Rok założenia: 2008Kontakt
wszystkie pytania związane z pozycjonowaniem, które nie pasują do innych działów SEO
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Wątpliwości co do domen...

Postprzez PabloM
napisane: 28 Lut 2010, o 19:40

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie, wiem ze domena z słowami kluczowymi pomaga, najważniejsze jest to, ze ludzie jak nas linkują często podają w anchor text adres strony, wiec jeśli będziemy mieli w domenie słowa kluczowe, to będą nas oni na nie sami pozycjonowali. Wiec to mi dało do myślenia, chce mieć jedna domenę z nazwa firmy, i inne z słowami kluczowymi ale wszystkie prowadzące na ta sama stronę.

Teraz moje pytanie brzmi, jak mogę "sile" tych dodatkowych domen przenieść na główna 1 domenę?

Pozdrawiam.

PabloM

Zaplecze - droga do sukcesu

Postprzez lapti
napisane: 28 Lut 2010, o 19:59

Kiedyś założyłem podobny temat tutaj.
I mogę potwierdzić, że rozwiązanie tam podane było złotym środkiem. Stworzyłem stronkę (Wynajem koparki - poradnik budowlany) i google od razu mnie pokochało. Praktycznie "natychmiast" (dziwne słowo w przypadku google) linki do "prawidłowej" strony (do strony firmowej - Wynajem koparki) znalazły się w narzędziach dla webmasterów, a strona docelowa zyskała na sile (i pozycji).

Więc idąc za ciosem proponuje Ci też takie rozwiązanie. Stawiasz na dodatkowej domenie prostą stronę (moja jest nawet uboga w grafikę) i linkujesz do strony, na której pozycji Ci zależy. Pamiętaj o tym, by odpowiednio napisać teksty, bo nim wyższą pozycję ma strona z której linkujesz, tym lepiej dla Ciebie i oczywiście linkowanej strony.

Pozdrawiam
lapti

Awatar użytkownika
lapti

Re: Wątpliwości co do domen...

Postprzez PabloM
napisane: 28 Lut 2010, o 21:16

Dzięki za odpowiedz lapi.
Rozumiem, zrobić całkiem inna stronkę, z odpowiednia domena, tematyka i treścią pod wyszukiwarki, a w niej link do mojej domyślnej domeny? Fajnie, pewnie tak zrobię. Btw. lepiej używać płatnych domen czy może lepiej na jakiś darmowych?
[EDIT] W sumie może lepiej zrobić bloga na wordpressie, i z każdego artykułu co napisze powiązanego tematycznie dawać linka?

[EDIT2] Tak pomyślałem, to może będę robił stronki na subdomenach, czyli slowakluczowe.nazwafirmy.com i tam zamieszczał artykuł pod słowa kluczowe, i tak zrobić parę takich stronek z artykułem, myślę ze by to pomogło w pozycjonowaniu. Ale jest jeszcze inna kwestia, to ze te subdomeny tez muszą być jakoś wypozycjonowane, a przynajmniej byc uwzgledniane w rankingu, jeśli te stronki, z subdomenami, będą miały 0 wizyt, i dodam je tylko do wyszukiwarek, to linki z tych stron będą wogole miały jakąś sile?

Ale tez chodziło mi o to, ze jak do jednej strony mam parę domen, czyli ze inne domeny ale strona taka sama. Ponieważ mogę dodawać unlimited -.- domen, do mojej strony, mogę to jakoś wykorzystywać do pozycjonowania?

[EDIT3OMG] Jeśli bym zrobił bloga i dodawał tam te artykuły i osobno robił to z subdomenami to może coś się stać z moja stronka za duplicate content? A jeśli tez bym dodał te artykuły z linkiem do innych serwisów, albo jakiś precli, ...jak to jest z tym duplicate content?

