Mam następujący problem:
1. Mam postawiony sklep pod adresem http://zdrowadieta.sklep.pl
2. W subdomenie mam bloga http://blog.zdrowadieta.sklep.pl.
Blog i sklep linkują między sobą.
Robal googlowy był i zaindeksował wszystkie podstrony bloga, natomiast sklepu tylko jakieś 5 -> sprawdzam to za pomocą site:zdrowadieta.sklep.pl . Codziennie przybywa 1-2 podstrony.
Zastanawiam się czy to dość normalne, że google tak to indeksuje, czy mam się już zacząć martwić, że po prostu nie może zaindeksować podstron sklepu? Czy są jakieś narzędzia, które pomagają w sprawdzeniu, czy z linkami wszystko jest w porządku?
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
8 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Zobacz czy w podstronach nie masz czasem atrybutu nofollow.
I jeszcze jedno możesz spróbować pingowania
I jeszcze jedno możesz spróbować pingowania
-

www.skrypty.pro - Posty: 135
- Miejscowość: www.skrypty.pro
A możesz coś więcej powiedzieć, o co chodzi z pingowaniem? Wysyłam ping na zdrowadieta.sklep.pl - serwer odpowiada, ale akurat główna serwisu jest już zaindeksowana, więc za wiele mi to nie pomaga.
nofollow - to było pierwsze co sprawdziłam, ale nie mam takich linków w serwisie.
nofollow - to było pierwsze co sprawdziłam, ale nie mam takich linków w serwisie.
-

OlgaGr - Posty: 52
Jak robot Googla może chodzić po Twoich stronach jak nie linkujesz tych stron sprawdziłem do jednej i drugiej strony nie ma zaindeksowanych linków zewnętrznych Backlinks=0(Yahoo, Google, AltaVista), albo strony dopiero powstały i zaczynasz, albo w złych miejscach umieszczasz linki np. bezwartościowe katalogi SEO.
-

jaro65 - Posty: 20
Dodawaj stronę do katalogów gdzie można dodawać linki w treści (precle).
Tutaj masz przykład:
coollink.pl PR 3 - 2 linki w treści
W treści dodawaj linki do różnych podstron, bo jak będą np. 2 do strony głównej to Goglacz połknie i tak tylko jeden link. Moc natomiast podzieli przez dwa czyli stracisz na sile.
Tutaj masz przykład:
coollink.pl PR 3 - 2 linki w treści
W treści dodawaj linki do różnych podstron, bo jak będą np. 2 do strony głównej to Goglacz połknie i tak tylko jeden link. Moc natomiast podzieli przez dwa czyli stracisz na sile.
-

MichaelloClass - Posty: 151
- Miejscowość: Łódź
Dziękuję za podpowiedzi. Kilka wyjaśnień:
oczywiście sklep niedawno wystartował. Domenę mam już od roku, ale do tej pory miałam ustawione w robots.txt, by robot nic nie indeksował (tak, tak, wywaliłam już ten plik).
Przyznam się również, że nie mam za wiele doświadczenia w pozycjonowaniu, ale z zaindeksowaniem stron nigdy nie miałam problemów. Dlaczego mój blog w subdomenie zaindeksował się bez problemu (choć do wielu jego podstron nie ma odwołań zewnętrznych), a sklep ledwo drgnie? Poza tym, czy nie jest tak, że jak robal wejdzie na jakąś stronę witryny, to podąża po linkach w niej znalezionych? A u mnie to jakby utykał i nie mógł się przebić dalej.
oczywiście sklep niedawno wystartował. Domenę mam już od roku, ale do tej pory miałam ustawione w robots.txt, by robot nic nie indeksował (tak, tak, wywaliłam już ten plik).
Przyznam się również, że nie mam za wiele doświadczenia w pozycjonowaniu, ale z zaindeksowaniem stron nigdy nie miałam problemów. Dlaczego mój blog w subdomenie zaindeksował się bez problemu (choć do wielu jego podstron nie ma odwołań zewnętrznych), a sklep ledwo drgnie? Poza tym, czy nie jest tak, że jak robal wejdzie na jakąś stronę witryny, to podąża po linkach w niej znalezionych? A u mnie to jakby utykał i nie mógł się przebić dalej.
-

Witaj. Jak poprzednicy napisali, mało linków póki co wg Yahoo prowadzi do Twojego sklepu. Blog się lepiej indeksuje, bo za pewne Wordpress ma włączone automatyczne pingowanie nowych notek. Moja rada to katalogowanie sklepu do dobrych katalogów (np. patrz moja stopka
), stworzenie sitemap xml, wskazanie robotom ich w robots.txt lub panelu dla webmasterów Google. Poza tym zrób przekierowanie sklepu bez www. na z www. bo Twój sklep działa pod 2 adresami http://zdrowadieta.sklep.pl i http://www.zdrowadieta.sklep.pl dla klienta może i to to samo, ale dla robotów to 2 różne strony o tej samej treści co jest nie wskazane.
- Rocky
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Przekierowanie już zrobione, zatem czas zacząć mrówczą pracę 
-

8 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość