lapti napisał(a):Witaj Tomku!
Na wstępie to bardzo Ci dziękuję za udzielenie odpowiedzi!
(...)
Ad. 2.
Myślałem o takim rozwiązaniu, nawet dyskutowałem z właścicielem firmy nad wykupieniem kilku-kilkunastu domen do tego celu, ale koszty zbyt wysokie. Nie sądziłem, że pojedyncza strona w serwisie może być na tyle silna by ściągnąć na siebie konkretny ruch. Myślałem, że to jest zadanie strony głównej...
Ad. 3.
A jak przekonać google, by tak zbudowaną stronę odpowiednio zaindeksowało?
Rozumiem, że mogę to zrobić przez linki, ale ja do tej pory mam ich 5 i żadne skonkretyzowane - wszystkie na frazę ogólną. Sądziłem, że google jest na tyle "yntelygentne", że ma możliwość dopasowania zapytań do obszarów (tzn jeżeli działam w m1, a m2 jest do (?) 100km, to też wyskoczę w wynikach - a tu kwiatek, nie ma mnie nawet w przypadku miejscowości, która jest 10km ode mnie).
Raz jeszcze Tomku wielkie dzięki za pomoc!
Pozdrawiam
lapti
Spoko Lapti, jak mogę to pomagam

Ad. 2.
Moim zdaniem (w tym przypadku) nie ma potrzeby wykupywania tylu domen. Pojedyncza strona jak najbardziej może to zrobić. Tym bardziej, jeśli będzie zopytmalizowana pod daną frazę, a dodatkowo jeszcze pozycjonowana (linkowana) z odpowiednim anchor textem.
Często pozycjonuje się tylko stronę główną, a to nie zawsze jest sensowne - tzn. dużo tańszy lub lepszy efekt można osiągnąć pozycjonując określoną stronę docelową. Przypuśćmy ktoś szuka minikoparki do wykopania przyłącza energetycznego, np. 20 m kabla. Trafia na Twoją stronę (w sensie tą, którą się opiekujesz) i musi się przebić przez koparki z szerokimi łyżkami, koparko-ładowarki, roboty ziemne, rozbiórki, transport.. Co zrobi? Albo zadzwoni, albo zamknie stronę i poszuka innej firmy. A wyobraź sobie co by było gdyby trafił na stronę firmy, która oferuje prace dźwigami oraz ma inne urządzenia - ubijarki, agregaty prądotwórcze, kosiarki, i co tam jeszcze można wymyślić..
Lepiej jest jeśli klient trafi od razu na podstronę opisującą usługi miniładowarką, a na końcu tekst "Zamów lub zadzwoń teraz". Ruch w serwisie mniejszy (rośnie wsp. odrzuceń), ale prawdopodobnie konwersja będzie lepsza.
Takich dynamicznych stron nie musisz umieszczać nawet w menu serwisu. Wystarczy, że poinformujesz o nich Google przy pomocy mapy strony w XML (sitemap.xml) i zgłosisz narzędziami Webmaster Tools.
Ad. 3.
Aż tak "inteligentne" jeszcze Google nie jest, jeszcze

Na razie wyszukania działają na zasadach statystycznych i boolowskich - jest tekst na stronie, to pokażę w SERP, nie ma to pewnie nie o tą stronę chodzi. Myślę jednak, że to tylko kwestia czasu, kiedy Google będzie pokazywać wyniki w obrębie danego obszaru/lokalizacji. Niedawno czytałem, że Google planuje wprowadzenie usługi (pośrednictwa) w znajdowaniu i kupnie/sprzedaży nieruchomości na podstawie usługi Google Maps. Autor informacji (z USA) był zaniepokojony, że wielu małych agentów nieruchomości może stracić pracę.
Od jakiegoś czasu funkcjonuje
Google Local Search - wyszukiwarka lokalnych firm. Podajesz swoją lokalizację i potem wszystkie wpisywane zapytania są prezentowane na mapie.
Geolokalizacja to fajna sprawa, jeśli wiadomo jak ją wykorzystać i dane można sensownie połączyć z lokalizacją.
Na razie trzeba podać w tekście miejscowości lub gminy, powiaty, województwa na jakim obszarze firma działa. Można też w Google Maps zanaczyć siedzibę firmy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w realizacji.
Rzucisz w wolnej chwili okiem na moją stronę i dołożysz komentarz w
tym wątku? Dzięki wielkie.