Rok założenia: 2008Kontakt
jeśli masz jakieś pytania związane z e-sklepami, tutaj szukaj odpowiedzi
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jak pozycjonować apteki internetowe w 2012 roku

Postprzez Adrian
napisane: 15 Sty 2012, o 19:51

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam tak jak w temacie interesuję mnie bezpieczne pozycjonowanie strony apteki internetowej.
Nowelizacji prawa farmaceutycznego,wprowadziła takie zamieszanie,że głowa mała ,pomijając wątek recept oraz umów jakie apteki będą musiały zawierać z NFZ z ogromnymi karami umownymi.Nowe przepisy zabroniły całkowicie reklamowania aptek (kara nawet 50000 zł ),owe przepisy gryzą się również polskim prawem i z zasadą wolności gospodarczej,ale to temat rzeka.Z tego co mi wiadomo to Google Adwords już wycofało wszystkie linki sponsorowane aptek,czyli już podjęło środki zapobiegawcze.Chyba się zdziwicie ale niektórzy właściciele katalogów otrzymali już prośby o usuniecie wpisów,ale to już wydaję mi się lekką paranoją ,w zależności jeszcze jakiego typu było zawarte informacje w takim wpisie.Sprawa linków jest dla mnie też ciekawa,nie można w nich umieszczać żadnych słów ,które mogły by być uznane za reklamę ,zastanawiam się jak będą egzekwowane przepisy w tym aspekcie ,bo jak ktoś ma usunąć wszystkie materiały reklamowe które zostały umieszczone jakiś długi czas wstecz i usunąć wszystkie linki sponsorowane.
Jak wiadomo na rynku zostaną strony największych graczy ,z tego co widać ,na razie nie przestrzegają nowych reguł .
Jeśli ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak pozycjonować aptekę internetową lub podyskutować w tym temacie to bardzo proszę odpowiedź ,może znajdzie się tutaj osoba ,która pozycjonuje apteki i może doradzić w tej kwestii .
Mam mnóstwo pytań w tym temacie ,ale to może później ,jak mi się trochę rozjaśni.Pozdrawiam

Adrian

Miejscowość: Leżajsk

Apteki interentowe

Postprzez Adrian
napisane: 17 Sty 2012, o 13:53

Czy naprawdę nikt nie jest w stanie odpowiedzieć w tym temacie ,chociaż szczątkowo ,każda informacja się przyda ,więc jeszcze raz proszę o jakieś wskazówki .Pozdrawiam

Adrian

.

Postprzez Elias
napisane: 19 Sty 2012, o 23:09

Jakiej odpowiedzi oczekujesz? To trochę tak jakbyś wszedł na forum budowlane i spytał: jak bezpiecznie wybudować dom.

Przede wszystkim twój sklep musi być zooptymalizowany pod konkretne słowa kluczowe czyli potrzebujesz:
- wybrać słowa kluczowe które są wartościowe
- przeprowadzić audyt strony
- wdrożyć optymalizację

Potem trzeba zająć się zdobywaniem dobrych linków, w odpowiednich miejscach, ilości i "kształcie". Generalnie branża farmaceutyczna to trudny temat. Jak coś to podaj stronę tutaj albo wyślij na na PW, w wolnej chwili mogę zobaczyć na czym stoisz.

Awatar użytkownika
Elias

polecenia klientów

Postprzez colibri
napisane: 21 Sty 2012, o 14:08

To faktycznie jakaś paranoja z tym prawem, jak to się ma wogóle do prawa unijnego, bo to jakieś abstrakcyjne przepisy, zawsze pozostaje ci marketing szeptany, bo przecież nie masz wpływu na to, że klienci sami cię polecają.

Styl skandynawski w Twoim domu stworzą stylowe art dekoracyjne
Awatar użytkownika
colibri

pozycjonowanie

Postprzez damtox_pl
napisane: 24 Sty 2012, o 01:42

Ja mogę trochę pomóc...
1. kup drugą domenę i postaw na niej treści... nie sklep
2. pozycjonuj pod interesującymi frazami
3. wykonaj 301
4. nie zapomnij o ukrywaniu wszystkich możliwych danych, nawet danych na kogo jest zarejestrowana domena
5. nie zapomnij o pliku robots.txt
6. bądź czujny...
7. reklamuj się nielegalnie jak nie możesz legalnie :)

Profesjonalne pozycjonowanie stron www - kilkuletnie doświadczenie w branży SEO, ponad 1200 zadowolonych klientów i ponad 5000 wypozycjonowanych fraz, skuteczność na poziomie 90%.
Awatar użytkownika
damtox_pl

