runner up: Tomato Cart

Congratulations to PrestaShop and commiserations to the Open Source projects that took part in the finals for this category but just missed out.

Tler

własny sklep

Postprzez Igas
napisane: 26 Lis 2010, o 21:40

Ja osobiście zajmuje się tworzeniem stron internetowych i buduje sklepy od zera. Jaka jest tego zaleta? Mam całkowitą kontrole nad wszystkim i mogę dowolnie zmieniać wszystkie elementy. Jeżeli ma ktoś możliwość samemu zrobić sklep lub komuś zlecić polecam. Ma to jednak też minusy. Stworzenie takiego sklepu trochę trwa.

Awatar użytkownika
Igas

Miejscowość: Trójmiasto

Następna

Wróć do Sklepy internetowe