Witam,
Z kursu Krzywego dowiedziałem się, że warto pozycjonować dwie strony jednocześnie i później zrobić przekierowanie.
Pół roku temu zmieniłem całkowicie wygląd i treść mojej strony. Mam do dyspozycji starą swoją stronę, która byłaby idealna jako ta druga. Chciałbym wykorzystać całą tą stronę do zbudowania drugiej. I tu nasuwa się pytanie, czy zindeksowana kiedyś zawartość (html + treść) może być powtórnie wykorzystana? Czy nie będzie to duplikat? Obecnie po wklejeniu tej treści w google oczywiście nic się nie pojawia.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Nie, wystarczy zobaczyć ile jest zaindeksowanych spamowych klonów wikipedii. To już nie te czasy co prawda, kiedy spamerzy brali biblie i robili sobie site 20000 ale...
Tylko żebyśmy mieli jasność, bo nie jestem pewien, czy dobrze mnie zrozumiałeś.
Mówiłem w kursie seo o tym, że można mając 2 serwisy (na dwóch różnych domenach, każdy z unikalną, osobną treścią) przekierować jedną domenę na drugą i ją wzmocnić.
Nie wolno jednak mieć dwóch serwisów z identyczną treścią, układem linków, grafiki i adresami URL.
Nie, to tak nie działa.
Duplikaty bardzo często są normalnie indeksowane. Zresztą artykuły do przedruku są tego najlepszym dowodem.
Jednak czym innym jest wklejenie na stroną artykuły z innej strony, a czym innym kopia serwisu 1 : 1.
Niestety, to się zdarza. Jest to złamanie polskiego prawa, zatem może go ścigać (z reguły nie ma to większego sensu i jest jednak stratą czasu). Warto jednak wysłać maila "przed sądowego" - być może wystraszą się, usuną i przeproszą.
Natomiast warto zgłosić do Google naruszenie zasad. Tutaj masz adres: https://www.google.com/webmasters/tools ... port?hl=pl
Dokładnie, trzeba zgłaszać.
8 posty(ów)
• Strona 1 z 1
duplikat jest, gdy ta sama tresc jest obecna jednoczesnie na dwoch roznych stronach. skoro obecnie jej w Google nie ma, to nie bedzie to duplikat
Chcesz mieć swoją stronę? Najpierw dowiedz się, co to jest hosting | Wkurza Cię powolny system? Przyspiesz komputer stosując bezpieczne porady
-

Krzysztof Trynkiewicz - Posty: 461
Czy duplikat strony zawsze jest "z urzędu" nie indeksowany przez google? Mój znajomy ma pewien problem ze swoją stroną, która została po prostu skopiowana, tzn. szablon i treść (jest to prosta strona xhtml, więc nie wymaga to większego wysiłku). Jak można wogóle z tym walczyć, czy można to zgłosić do google, żeby tej kopii nie indeksowało?
Sklep z artykułami dekoracyjnymi w stylu shabby chic.
-

colibri - Posty: 25
colibri napisał(a):Czy duplikat strony zawsze jest "z urzędu" nie indeksowany przez google? Mój znajomy ma pewien problem ze swoją stroną, która została po prostu skopiowana, tzn. szablon i treść (jest to prosta strona xhtml, więc nie wymaga to większego wysiłku). Jak można wogóle z tym walczyć, czy można to zgłosić do google, żeby tej kopii nie indeksowało?
Nie, wystarczy zobaczyć ile jest zaindeksowanych spamowych klonów wikipedii. To już nie te czasy co prawda, kiedy spamerzy brali biblie i robili sobie site 20000 ale...
-

Elias - Posty: 93
Darekda napisał(a):Z kursu Krzywego dowiedziałem się, że warto pozycjonować dwie strony jednocześnie i później zrobić przekierowanie.
Tylko żebyśmy mieli jasność, bo nie jestem pewien, czy dobrze mnie zrozumiałeś.
Mówiłem w kursie seo o tym, że można mając 2 serwisy (na dwóch różnych domenach, każdy z unikalną, osobną treścią) przekierować jedną domenę na drugą i ją wzmocnić.
Nie wolno jednak mieć dwóch serwisów z identyczną treścią, układem linków, grafiki i adresami URL.
colibri napisał(a):Czy duplikat strony zawsze jest "z urzędu" nie indeksowany przez google?
Nie, to tak nie działa.
Duplikaty bardzo często są normalnie indeksowane. Zresztą artykuły do przedruku są tego najlepszym dowodem.
Jednak czym innym jest wklejenie na stroną artykuły z innej strony, a czym innym kopia serwisu 1 : 1.
colibri napisał(a):Mój znajomy ma pewien problem ze swoją stroną, która została po prostu skopiowana, tzn. szablon i treść (jest to prosta strona xhtml, więc nie wymaga to większego wysiłku). Jak można wogóle z tym walczyć, czy można to zgłosić do google, żeby tej kopii nie indeksowało?
Niestety, to się zdarza. Jest to złamanie polskiego prawa, zatem może go ścigać (z reguły nie ma to większego sensu i jest jednak stratą czasu). Warto jednak wysłać maila "przed sądowego" - być może wystraszą się, usuną i przeproszą.
Natomiast warto zgłosić do Google naruszenie zasad. Tutaj masz adres: https://www.google.com/webmasters/tools ... port?hl=pl
damtox_pl napisał(a):Pewnie niech zweryfikuje stronę w GWT i pisze do Google z taką sytuacją
Dokładnie, trzeba zgłaszać.
Żeby skutecznie pozycjonować, potrzebujesz mnóstwo wiedzy. Zajrzyj na mój blog o e-biznesie do kategorii pozycjonowanie stron, a znajdziesz tam informacje odnośnie etycznego pozycjonowania stron w Google. Chcesz nauczyć się pozycjonowania? Zapisz się na całkowicie bezpłatny kurs pozycjonowania w Google. 14 lekcji, mnóstwo wskazówek, zero lania wody.
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Chłopaki bardzo dziękuję wam za te rady, bo gdzieś mi zniknął ten temat i dopiero się teraz dogrzebałam i widzę wasze odpowiedzi. Nawet nie wiem, na czym sprawa stanęła, ale przekażę mu wasze rady 

Kilka praktycznych rad jak urządzić dom w stylu skandynawskim.
-

colibri - Posty: 25
8 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-