Rok założenia: 2008Kontakt
wszystkie pytania związane z pozycjonowaniem, które nie pasują do innych działów SEO
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

ta sama treść na innej domenie

Postprzez Darekda
napisane: 5 Paź 2011, o 15:27

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,

Z kursu Krzywego dowiedziałem się, że warto pozycjonować dwie strony jednocześnie i później zrobić przekierowanie.

Pół roku temu zmieniłem całkowicie wygląd i treść mojej strony. Mam do dyspozycji starą swoją stronę, która byłaby idealna jako ta druga. Chciałbym wykorzystać całą tą stronę do zbudowania drugiej. I tu nasuwa się pytanie, czy zindeksowana kiedyś zawartość (html + treść) może być powtórnie wykorzystana? Czy nie będzie to duplikat? Obecnie po wklejeniu tej treści w google oczywiście nic się nie pojawia.

Darekda

nie

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 5 Paź 2011, o 19:21

duplikat jest, gdy ta sama tresc jest obecna jednoczesnie na dwoch roznych stronach. skoro obecnie jej w Google nie ma, to nie bedzie to duplikat

Chcesz mieć swoją stronę? Najpierw dowiedz się, co to jest hosting | Wkurza Cię powolny system? Przyspiesz komputer stosując bezpieczne porady
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

odp

Postprzez Darekda
napisane: 6 Paź 2011, o 10:03

Tak myślałem, ale chciałem się upewnić. Dzięki.

Darekda

duplikat strony

Postprzez colibri
napisane: 4 Sty 2012, o 20:47

Czy duplikat strony zawsze jest "z urzędu" nie indeksowany przez google? Mój znajomy ma pewien problem ze swoją stroną, która została po prostu skopiowana, tzn. szablon i treść (jest to prosta strona xhtml, więc nie wymaga to większego wysiłku). Jak można wogóle z tym walczyć, czy można to zgłosić do google, żeby tej kopii nie indeksowało?

Sklep z artykułami dekoracyjnymi w stylu shabby chic.
Awatar użytkownika
colibri

zgłaszanie

Postprzez damtox_pl
napisane: 24 Sty 2012, o 02:03

Pewnie niech zweryfikuje stronę w GWT i pisze do Google z taką sytuacją... Zawsze coś ciekawego odpiszą lub dadzą radę...

Agencja reklamowa Damotx - pozycjonowanie, tworzenie stron, audyt SEO, linki sponsorowane
Awatar użytkownika
damtox_pl

Miejscowość: Warszawa

.

Postprzez Elias
napisane: 24 Sty 2012, o 18:07

colibri napisał(a):Czy duplikat strony zawsze jest "z urzędu" nie indeksowany przez google? Mój znajomy ma pewien problem ze swoją stroną, która została po prostu skopiowana, tzn. szablon i treść (jest to prosta strona xhtml, więc nie wymaga to większego wysiłku). Jak można wogóle z tym walczyć, czy można to zgłosić do google, żeby tej kopii nie indeksowało?

Nie, wystarczy zobaczyć ile jest zaindeksowanych spamowych klonów wikipedii. To już nie te czasy co prawda, kiedy spamerzy brali biblie i robili sobie site 20000 ale...

Awatar użytkownika
Elias

Przekierowanie domen

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 28 Sty 2012, o 20:09

Darekda napisał(a):Z kursu Krzywego dowiedziałem się, że warto pozycjonować dwie strony jednocześnie i później zrobić przekierowanie.

Tylko żebyśmy mieli jasność, bo nie jestem pewien, czy dobrze mnie zrozumiałeś.
Mówiłem w kursie seo o tym, że można mając 2 serwisy (na dwóch różnych domenach, każdy z unikalną, osobną treścią) przekierować jedną domenę na drugą i ją wzmocnić.
Nie wolno jednak mieć dwóch serwisów z identyczną treścią, układem linków, grafiki i adresami URL.

colibri napisał(a):Czy duplikat strony zawsze jest "z urzędu" nie indeksowany przez google?

Nie, to tak nie działa.
Duplikaty bardzo często są normalnie indeksowane. Zresztą artykuły do przedruku są tego najlepszym dowodem.
Jednak czym innym jest wklejenie na stroną artykuły z innej strony, a czym innym kopia serwisu 1 : 1.

colibri napisał(a):Mój znajomy ma pewien problem ze swoją stroną, która została po prostu skopiowana, tzn. szablon i treść (jest to prosta strona xhtml, więc nie wymaga to większego wysiłku). Jak można wogóle z tym walczyć, czy można to zgłosić do google, żeby tej kopii nie indeksowało?

Niestety, to się zdarza. Jest to złamanie polskiego prawa, zatem może go ścigać (z reguły nie ma to większego sensu i jest jednak stratą czasu). Warto jednak wysłać maila "przed sądowego" - być może wystraszą się, usuną i przeproszą.
Natomiast warto zgłosić do Google naruszenie zasad. Tutaj masz adres: https://www.google.com/webmasters/tools ... port?hl=pl

damtox_pl napisał(a):Pewnie niech zweryfikuje stronę w GWT i pisze do Google z taką sytuacją

Dokładnie, trzeba zgłaszać.

Żeby skutecznie pozycjonować, potrzebujesz mnóstwo wiedzy. Zajrzyj na mój blog o e-biznesie do kategorii pozycjonowanie stron, a znajdziesz tam informacje odnośnie etycznego pozycjonowania stron w Google. Chcesz nauczyć się pozycjonowania? Zapisz się na całkowicie bezpłatny kurs pozycjonowania w Google. 14 lekcji, mnóstwo wskazówek, zero lania wody.
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Dziękuję

Postprzez colibri
napisane: 3 Mar 2012, o 22:10

Chłopaki bardzo dziękuję wam za te rady, bo gdzieś mi zniknął ten temat i dopiero się teraz dogrzebałam i widzę wasze odpowiedzi. Nawet nie wiem, na czym sprawa stanęła, ale przekażę mu wasze rady :thankyou:

Kilka praktycznych rad jak urządzić dom w stylu skandynawskim.
Awatar użytkownika
colibri

Wróć do Pytania i wątpliwości