Rok założenia: 2008Kontakt
wszystkie pytania związane z pozycjonowaniem, które nie pasują do innych działów SEO
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Przenoszę swojego bloga z bloggera na swoją stronę. Wyeksportowałam całą treść.
Może podpowiecie mi, co zrobić z treścią na bloggerze.
W pierwszej chwili myślałam aby usunąć artykuły z tej strony, ale trochę żal.

Z drugiej strony nie dobrze by było mieć zduplikowane treści na nowej stronie, w tak dużej ilości.
W bloggerze w ustawieniach jest opcja "Czy wyszukiwarki mają znajdować Twojego bloga? - tak/nie"
"Jeśli wybierzesz opcję "Nie", każdy będzie nadal mógł przeglądać Twojego bloga, ale wyszukiwarki nie będą go przeszukiwać."

Czy odhaczenie w tym ustawieniu "NIE" wystarczy do tego aby uniknąć duplikowania treści?

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Witaj

O ile dobrze pamiętam to w narzędziach dla webmasterów Google jest możliwość usunięcia strony z indeksu... ale nie wiemczy o to akurat Ci chodzi.

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
swirus71

Skoro Twój blog, istniał już sporo czasu, to czy przypadkiem roboty Google nie zaindeksowały go już wcześniej? Dla pełnego bezpieczeństwa ja bym usunął treść, lub tak jak Świrus mówi poszperał w narzędziach i usunął z indeksu.

Mateusz Szczęsny

Co do usuwania treści - tak mi przyszło do głowy: możesz usunąć treść na starym blogu, a w jej miejsce pozostawić informację, że blog został przeniesiony pod nowy adres i podać link z zaproszeniem do odwiedzenia.

Możesz też jeśli nie będzie to Dla Ciebie zbyt dużo pracy pozostawić zajawki wszystkich wpisów (parę pierwszych zdań) i w miejsce reszty tekstu podlinkować z odpowiednim anchorem właściwy wpis na nowym blogu.

Następnie usuwasz stary blog z indeksu lub nawet nie (najwyżej zgłaszasz go do ponownego zaindeksowania).

Efekt: nie powinno być duplikatów, jednocześnie linki ze starego, znanego G bloga powinny dać "kopa" nowemu :). Oprócz tego jak ktoś trafi na stary blog: przez linki, przez Googla itd to będzie miał czytelną informację gdzie szukać treści a nie wyląduje na pustej stronie.

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
swirus71

Zrobiłam podobnie jak sugerowałeś Wojtku, usunęłam artykuły ze starego bloga, zostawiłam zajawki, z odpowiednimi linkami - każdy artykuł podlinkowałam osobno, żeby człowiek nie musiał niczego szukać w czasie czytania.
Nic nie zrobiłam z indeksowaniem starego bloga - chyba muszę go zgłosić do indeksacji - tylko jak? :lol:

Dobrze zrobiłam nie wyrzucając starego, bo ma lepszą pozycję i większość ruchu była przez niego.

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Jak poskracałaś to prawdopodobnie już poszły pingi że teksty zostały zaktualizowane więc wkrótce pajączek powinien się pojawić i odświeżyć indeks.
Według mnie nic nie musisz zgłaszać - on przecież jest w indeksie, a pajączki i tak co jakiś czas wracają na stronę sprawdzić czy coś się nie zmieniło.

Awatar użytkownika
swirus71

to dobra wiadomość że nie trzeba nic robić :D

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

W Google Narzędzia Webmasterów masz możliwość poinformowć o zmianie adresu swojej witryny:
Jeżeli planujesz przenieść swoją witrynę do nowej domeny, użyj narzędzia Zmiana adresu, aby powiadomić Google o nowym adresie URL Twojej witryny. Dzięki temu szybciej zaktualizujemy nasz indeks i ułatwimy użytkownikom przejście Twojej witryny.

Więcej informacji znajdziesz na stronach Google https://www.google.com/webmasters/tools/

Piotr Marcinów

To narzędzie wygląda na niedostępne dla mojego starego bloga - wyświetla mi się taki komunikat:
Ustawienie jest ograniczone do domen z poziomu katalogu głównego

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

możliwe.

Piotr Marcinów

Wróć do Pytania i wątpliwości