Miejscowość: Warszawa

pozycjonowanie aptek

Postprzez Adrian
napisane: 25 Sty 2012, o 13:52

Witam ,dzięki za odpowiedzi
Elias chodziło mi głownie o najświeższe wiadomości jak pozycjonować apteki internetowe,po zmianie prawa :) nie zwykłe strony ,który nie maja zakazu reklamowania .Informacje które mi podałeś są mi bardzo dobrze znane ,ale dzięki za odpowiedz ,być może faktycznie zbyt ogólnikowo napisałem tego posta .
colibri Dzięki za wskazówki ,marketing szeptany/wirusowy dobra rzecz,choć facebook na tą chwilę musi być zlikwidowany ,a już fajnie się fanpage rozwijał :(,pozostają fora )
damtox_pl dobry pomysł zapewne ,pomyślę coś w tym kierunku ,choć z punku widzenia prawa takie przekierowanie może być źle widziane :) choć nie jestem pewny .
No nic pozostaje chyba zwykłe zdobywanie linków przez katalogowanie itp ,nie używając jakiś treści mogących być uznane za reklamę pod jakimkolwiek pozorem.Oraz zdobywanie linków innymi sposobami .
Konkurencja w tej branży wielka ,po zablokowaniu innych kanałów promocji i reklamy jest już ogromna ,znaleźć dobre słowa kluczowe od nowa to już jest tragedia ,nie mogą być to nawet produkty ,nic związanego z tanimi lekami itp .Obiło mi się nawet o uszy że każdy link prowadzący do apteki jest reklamą i jest zabroniony :) ale to już chyba jakiś bajkopisarz napisał :) to już zwykła paranoja by była .
Innym problemem jaki widzę jest ,jest osoba/y ,które mogą być za bardzo życzliwe ,wiadomo co mogą nawywijać ,egzekwowanie tego ,oraz innych zachowań jest nierealne ,tak jak całkowity jest zakaz reklamowa aptek ,najazdy na apteki już się zaczęły ,ale sprawdzenie czy ktoś nie reklamuję apteki w jakiś sposób w internecie jest według mnie niemożliwy ,oprócz oczywiście stron aptecznych,ale inne techniki ,musieli by zatrudnić trochę osób :) które by przeszukiwały sieć ,chętni do kablowania też się znajdą .
Tak sobie myślałem że ktoś może zrobiłby listę co teraz można a, czego nie można w punktach jasno i prosto wytłumaczone i tu mogłyby się popisać firmy pozycjonerskie ,uwzględniając nowe przepisy prawa dla aptek internetowych.Chyba że ktoś znajdzie coś fajnego i chciałby się podzielić informacjami ,to może wrzuci tu coś fajnego.Pozdrawiam

Adrian

pozycjonowanie aptek

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 25 Sty 2012, o 15:37

Mysle, ze malo kto tu zabral konkretny glos, bo nikt tej ustawy nie czytal poza aptekarzami :) Ja takze nie czytalem.

Duzo na ten temat: http://www.sprawnymarketing.pl/artykuly ... ranza-seo/
Cos tam na ten temat: http://www.forum.optymalizacja.com/inde ... ntry976046

Od siebie: raczej nie sposob wystrzec sie przed reklamami tworzonymi przez osoby, ktore po prostu polecaja Twoja apteke np. na swoich blogach. Ty za to pewnie nie odpowiesz. Nasuwa sie wiec wniosek, ze jesli zlecisz komus np. postawienie bloga (lub dowolna forme reklamy w necie) i linkowanie do Ciebie i nie udokumentujesz wspolpracy, to bedziesz czysty. Oczywiscie to teoria, bo prawa lamac nie wolno :) Ale ja bym w tym kierunku kombinowal. Przyklad: stawiam bloga o schorzeniach i lekach jawnie powiazanego z apteka. Reklamuje tego bloga, a nie apteke. Czy by to przeszlo, to pytanie do prawnika, ale jakis pomysl jest.

Rozsądna cena hostingu to 300zł rocznie. Wybierz najlepszy hosting, aby nie mieć problemów ze swoją stroną WWW. Z kolei aby nie mieć problemów ze swoim komputerem, wybierz najlepszy antywirus i zainstaluj go zgodnie z moimi instrukcjami.
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

pozycjonowanie aptek

Postprzez Adrian
napisane: 25 Sty 2012, o 17:57

Dzięki Krzyśku za odpowiedź,pomysł zapewne jest ,trzeba by to było skonsultować z prawnikiem , do pierwszego z linku z artykułem jakoś wcześniej nie dotarłem ,treściwie i na temat ,choć niedosyt został.Zbytnio jest to zagmatwane jak na dzisiaj ,jeśli prawnicy motają się w interpretacji nowych reguł co ma począć osoba ,która jest z prawem na bakier :). Na pio to już czytałem ,ale konkretów jak na razie tam nie znalazłem.

Adrian

wyszukiwarka leków

Postprzez Karek
napisane: 20 Lut 2012, o 13:06

Ustawa refundacyjna mocno dała w kość aptekom - zakaz reklamy.
Może dobrym sposobem na legalną promocję jest zaoferowanie porównywarki cen leków i podawanie poziomu refundacji. Potem napisanie tekstu i rozesłanie go przez agencję PR do portali i serwisów.

Inny sposób to udzielanie się na temat funkcjonowania rynku zdrowia - nawet można to robić za free tylko aby link był w teście.

Karek

Wróć do Sklepy internetowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości