pytanie jak w temacie - jest strona, której google nie znajduje i powstaje pytanie czy dlatego, że nie jest dobrą stroną np. nie ma żadnych linków czy dlatego, że coś google nałożyło na nią (ten mityczny ban czy filtr)
Pytanie jak to sprawdzić i jak przeciwdziałać?
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Myślę, że aż tak by nie zaszkodziła. Ale jak chcesz możesz trochę pozmieniać treści np. zastąpić słowa synonimami i będzie bardziej oryginalnie.
Elu,
Możesz napisać do Google, aby odblokowali stronę, ale dopiero po jej sprawdzeniu wg tych instrukcji. Aby to zrobić, to strona ta musi być zarejestrowana w narzędziach dla Webmasterów Google.
W treści tego artykułu masz link prośba o ponowne rozpatrzenie zgłoszenia.
Wydaje mi się, że ta strona po prostu nigdy nie została zgłoszona do wyszukiwarki i żaden z serwisów w Sieci nie linkuje do niej (albo linkuje od bardzo niedawna).
Każdy serwis można ręcznie zgłosić do Google, aby pająk go odwiedził. Z mojego krótkiego doświadczenia wynika, że to może potrwać 3 tyg. do 1 mies.
Dużo szybciej (1-2 tyg.) będzie, gdy utworzy się mapę witryny w pliku XML (Google sitemap), umieści ją w serwisie, a następnie zgłosi do Google. Do generowania mapy można użyć, np. http://www.xml-sitemaps.com/
Bez mapy w XML Google będzie miało baardzo duże problemy, by zaindeksować ten serwis - spojrzałem do kodu. Jest źle zrobiony. Wszystkie linki wewnętrzne są w JavaScript. Na stronie głównej nie ma żadnych anchorów tylko DIVy z linkowaniem w JavaScript.
Cóż.. urok darmowych generatorów i darmowych kont..
Mogę pomóc przy utworzeniu mapy i zgłoszeniu do Google - daj znać przez PM, jeśli miałbym się tym zająć.
15 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 598
- Miejscowość: Warszawa
Ogólnie żeby sprawdzić czy Google zaindeksowało strony to w wyszukiwarkę wpisujesz site:nazwastrony.pl
A to czy strona jest słaba od tego nie zależy. Jak zarejestrujesz domenę i zrobisz stronę główną, na której jest tylko napis "Strona w budowie", to Google w ciągu 1-3 dni też to zaindeksuje.
Jeśli nie ma strony długo w indeksie może to oznaczać bana.
A dokładnie o jakiej domenie mówimy? Świeżej czy jakiejś starej, która już dosyć długo istnieje i była zaindeksowana wcześniej?
A to czy strona jest słaba od tego nie zależy. Jak zarejestrujesz domenę i zrobisz stronę główną, na której jest tylko napis "Strona w budowie", to Google w ciągu 1-3 dni też to zaindeksuje.
Jeśli nie ma strony długo w indeksie może to oznaczać bana.
A dokładnie o jakiej domenie mówimy? Świeżej czy jakiejś starej, która już dosyć długo istnieje i była zaindeksowana wcześniej?
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
po wpisaniu "site:nazwastrony.pl"
Strona nie została odnaleziona
chodzi o stronę http://chattingkids.pl, która była wcześniej pod nazwą http://chattingkids.republika.pl
Pod tym adresem z republika jest już od ponad roku.
Osoba, która ją zrobiła, nie ma serca do komputerów i internetu wiec zrobiła wszystko najprościej jak się dało - bezpłatne wówczas konto na republice, szablon z galerii darmowych szablonów.
Nie wykonywała żadnych działań w celu pozycjonowania strony, tylko wrzucała tam materiały.
Nie śledziła też pozycji tej strony, z założenia strona nie służyła reklamie a tylko kontaktowi z aktualnymi klientami, którzy dysponowali adresem www.
Dlatego nie wiadomo jaka była wcześniej historia tej strony w googlach.
Zastanawiam się czy nie zaszkodził tej stronie fakt, że kilka miesięcy temu, została podjęta próba modernizacji tej strony i na darmowym wordpressie powstała próbnie podobna strona, która zawiera kilka materiałów wziętych z tamtej - może google uznało, że ta pierwsza jest duplikatem?
Jeśli strona została zbanowana to co można zrobić aby to cofnąć?
Strona nie została odnaleziona
chodzi o stronę http://chattingkids.pl, która była wcześniej pod nazwą http://chattingkids.republika.pl
Pod tym adresem z republika jest już od ponad roku.
Osoba, która ją zrobiła, nie ma serca do komputerów i internetu wiec zrobiła wszystko najprościej jak się dało - bezpłatne wówczas konto na republice, szablon z galerii darmowych szablonów.
Nie wykonywała żadnych działań w celu pozycjonowania strony, tylko wrzucała tam materiały.
Nie śledziła też pozycji tej strony, z założenia strona nie służyła reklamie a tylko kontaktowi z aktualnymi klientami, którzy dysponowali adresem www.
Dlatego nie wiadomo jaka była wcześniej historia tej strony w googlach.
Zastanawiam się czy nie zaszkodził tej stronie fakt, że kilka miesięcy temu, została podjęta próba modernizacji tej strony i na darmowym wordpressie powstała próbnie podobna strona, która zawiera kilka materiałów wziętych z tamtej - może google uznało, że ta pierwsza jest duplikatem?
Jeśli strona została zbanowana to co można zrobić aby to cofnąć?
-

