Witam,
w związku z zainteresowaniem usługą pozycjonowania moich klientów, mam pytanie jaki mam przyjąć cennik a może przedziały cenowe w zależności od pozycji, na jakiej podstawie mam podawać cene za konkretne frazy kluczowe i pozycje. I druga sprawa jak rozwiązać sprawę czasu: tzn wiadomo że nie wypozycjonuję strony w ciągu tygodnia a niektórzy klienci są nerwowi - mam ustalać jakiś czas?
Kolejną wątpliwością jest co powinno wchodzić w zakres pozycjonowania, poprawki w kodzie, reklama w internecie, dodawanie wpisów do katalogu, pisanie artów - wszystko? taka kampania reklamowa trochę będzie kosztować - jak mam obsłużyć wtedy klienta? mówić mu coś wogóle o adsensie czy to moja sprawa i moje koszty?
A jak Wy to robicie?
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Trudna fraza, tym bardziej dla młodego serwisu. Jak chcesz płatność za efekt to lepiej sobie załatw umowę na dwa lata żeby Cię klient nie "wysterował". Może być tak że pół roku nie będzie rezultatu na tą frazę. Chyba, że serwis jest dobrze zoptymalizowany.
Wyceny Ci nie zrobię ponieważ nie mam czasu. Weź pod uwagę konkurencyjność, swoje koszta (podatek, może ktoś pisze Ci teksty do blogów itp.). Też niedawno miałem ten sam problem jak ty, warto ustalić cenę miesięczną a później ją dzielić na dni. Jak udowodnić? Ja mam panel klienta w którym klient może sobie sprawdzać kiedy chce (dostaje login i hasło), możesz wysyłać raport co pewien czas.
Możesz oszacować ile czasu dziennie poświęcisz na ten serwis, będzie łatwiej Ci ustalić koszt.
Ceny dla top20 i top30? 0 zł. Nikt nie płaci za top20
Możesz zrobić cenę za top1-top3 i top4-top10.
Ja jak podpisuje umowę np. na pół roku płatne za efekty to te pół roku obowiązuje od pierwszego miesiąca w którym strona jest w top10
7 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Ja ostatnio wprowadziłem u siebie płatność za efekt, czyli za każdy dzień gdy strona będzie w top10 na ustalone w umowie frazy, z podpisaniem umowy na minimum rok. Cena zależy od konkurencyjności frazy.
Jeśli wymagana jest gruntowna przebudowa strony pod pozycjonowanie wtedy wyceniam to osobno. Jeśli są to tylko proste zmiany wtedy klient nie ponosi kosztów dodatkowych (tak sobie postanowiłem
). Najtrudniej jest ustalić szacowany czas wejścia na top10, to już trzeba z doświadczenia.
Druga opcja to abonament. Czyli stała miesięczna opłata. Firma płaci za pozycjonowanie wielu fraz. Ta opcja jest dobra dla klientów którzy chcą być wysoko na więcej słów kluczowych i wolą stałą opłatę.
Jeśli wymagana jest gruntowna przebudowa strony pod pozycjonowanie wtedy wyceniam to osobno. Jeśli są to tylko proste zmiany wtedy klient nie ponosi kosztów dodatkowych (tak sobie postanowiłem
Druga opcja to abonament. Czyli stała miesięczna opłata. Firma płaci za pozycjonowanie wielu fraz. Ta opcja jest dobra dla klientów którzy chcą być wysoko na więcej słów kluczowych i wolą stałą opłatę.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
rozumiem,
mam do wypozycjonowania serwis jeszce nie zaindeksowany na fraze: "odzież damska" - interesuje klienta tylko top10.
jaką cenę rzucić za jeden dzien w top10 i jak mu to udowadniać że wtedy było w top10?
jesli byłby abonament miesięczy to jakbyś to widział cenowo?
Prosze też o sugerowane ceny dla top20 i top30 - nie będe tyrał za darmo;D
mam do wypozycjonowania serwis jeszce nie zaindeksowany na fraze: "odzież damska" - interesuje klienta tylko top10.
jaką cenę rzucić za jeden dzien w top10 i jak mu to udowadniać że wtedy było w top10?
jesli byłby abonament miesięczy to jakbyś to widział cenowo?
Prosze też o sugerowane ceny dla top20 i top30 - nie będe tyrał za darmo;D
- haszysz
haszysz napisał(a):mam do wypozycjonowania serwis jeszce nie zaindeksowany na fraze: "odzież damska" - interesuje klienta tylko top10.
Trudna fraza, tym bardziej dla młodego serwisu. Jak chcesz płatność za efekt to lepiej sobie załatw umowę na dwa lata żeby Cię klient nie "wysterował". Może być tak że pół roku nie będzie rezultatu na tą frazę. Chyba, że serwis jest dobrze zoptymalizowany.
haszysz napisał(a):jaką cenę rzucić za jeden dzien w top10 i jak mu to udowadniać że wtedy było w top10?
Wyceny Ci nie zrobię ponieważ nie mam czasu. Weź pod uwagę konkurencyjność, swoje koszta (podatek, może ktoś pisze Ci teksty do blogów itp.). Też niedawno miałem ten sam problem jak ty, warto ustalić cenę miesięczną a później ją dzielić na dni. Jak udowodnić? Ja mam panel klienta w którym klient może sobie sprawdzać kiedy chce (dostaje login i hasło), możesz wysyłać raport co pewien czas.
haszysz napisał(a):jesli byłby abonament miesięczy to jakbyś to widział cenowo?
Możesz oszacować ile czasu dziennie poświęcisz na ten serwis, będzie łatwiej Ci ustalić koszt.
haszysz napisał(a):Prosze też o sugerowane ceny dla top20 i top30 - nie będe tyrał za darmo;D
Ceny dla top20 i top30? 0 zł. Nikt nie płaci za top20
-

Dziękuję za odpowiedzi - powoli rozwiewają się wątpliwości
a jak się ma promocja w adwords? czy ja jako pozycjoner strony klienta mogę/muszę/inne przeprowadzac takie kampanie na swój/klienta koszt ? skoro mam kase za dobrą pozycję to uważam że powinienem się chytać wszystkiego co może mi w tym pomóc - jednak kampanie dla popólarnych fraz sa drogie (nie wnikam już w wsp konwersji...) i wtedy musiał bym rzucić dużą cenę za pozycjonowanie. Więc dochodze do wniosku że pozycjonerzy budują swoje zaplecze lub inne tansze metody stosują żeby tych kampani uniknąć - mam rację?
- haszysz
Kampania Adwords to zupełnie inna bajka. Najczęściej jest to osobna usługa. Ja osobiście nie mam Adwords w swojej ofercie, po prostu się tym nie zajmuję.
-

Ja jak podpisuje umowę np. na pół roku płatne za efekty to te pół roku obowiązuje od pierwszego miesiąca w którym strona jest w top10
- miloszgadz
7 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość