Co się mogło stać ? Na jednym serwerze mam dwie domeny. Jedna z nich: http://www.kuchnie-vena.pl do wczoraj na slowa kluczowe znajdowała sie na pozycjach od 1 -11 ( w zalezności od słowa). Dziś spadła o ok 90 pozycji w dół.
Drugą zakupioną domenę umieściłam na tym samym serwerze. W planach mam zamiar zaprojektować nową stronę pod tą domenę. Narazie wrzuciłam ją na serwer. Ma identyczny wyglad jak ta z pierwszej domeny. Nie zgłaszałam jej do google. Czasami w niektórych publikacjach tylko dodałam link do niej. Niedawno nawet nie była widoczna w wyszukiwaniu do 500 pozycji. Dziś ta druga domena pokazuje się w pierwszej dziesiatce ( na lepszych pozycjach niz tamta), natomiast tamta pierwsza spadła o ok 90 miejsc. Ponoć google na poczatku maja instalowało jakieś nowe silniki. Co może być powodem takich zmian?
Proszę o pomoc.
Ps. nic nie grzebałam na stronie.
Ulka
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Czyli zgłosiłaś ją (jeśli lniki były fallow).
Powiedz konkretnie:
- na jakie frazy linkowałaś,
- jaka częstotliwość linkowania,
- jak młode są domeny.
To podstawa. Na ciepło mogę Ci powiedzieć, że być może miałaś FSB (fresh site bonus) - Google nieco lepiej traktuje świeżyny. Jak nie linkowałaś specjalnie to serwis zajął swoje miejsce w szeregu. Dodatkowo duplikowanie stron to średni pomysł.
Co można zrobić? Linkować i czekać. Być może to zwykłe zawirowania, być może Twoja realna pozycja, być może, być może... za mało informacji i z mało czasu.
19 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-

sama nie wiem - Posty: 65
- Miejscowość: Lublin
No z jednym linkiem daleko się nie zajedzie ..
http://www.google.pl/search?source=ig&h ... =&gs_rfai=
http://www.google.pl/search?source=ig&h ... =&gs_rfai=
-

Archie - Posty: 107
Nie rozumiem nic z tego. Wczoraj było na 1 pozycji do 11. Prosze spojrzeć na moje tematy na forum, moze coś to wyjasni.
-

Strony często (szczególnie młode domeny) mają skoki w rankingu...
Dopiero z czasem zdobywają stałą pozycje i albo lokują się wysoko lub nisko..
Mnie to wygląda na jakiś filtr od Google, może za zbyt szybko przyrost linków, może linkowałaś za dużo z tym samym anchor-tekstem.., może za bardzo linkowałaś stronę i dla Google nie wyglądało to zbyt naturalnie..
No musisz poczekać i sprawdzać co pewien czas pozycje, może to tylko czasowy spadek..
Dopiero z czasem zdobywają stałą pozycje i albo lokują się wysoko lub nisko..
Mnie to wygląda na jakiś filtr od Google, może za zbyt szybko przyrost linków, może linkowałaś za dużo z tym samym anchor-tekstem.., może za bardzo linkowałaś stronę i dla Google nie wyglądało to zbyt naturalnie..
No musisz poczekać i sprawdzać co pewien czas pozycje, może to tylko czasowy spadek..
-

-

-

Tu nie ma co gdybać, strona jest słabo linkowana, site strony też jest słaby, więc prawdopodobnie Google umieszcza ją na właściwym miejscu w rankingu ...
-

- Kod: Zaznacz wszystko
Nie zgłaszałam jej do google. Czasami w niektórych publikacjach tylko dodałam link do niej.
Czyli zgłosiłaś ją (jeśli lniki były fallow).
Powiedz konkretnie:
- jak młode są domeny.
To podstawa. Na ciepło mogę Ci powiedzieć, że być może miałaś FSB (fresh site bonus) - Google nieco lepiej traktuje świeżyny. Jak nie linkowałaś specjalnie to serwis zajął swoje miejsce w szeregu. Dodatkowo duplikowanie stron to średni pomysł.
Co można zrobić? Linkować i czekać. Być może to zwykłe zawirowania, być może Twoja realna pozycja, być może, być może... za mało informacji i z mało czasu.
- maniek
Powiedz konkretnie:
linkowane były: aranżacje wnetrz lublin,kuchnie lublin, projekty lublin
Linki dodawane były do publikacji, które wrzucam raz na kilka dni, do blogów( co kilka dni)
- jak młode są domeny.Domena kuchnie-vena ma ok 1 roku , a ta nowa ok miesiaca
Co to jest FBS ?
Duplikowanie strony to tylko tymczasowa historia( nie miałam jeszcze czasu napisać nowej)
Czy zdarzają się takie zawirowania w ggole, ze nagle strona spada i pożniej wraca na swoje pozycje? Czy moze mieć na to wpływ, że ponoć były wymieniane jakieś silniki na poczatku maja ?
Reasumując na pierwsze pozycje wskoczyła nowa, właściwie nie linkowana domena, a stara zadbana spadła na pysk.
Prosze o komentarz. Ulka
linkowane były: aranżacje wnetrz lublin,kuchnie lublin, projekty lublin
Linki dodawane były do publikacji, które wrzucam raz na kilka dni, do blogów( co kilka dni)
- jak młode są domeny.Domena kuchnie-vena ma ok 1 roku , a ta nowa ok miesiaca
Co to jest FBS ?
Duplikowanie strony to tylko tymczasowa historia( nie miałam jeszcze czasu napisać nowej)
Czy zdarzają się takie zawirowania w ggole, ze nagle strona spada i pożniej wraca na swoje pozycje? Czy moze mieć na to wpływ, że ponoć były wymieniane jakieś silniki na poczatku maja ?
Reasumując na pierwsze pozycje wskoczyła nowa, właściwie nie linkowana domena, a stara zadbana spadła na pysk.
Prosze o komentarz. Ulka
-

Zatem linków za wiele do strony nie publikowałaś - o przelinkowaniu mowy być nie może.
FSB - Fresh Site Bonus. Chodzi o to, że Google w pewien sposób nagradza nowe domeny wyższymi pozycjami. Być może chodzi o danie fory i czasu na działania seo (oczywiśćie zalecane przez wszechmogącego
). Ile trwa to czasu - niektórzy twierdzą, że do 2-3 tygodnii, moim zdaniem dłużej. Stawiam, że Twoja miesięczna domena "choruje" właśnie na FSB i nie wróżę jej długiej obecności w czołówce - ale to moje domysły.
Jak najbardziej. W ostatnim czasie zdarzało się, że mocne strony z topów lądowały daleko w kosmosie, po czym oczywiście wracały na swoje wypracowane miejsca. Nowy silnik (caffeine) wprowadzany jest od miesięcy, ale w ostatnich dniach wygląda na to, że ze wszystkich DC lecą już nowe wyniki - hura!
Jeszcze pytanie - ze starej domeny nie linkujesz do nowej, prawda?
Co bym robił? Zapewniał większy przyrost linków dla domeny, którą w pierwszym rzędzie chcesz pozycjonować. No i czekać
Co to jest FBS ?
FSB - Fresh Site Bonus. Chodzi o to, że Google w pewien sposób nagradza nowe domeny wyższymi pozycjami. Być może chodzi o danie fory i czasu na działania seo (oczywiśćie zalecane przez wszechmogącego
Jak najbardziej. W ostatnim czasie zdarzało się, że mocne strony z topów lądowały daleko w kosmosie, po czym oczywiście wracały na swoje wypracowane miejsca. Nowy silnik (caffeine) wprowadzany jest od miesięcy, ale w ostatnich dniach wygląda na to, że ze wszystkich DC lecą już nowe wyniki - hura!
Jeszcze pytanie - ze starej domeny nie linkujesz do nowej, prawda?
Co bym robił? Zapewniał większy przyrost linków dla domeny, którą w pierwszym rzędzie chcesz pozycjonować. No i czekać
- maniek
19 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-