PabloM

Postprzez swirus71
napisane: 1 Mar 2010, o 00:01

PabloM: Jeśli masz kilka domen to rozrzuć ja na serwery o różnych adresach ip. Gdy wszystko postawisz na jednym serwerze nie da Ci to takiego efektu - googlacz może potraktować linki jako wewnętrzne.

Mogę Ci zaproponować całkiem niezły darmowy hosting, bez reklam, z możliwością podpięcia własnej domeny.
http://www.000webhost.com/272105.html

masz tam 1500 MB na stronę i nielimitowany transfer, bazę mysql i php. Do tego możesz założyć nielimitowaną ilość kont (każde o takich parametrach) - i masz dużą szansę, że będą one na różnych adresach ip.

Jak już zrobisz te stronki - to później warto je dodać do katalogów i precli co wzmocni ich wpływ na główną stronę :)

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
swirus71

Postprzez PabloM
napisane: 1 Mar 2010, o 11:30

No właśnie, dobrze ze mi przypomniałeś o tych ip :)

BTW. to właśnie używam tego samego hostingu, na razie darmowego, ale jak będę wykupował normalny to się zarejestruje przez twój link polecający ;)

Aha, i właśnie, znasz jeszcze jakieś darmowe serwery co mógłbym podpiąć pod nie domeny?
Czy może z tymi z 000hosting da się to jakoś załatwić, aby dawali stronki na różne serwery?

PabloM

Postprzez swirus71
napisane: 1 Mar 2010, o 15:41

PabloM:

Po pierwsze - darmowe konta też możesz zarejestrować przez mój link - za takie też płacą :grin:

Poza tym warto spróbować zarejestrować dodatkowe konta - na inne adresy email - u mnie wylądowało to na innym serwerze - moim zdaniem to oni tam mają nie 1 czy 2 serwerki tylko całą farmę - więc masz duże prawdopodobieństwo że wylądujesz na innym serwerze pod innym ip.

Tak na marginesie mam zamiar przygotować takie zestawienie darmowych hostingów - więc jak to już przygotuję to podeślę Ci linka - oczywiście będą w tym zestawieniu moje linki partnerskie :)

BTW: ile masz tych dodatkowych domen?? bo jeśli więcej jak 2-3 to mógłbyś pomyśleć o Adderze http://reklamawgoogle.biz/free/adder/ (to mój link partnerski) - to taki fajny automat do katalogowania i preclowania. W skrócie - przygotowujesz opisy i arty do precli, a on już sam je dodaje zgodnie z ustalonym harmonogramem. Bardzo przydatne narzędzie jeśli chcesz pozycjonować strony, a naprawdę warto pozycjonować również strony zapleczowe bo to przeniesie się na główną stronę.

W zasadzie nie zaszkodzi też skorzystać z SWL-a (na subdomenach możesz postawić parę stronek) a uzyskane w ten sposób punkty przeznaczyć na linkowanie zaplecza (precli, wpisów w katalogach i własnych stron zapleczowych).
Listę SWL (z moimi refami :grin: ) znajdziesz w tym wątku: http://forum.ebiznesy.pl/budowa-zaplecza/artykuly-pressel-pages-korzystacie-t1044.html

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
swirus71

Postprzez PabloM
napisane: 1 Mar 2010, o 16:34

swirus71 napisał(a):Tak na marginesie mam zamiar przygotować takie zestawienie darmowych hostingów - więc jak to już przygotuję to podeślę Ci linka - oczywiście będą w tym zestawieniu moje linki partnerskie :)

Ale z takimi co można podpiąć domeny? Tak czy siak czekam na rezultat :)

A co do Seoadder - to odpada, ponieważ ja będę pozycjonował moja stonkę po hiszpansku na hiszpanskim rynku. A seo adder pewnie dodaje tylko do polskich katalogów i precli.

