Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Tak dzisiaj czytałem różne artykuły i natrafiłem na różne opinie na temat oceny trudności frazy [ np. tutaj chociaż za wiele tam nie ma ] co jakby nie było w przypadku świadczenia pozycjonowania dla innych jest bardzo ważne aby dokonać wyceny oraz sprawdzić czy nie "porywamy się z motyką na słońce". Jestem ciekawe czym Wy głównie się kierujecie podczas takich analiz jeśli oczywiście macie ochotę podzielić się wiedzą 
-

bartekmedon - Posty: 738
Ja się za wiele nie zastanawiam
Dwie rzeczy biorę pod uwagę: wskaźnik konkurencji z tej strony: https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal
oraz patrze jakie są na daną frazę domeny na pierwszych dwóch stronach wyszukiwania. Tj. czy są to wartościowe strony, silne, mocno związane z daną frazą. Jeśli tak to już widzę, że może być ciężko. A jeśli są to jakieś słabe, przypadkowe strony, które mają np. daną frazę w tytule tylko. Słabo są podlinkowane itp. to już wiem, że nie będzie większych problemów.
oraz patrze jakie są na daną frazę domeny na pierwszych dwóch stronach wyszukiwania. Tj. czy są to wartościowe strony, silne, mocno związane z daną frazą. Jeśli tak to już widzę, że może być ciężko. A jeśli są to jakieś słabe, przypadkowe strony, które mają np. daną frazę w tytule tylko. Słabo są podlinkowane itp. to już wiem, że nie będzie większych problemów.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Ja biorę też pod uwagę ilość stron, które wypadają na daną frazę. Widziałem już, że na tej podstawie inni obliczają koszty pozycjonowania
powiedzmy w przedziale 1-100.000, 101.000-500.000 itd...
Pozdrawiam
lapti
Pozdrawiam
lapti
-

lapti - Posty: 611
Dzięki za odpowiedzi chłopaki. Ale nie uważacie, że kryterium ilość stron w Google na dane słowa, frazę nie jest do końca dobre ? W sensie takim, że może faktycznie być na daną frazę masa stron jednak wynikać to będzie o jego pewnej popularności w używaniu, korzystaniu. Ale tak naprawdę na tę frazę pozycjonowanych mocnych stron może być niewiele, a reszta po prostu gdzieś tam w sobie te słowa zawiera ?
-

Masz rację Bartku
Warto jeszcze sprawdzić, choćby SeoQuaqe'em jak są "parametry" stron z top 10:
- ile backlinków do tej konkretnej podstrony
- ile razy występuje dane słowo kluczowe na konkretnej podstronie i w jakich jej częściach
- ile jest podstron w całej domenie
czasami nie taki diabeł straszny jak się na początku wydaje, a czasami wygląda to nieciekawie (trochę przerażająco
na początku).
Myślę, że wyceny na podstawie ilości podstron zawierających daną frazę wzięła się z dwóch powodów:
1. Klientom nie trzeba było za wiele tłumaczyć, bo od razu "widać" jak wiele stron trzeba "pokonać" - co tylko w pewnym stopniu jest prawdą, jak już sam zauważyłeś
2. Jak jest bardzo dużo stron w indeksie do pokonania, to potrzeba na to dużo pracy, a co za tym idzie wysokiego (wyższego) wynagrodzenia. To oczywiście jest prawda, lecz proporcje czasami są z kosmosu. Nie zawsze, czasami jednak tak.
Warto jeszcze sprawdzić, choćby SeoQuaqe'em jak są "parametry" stron z top 10:
- ile backlinków do tej konkretnej podstrony
- ile razy występuje dane słowo kluczowe na konkretnej podstronie i w jakich jej częściach
- ile jest podstron w całej domenie
czasami nie taki diabeł straszny jak się na początku wydaje, a czasami wygląda to nieciekawie (trochę przerażająco
Myślę, że wyceny na podstawie ilości podstron zawierających daną frazę wzięła się z dwóch powodów:
1. Klientom nie trzeba było za wiele tłumaczyć, bo od razu "widać" jak wiele stron trzeba "pokonać" - co tylko w pewnym stopniu jest prawdą, jak już sam zauważyłeś
2. Jak jest bardzo dużo stron w indeksie do pokonania, to potrzeba na to dużo pracy, a co za tym idzie wysokiego (wyższego) wynagrodzenia. To oczywiście jest prawda, lecz proporcje czasami są z kosmosu. Nie zawsze, czasami jednak tak.
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
Z wyżej wymienionych powodów nie biorę pod uwagę ilości wyświetlanych stron na daną frazę. Przykładowo na słowo "pies" jest ponad 36 mln wyników. Z pewnością mikroskopija część z tego pozycjonuje stronę na tę frazę. Reszta stron po prostu zawiera tylko to słowo.
Dlatego dla mnie nieracjonalne jest uwzględnianie cen pozycjonowania od między innymi ilości wyświetlonych wyników. Firma pozycjonująca powie niewtajemniczonemu klientowi: "Hola, hola to jest aż 36 mln stron. Dużo pracy będzie potrzeba, a więc i dużo kasy". A w praktyce to kilka prostych zabiegów i już w top 100 strona jest bez większego wysiłku.
Dlatego dla mnie nieracjonalne jest uwzględnianie cen pozycjonowania od między innymi ilości wyświetlonych wyników. Firma pozycjonująca powie niewtajemniczonemu klientowi: "Hola, hola to jest aż 36 mln stron. Dużo pracy będzie potrzeba, a więc i dużo kasy". A w praktyce to kilka prostych zabiegów i już w top 100 strona jest bez większego wysiłku.
-

Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi, a jak ktoś jeszcze zechce coś dorzucić to zapraszam 
-

Podepnę się z moją wątlipwością:
Sprawdzam słowa kluczowe w
https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal
ale nie wiem jaki TYP DOPASOWANIA mam wybierać do porównania wyświetleń średniej miesiecznej:
ZBLIŻONE kluczowe słowo, słowo kluczowe
FRAZA "słowo kluczowe"
czy
DOKŁADNE [słowo kluczowe] ???
W zależności od ustawienia różnią się znacznie od siebie.
Czy anchory w linkach powinny byc takie same jak dokładne dopasowanie czy tylko jako fraza?
POMOCY
Sprawdzam słowa kluczowe w
https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal
ale nie wiem jaki TYP DOPASOWANIA mam wybierać do porównania wyświetleń średniej miesiecznej:
ZBLIŻONE kluczowe słowo, słowo kluczowe
FRAZA "słowo kluczowe"
czy
DOKŁADNE [słowo kluczowe] ???
W zależności od ustawienia różnią się znacznie od siebie.
Czy anchory w linkach powinny byc takie same jak dokładne dopasowanie czy tylko jako fraza?
POMOCY

-

ganganeira - Posty: 15
- Miejscowość: Wrocław
-

-

ganganeira - Posty: 15
- Miejscowość: Wrocław
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1