Rok założenia: 2008Kontakt
wszystkie pytania związane z pozycjonowaniem, które nie pasują do innych działów SEO
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam wszystkich
Mam pytanie odnosnie mojej strony która chciałbym wypozycjonowac i nie wiem czy dobrze sie do tego zabiore wiec stwierdziłem ze zapytam. Wczesniej pozycjonowałem swoje forum, gdzie nie było problemu osiagnac top 1-5 lecz teraz mam wiekszy problem poniewaz chcialem wypozycjonowac swoja firmowa strone , która jest bardzo mała tzn domena rok w sieci pr4, 5 podstron na których znajduje sie niewiele tresci (naprawde niewiele) a słów kluczowych z których sa wejscia na strone (i to duzo) jest ok 25-30 i sa to zawsze praktycznie te same. Dodam ze sa to srednio trudne frazy.
Chciałbym pozycjonowac strone wlasnie na te słowa i mam problem poniewaz 90% słów nie wystepuje na mojej stronie głównej ani nawet na podstronach. Narazie kataloguje i dodaje do precli arty. z linkami zawierajacymi wlasnie te słowa i pytanie co dalej? Czy małe dopalenie (bezpieczne) SWL na kazde z tych słów cos da i czy to bezpieczne?(np. Linkme)?
prosze o rade czy to dobre rozwiazanie a jak nie to jakie polecacie dla takiego pozycjonowania? Dziekuje :banhim:

Awatar użytkownika
waskiphoto

Hmmm, chyba najlepiej będzie rozszerzyć opis strony, żeby była bardziej wartościowa dla google. W opisie powinny znajdywać się słowa kluczowe - można pozycjonować bez tego ale wtedy trudno będzie pobić konkurencję.

Można też wstawić zdjęcia, które będą w nazwie zawierać wybrane słowa kluczowe.

Awatar użytkownika
MichaelloClass

Miejscowość: Łódź

Ciężko Ci poradzić nie widząc Twojej strony. Jednak mogę wtrącić swoje trzy grosze ;)
1. Najpierw zadbaj o poprawność kodu, ważne żeby menu było czytelne dla Google i posiadało linki na odpowiednich słowach kluczowych (rozwiązanie dobre nie tylko dla stronek z małą ilością treści). Zadbaj o podpisy ALT i o odpowiednią ilość słów kluczowych (uważaj na przesycenie)
2. Jeśli masz menu we flashu lub wykorzystujące javascript powinieneś zrobić menu alternatywne w formacie tekstowym (np w stopce), albo zmienić te które masz na html + css (w css można stosować efekty zmiany po najechaniu więc można śmiało stosować ten efekt)
3. Jeśli katalogujesz stronę to pamiętaj, że wpis w katalogu bardzo często wykorzystuje tytuł jako link do Twojej strony (zadbaj o słowa kluczowe, różnicuj tytuły), gdy katalog daje możliwość umieszczenia linku w treści, rób to z wykorzystaniem słów kluczowych.
4. Pamiętaj o nadaniu podstronom odpowiednich title

To tyle na szybko, oczywiście tak jak napisał kolega wyżej pomoże Ci więcej treści :)
Aha. SWL-e sobie daruj, osiągniesz swój cel bezpieczniejszymi metodami.

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

To i ja się dopiszę - małe dopalenie SWL-ami nie powinno zaszkodzić, ale na stronę kieruj linki stałe, natomiast możesz dopalić również poprzez linkowanie zaplecza (precle, wpisy w katalogach itd - i tu już jest pole do użycia zarówno linków stałych jak i rotacyjnych)

Awatar użytkownika
swirus71

Witam i dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Moja strona to certyfikatyslask.pl.
Czy może ktos mi zasugerowac jak ja zooptymalizowac?

Awatar użytkownika
waskiphoto

Kilka rad na szybko (na szybko bo zaraz idę spać:D)
1. Wywal trochę słów kluczowych z Meta Tagów. Jest ich okropnie dużo, zrób max 8 np.
2. Masz problemy z kodowaniem. w tytule <title> występują krzaki zamiast polskich znaków.
3. Przydały by się przyjazne linki. Joomla 1.5 ma jak dobrze pamiętam wbudowany moduł przepisujący który nie wymaga grzebania w mod-rewrite. Wystarczy go włączyć.
4. Więcej treści, na podstronie Realizacje wstaw np. "Zapraszamy wkrótce" jeśli nie ma żadnych realizacji jeszcze.

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

No to o Meta tagach Daniel Ci już napisał - szczególnie na Homepage masz nawalone w tagu keywords.

1. Wykorzystaj to, że w joomli możesz przypisać do każdego artykułu indywidualny description i keyword i dopasuj jedno i drugie do treści artykułu.
2. Tag title - podobnie jak wyżej wszędzie masz taki sam z upchanymi słowami kluczowymi (i krzaczorami spowodowanymi złym kodowaniem).
3. Przyjazne linki - o czym też pisał Daniel - to naprawdę dziecinnie proste
4. Site map (czyli mapa strony), której u Ciebie NIE MA!!!
5. Zdjęcia - !!! przydają się przy pozycjonowaniu
6. Linkowanie wewnętrzne z treści, którego również nie widzę

I oczywiście WIĘCEJ TREŚCI

BTW - zabezpiecz też sobie dostęp do strony logowania dla admina!!!
Strona http://cdn-optima.pl/ też jest wykonana w joomli ale po wpisaniu standardowego adresu logowania czyli /administrator lądujesz na stronie startowej.

Zanim zaczniesz coś modzić z SWL-ami popraw stronę.

Awatar użytkownika
swirus71

...

Postprzez lapti
napisane: 13 Kwi 2010, o 10:24

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

swirus71 napisał(a):BTW - zabezpiecz też sobie dostęp do strony logowania dla admina!!!
A możesz się podzielić info jak to zrobiłeś?

Pozdrawiam
lapti

Awatar użytkownika
lapti

lapti napisał(a):
swirus71 napisał(a):BTW - zabezpiecz też sobie dostęp do strony logowania dla admina!!!
A możesz się podzielić info jak to zrobiłeś?

Można użyć zabezpieczeń do katalogu na poziomie serwra WWW:
    dostęp z określonego adresu/ów IP (allow from, deny from all)
    autentykacja dostępu loginem i hasłem (basic lub digest)

Do niedawna była dostępna wtyczka jSecure Authentication, ale nie wiem czemu została zdjęta z oficjalnej witryny dodatków.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Lapti: Tomek napisał jak... po prostu mam ten dodatek :grin:

Ustawienie IP nie jest dla mnie zbyt wygodne bo często zmieniam miejsce pobytu.
Przy obecnej popularności moich stron i częstym backupie (a pod tym względem to niestety WP nie ma co do Joomli podskakiwać :P) ten dodatek jest wystarczający.

A zaciągnąć można go stąd: http://tinyurl.com/y57plpr

Nie ma go co prawda na głównych serwerach ale już na mirrorach nie został zdjęty :crazy:
a teraz już właściwy adres, którego odszukanie zajęło mi jakieś 23,7 sek... http://www.box.net/shared/55j59ny8dm

Pozdrawiam
Swirus71 :ajezyk:

Awatar użytkownika
swirus71

Następna

Wróć do Pytania i wątpliwości