Jarek87 napisał(a):Co Waszym zdaniem miało większy wpływ na jej pozycje? Nasycenie keywordami (dosyć spore), które w opinii coraz większej liczby osób wpływu nie ma czy przyjazny adres? W top 10 na tę frazę znajdują się również strony które nie mają keyworda w adresie, a zatem... keyword density jednak ma znaczenie

?
Ja się na tym nie znam no ale...
Ideą Google jest umożliwienie użytkownikowi odnalezienie stron zawierających informacje na temat wyszukiwanej frazy.
Czy gdybyś stworzył taką wyszukiwarkę, o kolejności wyników decydowały by meta dane zawarte na stronie? - Tak, no tyle że jeżeli na innej stronie byłyby one takie same, to o pozycji decydowały by inne czynniki.
Jakie mogą to być czynniki? - ano czynniki takie jak tagi html wyróżniające treść, i mające znaczenie dla użytkownika dla którego wyszukiwarka ta została stworzona (czyli również dla samej wyszukiwarki).
Jeżeli w tagu h1 (nagłówku) jest zamieszczona fraza "projektowanie obiektów przemysłowych" oczywistą rzeczą jest że wpis na tej stronie odnosi się właśnie do tej frazy.
Jest jednak sprawa o której ja bym pomyślał a o której na pewno pomyśleli twórcy Google - sam właściciel witryny, nie może decydować o swojej pozycji i sztucznie ją podnosić, on może jedynie wpłynąć na to czy inne strony linkujące do niego rzeczywiście dobrze określają tematykę jego strony.
To tak w wielkim skrócie...
Troszkę namieszałem ale mam nadzieję że mnie zrozumiałeś