A co do SWL, jakos nie jestem za bardzo przekonany, kiedys właśnie pozycjonowlem w ten sposób, dawałem na byle jakie stronki linki itd. I nie było zadowalających rezultatów. Wole poszukiwać wartościowe linki, powiązane tematycznie. Wiec chce robić to:

- Stworzyć stronki, pod wyszukiwarki, pod konkretne słowa kluczowe i linkować do głównej z inna nazwa (branding).
- Komentować na blogach powiązanych tematycznie (bez spamu)
- Tworzyć filmiki, z tytułem "tytuł - słowo kluczowe" a w opisie link do strony, oczywiście wrzucić filmik na różne serwisy poprzez tubemogul.com
- Udzielać się na forach z linkiem w stopce :D
- Proponować artykuły dla większych serwisów, i tu nie wiem jak z tym duplicate contnt.. z tego co czytałem to każdy ma inne zdanie o tym -.-
- udzielać się na serwisach typu pytaj.pl
- Dziennie dodawać ręcznie do paru katalogów, problem jest taki ze większość katalogów z hiszpani, to chcą linka zwrotnego. A te katalogi co nie wymagają linka zwrotnego, sa po angielsku, nic się nie stanie jak dodam do stronek po innym języku? To jakbym dodał do stronki całkowicie niepowiazaniej tematycznie?
- Dodawać artykuly do presell page, tylko ze w hiszpani takiego czegoś nie ma xD A na pewno juz nie pod nazwa presell page, muszę to obadać.
- I oczywiście wymiana ze stronkami powiązanymi tematycznie.

Co o tym sadzicie?

Pozdrawiam.

PabloM

Postprzez PabloM
napisane: 1 Mar 2010, o 17:21

Hum.. nie da się edytować...

Jeszcze co do tych SWL, ze dobre do podlinkowania naszego wpisu w katalogach, ale przecież aby uczestniczyć w takiej wymianie linków, tez trzeba dać link z tego miejsca do nich, ale zaraz do nas tez, a można dać tylko jeden odnośnik w wpisie, wiec nie rozumiem jakby to miało działać..

PabloM

Postprzez swirus71
napisane: 1 Mar 2010, o 19:55

A nie możesz zrobić stronki wielojęzycznej - w joomli jest taki fajny dodatek joomfish się nazywa - pozwala przypisać teksty tłumaczeń. W takiej sytuacji adderem pozycjonujesz po polsku, siłą rzeczy pociągnie Ci stronę w górę, możesz też mieć wersję angielską.

A SWL-e używasz po to żeby pajączek szybciej odnalazł i zaindeksował Twój wpis, w katalogu czy preclu.

I nie muszisz dawać linka do nich :) to jest właśnie najlepsze - Skrypt SWL-a stawiasz na jakiejś stronce dodatkowej (najlepiej kilku) i na tych stronkach są publikowane linki innych użyszkodników SWL-a a ty dostajesz za to punkty - i za te punkty "kupujesz" linki na innych stronach.

Więc we wpisie do katalogu masz link do właściwej Twojej strony a wpis w katalogu masz podlinkowany z innych stron.

Co do addera - sam używam innego skryptu (z uwagi na warunki licencji) ale pewnie też można w nim dodać własne katalogi i precle (co szkodzi aby były to hiszpańskie) - musiałbyś tylko wyciąć w pień wszystkie polskie i w ich miejsce wstawić hiszpańskie - choć o to lepiej zapytać twórców addera.

Z DC (duplicate) jest tak, że liczy się a) gdzie po raz pierwszy informacja została opublikowana, b) ważna jest "wartość dodana" więc jeśli coś dopiszesz, zmienisz to już nie musisz obawiać się DC. Przynajmniej z takimi opiniami się zetknąłem.

A cała reszta to jakbyś przepisał poradnik dla webmasterów Google :grin:

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
swirus71

Postprzez PabloM
napisane: 1 Mar 2010, o 23:34

Dziękuję za odpowiedzi, bardzo się przydały. Narazie spróbuję wypozycjonować bez addera, zobaczymy jak będzie.
Pozdrawiam.

PabloM

Następna

Wróć do Pytania i wątpliwości