Witam
Czy pozycjonowanie stronki zrobionej w wordpressie różni się cokolwiek od takiej zrobionej w html, czy xhtml?? Są jakieś szczególne różnice na które trzeba zwrócić uwagę??
THX
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Ostrożnie z takimi zabawami - może się Tobie nie udać za pierwszym razem bezproblemowe przeniesienie serwisu. Próbuj, kombinuj, szukaj rozwiązania.. Do kilku razy, albo do skutku.
Wszystkich plików od kolegi nie wgrywaj. Przypuszczam, że wersja WordPressa może być bardzo stara. Jeśli zależy Tobie na jego wtyczkach lub tematach, to przekopiuj tyko/aż zawartość /wp-content/plugins/ (wtyczki) lub /wp-content/themes/ (tematy) do Twojej lokalnej instalacji/instancji WordPressa. Potem włącz wtyczki lub aktywuj temat standardowo poprzez Kokpit (panel administracyjny).
Jeśli przenosisz WordPressa między serwerami, to musisz pamiętać o ustawieniu właściwego użytkownika i hasła w bazie danych (plik wp-config.php). W samej bazie musisz też poprawić adresy serwera lokalnego (np. http://localhost/) na adres domeny, na której będzie działać serwer (np. moja-domena.pl). Najlepiej zrobić to w pliku SQL po eksporcie z XAMPP przed importem do bazy serwera hostingowego.
12 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Nie ma różnicy na jakim skrypcie czy w jaki sposób masz zrobioną stronę. Pozycjonuje się tak samo. Jedyną różnicą może być przyjazność wykonania dla wyszukiwarek. A Wordpress jest dosyć przyjazny.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Przyjazność WordPressa, moim zdaniem, wynika głównie ze stosowania:
- przyjaznych linków stron,
- wtyczek SEO generujących title, description i keywords,
- wtyczek generujących i wysyłających sitemap do wyszukiwarek,
- automatycznego powiadamiania wyszukiwarek Google, Yahoo i Bing o nowym poście lub zmianach w obecnych postach (wtyczka SEO),
ale przede wszystkim szablonu zrobionego zgodnie z zaleceniami SEO (tagi H1..H4, odpowiedni układ).
Pozycjonuje się tak samo serwis na WordPressie jak każdy inny, ale WordPress ułatwia czynności związane z optymalizacją (SEO), która jest zazwyczaj niezbędna przed pozycjonowaniem.
- przyjaznych linków stron,
- wtyczek SEO generujących title, description i keywords,
- wtyczek generujących i wysyłających sitemap do wyszukiwarek,
- automatycznego powiadamiania wyszukiwarek Google, Yahoo i Bing o nowym poście lub zmianach w obecnych postach (wtyczka SEO),
ale przede wszystkim szablonu zrobionego zgodnie z zaleceniami SEO (tagi H1..H4, odpowiedni układ).
Pozycjonuje się tak samo serwis na WordPressie jak każdy inny, ale WordPress ułatwia czynności związane z optymalizacją (SEO), która jest zazwyczaj niezbędna przed pozycjonowaniem.
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
Witam
Podepnę się tutaj z moim pytaniem żeby nie zaśmiecać forum
Otóż "zrobiłem" sobie stronke w WP. Zainstalowałem na serwerze XAMPP, pobawiłem się trochę wtyczkami, tematami itp. Mój kolega miał kiedyś stronkę zrobioną w WP( znaczy tak myślę porównując pliki ), która przesłał mi na maila. Są tam takie same pliki jak te które ściągnąłem ze stronki WP. To znaczy foldery: wp-admin, content, includes, dodatkowo pliki SQL, PHP.
Teraz chciałbym wrzucić ta stronkę na mój serwer i tam ją modyfikować według moich potrzeby, a nie chciałbym czegoś zepsuć. Czy w tym momencie wystarczy zamienić te foldery i pliki?? Może jakiś dobry człowiek napisać mi co i jak mam zrobić ??
Podepnę się tutaj z moim pytaniem żeby nie zaśmiecać forum
Otóż "zrobiłem" sobie stronke w WP. Zainstalowałem na serwerze XAMPP, pobawiłem się trochę wtyczkami, tematami itp. Mój kolega miał kiedyś stronkę zrobioną w WP( znaczy tak myślę porównując pliki ), która przesłał mi na maila. Są tam takie same pliki jak te które ściągnąłem ze stronki WP. To znaczy foldery: wp-admin, content, includes, dodatkowo pliki SQL, PHP.
Teraz chciałbym wrzucić ta stronkę na mój serwer i tam ją modyfikować według moich potrzeby, a nie chciałbym czegoś zepsuć. Czy w tym momencie wystarczy zamienić te foldery i pliki?? Może jakiś dobry człowiek napisać mi co i jak mam zrobić ??
- arthur
arthur napisał(a):Zainstalowałem na serwerze XAMPP (...) Teraz chciałbym wrzucić ta stronkę na mój serwer i tam ją modyfikować według moich potrzeby, a nie chciałbym czegoś zepsuć. Czy w tym momencie wystarczy zamienić te foldery i pliki?? Może jakiś dobry człowiek napisać mi co i jak mam zrobić ??
Ostrożnie z takimi zabawami - może się Tobie nie udać za pierwszym razem bezproblemowe przeniesienie serwisu. Próbuj, kombinuj, szukaj rozwiązania.. Do kilku razy, albo do skutku.
Wszystkich plików od kolegi nie wgrywaj. Przypuszczam, że wersja WordPressa może być bardzo stara. Jeśli zależy Tobie na jego wtyczkach lub tematach, to przekopiuj tyko/aż zawartość /wp-content/plugins/ (wtyczki) lub /wp-content/themes/ (tematy) do Twojej lokalnej instalacji/instancji WordPressa. Potem włącz wtyczki lub aktywuj temat standardowo poprzez Kokpit (panel administracyjny).
Jeśli przenosisz WordPressa między serwerami, to musisz pamiętać o ustawieniu właściwego użytkownika i hasła w bazie danych (plik wp-config.php). W samej bazie musisz też poprawić adresy serwera lokalnego (np. http://localhost/) na adres domeny, na której będzie działać serwer (np. moja-domena.pl). Najlepiej zrobić to w pliku SQL po eksporcie z XAMPP przed importem do bazy serwera hostingowego.
-

Fakt, propozycja Rocky'ego jest bardzo dobra. Lepiej korzystać ze standardowych funkcji niż grzebać samemu - jeśli się dobrze nie wie, co się robi.
Nie testowałem tej metody na tyle dobrze, by gwarantować pełne przeniesienie komentarzy i dodatkowych pól przy wpisach. Będę musiał to zrobić przy najbliższej okazji.
Nie testowałem tej metody na tyle dobrze, by gwarantować pełne przeniesienie komentarzy i dodatkowych pól przy wpisach. Będę musiał to zrobić przy najbliższej okazji.
-

Mam problem z wtyczką All in One SEO Pack. Z tego co widzę, to działa ona tylko do wpisów, a nie do stron i podstron. Czy jakaś "mądra głowa", mogłaby mi pomóc w tej sprawie;)? W razie co podaję maila: claudiab@ka-net.dk. Z góry dzięki. Klaudia
-

Klaudia Broniek - Posty: 1
- Miejscowość: Denmark
Witaj Klaudio na Forum 
Wtyczka All in One SEO Pack działa zarówno dla postów, jak i dla stron. Dla innych typów treści też może działać.
Trzeba tylko sprawdzić w ustawieniach, czy jest odpowiednio skonfigurowana.
Napisz z czym konkretnie masz problem. Czego nie możesz zrobić?
Dlaczego uważasz, że ta wtyczka nie działa ze stronami?
Wtyczka All in One SEO Pack działa zarówno dla postów, jak i dla stron. Dla innych typów treści też może działać.
Trzeba tylko sprawdzić w ustawieniach, czy jest odpowiednio skonfigurowana.
Napisz z czym konkretnie masz problem. Czego nie możesz zrobić?
Dlaczego uważasz, że ta wtyczka nie działa ze stronami?
Believe the Unbelievable
Optymalizacja stron WWW
Optymalizacja stron WWW
-

12 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-