Rok założenia: 2008Kontakt
wszystkie pytania związane z pozycjonowaniem, które nie pasują do innych działów SEO
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Czy dodanie śpiewnika do podstron swojej witryny może na nią negatywnie wpłynąć - z powodu takiej samej bądź podobnej treści jak na wielu innych stronach?

Czy coś takiego jest w ogóle warte tego - czy może wpłynąć pozytywnie na ranking z powodu zwiększenia liczby podstron? Dodam, że strona jest tematycznie związana z tym - sama strona jest o nauce gry na gitarze.

Jak umieszczać taką treść, żeby była ona jak najlepiej traktowana?

Awatar użytkownika
GrzegorzZuber

Miejscowość: Jaworzno/Kraków

Duplikowanie treści piosenek

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 4 Wrz 2011, o 20:43

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

GrzegorzZuber napisał(a):Czy dodanie śpiewnika do podstron swojej witryny może na nią negatywnie wpłynąć - z powodu takiej samej bądź podobnej treści jak na wielu innych stronach?

Nie powinno zaszkodzić, aczkolwiek też raczej nie pomoże. Google coraz mniej przychylnie patrzy na serwisy, które duplikują treść. Ja zawsze odradzam takie techniki.

GrzegorzZuber napisał(a):Czy coś takiego jest w ogóle warte tego - czy może wpłynąć pozytywnie na ranking z powodu zwiększenia liczby podstron?

Raczej nie wpłynie pozytywnie ani negatywnie.

GrzegorzZuber napisał(a):Dodam, że strona jest tematycznie związana z tym - sama strona jest o nauce gry na gitarze.

To oczywiście dobrze, że to ta sama tematyka. Jednak zduplikowana treść to kopia, i tyle.

GrzegorzZuber napisał(a):Jak umieszczać taką treść, żeby była ona jak najlepiej traktowana?

Masz kilka możliwości:

1. Możesz zrobić w serwisie dział z tekstami piosenek i zablokować go przed indeksowaniem (przez noindex w kodzie stron i plik robots.txt). Wtedy treść będzie dla userów dostępna, a dla Google - nie. Więc w oczach Google tej treści nie będzie. Podobnie blokujemy np. regulaminy na sklepach, bo są wszędzie bardzo podobne. Jest to ostrożne i zalecane podejście.

2. Wrzucić teksty i czekać, co się stanie. Bywa, że ze względu na to, że będziesz miał różnice w budowie serwisu od innych stron, gdzie te teksty także są zamieszczone, więc Google się nie połapie i uzna tę treść za unikalną. Jednak w świetle ostatnich zmian w algorytmie Wielkiego Oka, raczej należy się spodziewać coraz lepszego rozpoznawania duplikowania nawet fragmentów stron. Zatem odradzam to rozwiązanie.

3. Zrobić dział z tekstami w serwisie, na podstronach poszczególnych piosenek zrobić krótkie zajawki (opisy) o nich, a same teksty wrzucić w pliki pdf do pobrania (pdf zablokować przed Google). Czy to dobre rozwiązanie? Niezbyt, bo ogranicza szybki dostęp do tekstów dla użytkowników. Natomiast zaletą jest to, że podstrony zostaną zaindeksowane i uzyskasz 3 korzyści:
- wejścia z Google z długiego ogona (zapewni to optymalizacja tagu title i treści podstron z piosenkami)
- więcej zaindeksowanych podstron serwisu = wartościowszy serwis w oczach Google
- więcej podstron do linkowania z Innymi twoimi serwisami = korzyści pozycjonerskie

4. To samo, co w punkcie 3, ale z jedną różnicą: teksty nie w postaci plików pdf, ale na obrazku. Czyli plik np. w formacie .jpg z tekstem piosenki. Wtedy user tekst zobaczy, a Google - nie. Oczywiście wadą tego rozwiązania będzie brak możliwości zaznaczenia i skopiowania tekstu na Twojej stronie. Ale to raczej detal. To rozwiązanie jest całkiem sensowne.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, to sam chętnie go poznam.

Żeby skutecznie pozycjonować, potrzebujesz mnóstwo wiedzy. Zajrzyj na mój blog o e-biznesie do kategorii pozycjonowanie, a znajdziesz tam informacje odnośnie etycznego pozycjonowania stron w Google.
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Spiewnik jednak na innej domenie

Postprzez GrzegorzZuber
napisane: 4 Wrz 2011, o 22:08

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

W sumie na innym forum usłyszałem, że ilość podstron nie wpływa jakoś bardzo dobrze na serwis główny, chyba, że wszystko jest dobrze podlinkowane, wtedy wyszukiwarki zakwalifikują to jako linkowanie wewnętrzne. Zamierzałem ten śpiewnik umieścić na swojej domenie tylko dlatego, aby zwiększyć liczbę podstron. Samemu mojemu kursowi nie przydałby się on jakoś nadzwyczajnie.

Wobec tej opinii, zamierzam stworzyć stronę ze śpiewnikiem na innej domenie pod innym ip i linkować ją na swoją stronę - dobre śpiewniki czy strony z tekstami mają nawet PR = 4, także powinno to pomóc mojej domenie.

I dodam od siebie jeszcze jedną ciekawostkę. Tak, żeby nie zrażać się na opinie innych osób, waszych konkurentów. Promuję też mój kurs na allegro - sprzedaję dostęp do darmowego kursu za 1 złotówkę z gwarancją zwrotu pieniędzy - tylko z powodu dodatkowej reklamy i zrobienia sobie większej ilości pozytywnych komentarzy. Dostałem wczoraj e-mail o treści - prawdopodobnie od konkurencyjnej firmy:

"czy masz zgodę na wykorzystanie praw autorskich do piosenek i wykorzystałeś legalne oprogramowanie do tej prezentacji ?

czy nie jest to przestępstwo co robisz na tych aukcjach ?"

Mail oczywiście nie podpisany, nadawca nazywa się Pol Chord, a jego adres e-mail to: polychord@gmail.com.
Pytałem znajomego mi prawnika i po prostu wyśmiał tę osobę. Oprogramowania używam oczywiście oryginalnego, chodziło tu o te prawa autorskie.

A tak w ogóle, gdyby ten gościu miał rację, należałoby usunąć prawie wszystkie filmiki o nauce gry na gitarze konkretnych piosenek z youtube, a uwierzcie mi, jest ich sporo.

Także moja rada jest taka. Nie zrażajcie się takimi mailami, tylko zadajcie pytanie znajomemu prawnikowi, bądź na jakimś forum prawnym i później, gdy już osiągnięcie sprzedaż dużo większą od tego konkurenta, po prostu powiedzcie ludziom co kiedyś zrobił.

Aha i oczywiście odpisałem mu: "A z kim rozmawiam?". Odpowiedzi nadal nie otrzymałem. Myślę, że odpisze coś jutro.

Awatar użytkownika
GrzegorzZuber

Miejscowość: Jaworzno/Kraków

Wróć do Pytania i wątpliwości