Faktycznie obie strony nie są zaindeksowane.
Spróbuj dodać właściwą stronę do narzędzi Google. Może znajdziesz tam przydatne info na temat swojej strony. Można ciekawe rzeczy tam się dowiedzieć. Natomiast ze starej zrób przekierowanie na nową.
Podlinkuj dodatkowo kilkoma linkami nową domenę.
Poczekaj kilka dni - zobaczymy co się stanie.
Spróbuj dodać właściwą stronę do narzędzi Google. Może znajdziesz tam przydatne info na temat swojej strony. Można ciekawe rzeczy tam się dowiedzieć. Natomiast ze starej zrób przekierowanie na nową.
Podlinkuj dodatkowo kilkoma linkami nową domenę.
Poczekaj kilka dni - zobaczymy co się stanie.
-

Dzięki Pawle za podpowiedź niestety ta strona jest zrobiona w jakimś "republikowym" kreatorze stron i wygląda na to, że nie ma w nim dostępu do kodu html, nie wiem, też jakby można przesyłać tam pliki na serwer - szczęśliwie, nie jest to moja strona, ale wygląda na to, że powinien w niej pogrzebać ktoś znający się na rzeczy.
Zastanawia mnie jedno - czy stworzenie tej dodatkowej strony na wordpresie, z częścią zduplikowanych materiałów, mogło tej stronie tak zaszkodzić, że google ją zbanowało?
Zastanawia mnie jedno - czy stworzenie tej dodatkowej strony na wordpresie, z częścią zduplikowanych materiałów, mogło tej stronie tak zaszkodzić, że google ją zbanowało?
-

Elżbieta Kalinowska napisał(a):Zastanawia mnie jedno - czy stworzenie tej dodatkowej strony na wordpresie, z częścią zduplikowanych materiałów, mogło tej stronie tak zaszkodzić, że google ją zbanowało?
Myślę, że aż tak by nie zaszkodziła. Ale jak chcesz możesz trochę pozmieniać treści np. zastąpić słowa synonimami i będzie bardziej oryginalnie.
-

Czy jeśli google, zbanuje za powielone treści, to jak te treści znikną z tej powielającej je strony, to google, znowu może zaindeksować tę stronę?
A może można gdzieś napisać, aby odblokowali wyszukiwanie strony?
-

Elżbieta Kalinowska napisał(a):(...)
Elu,
Możesz napisać do Google, aby odblokowali stronę, ale dopiero po jej sprawdzeniu wg tych instrukcji. Aby to zrobić, to strona ta musi być zarejestrowana w narzędziach dla Webmasterów Google.
W treści tego artykułu masz link prośba o ponowne rozpatrzenie zgłoszenia.
Wydaje mi się, że ta strona po prostu nigdy nie została zgłoszona do wyszukiwarki i żaden z serwisów w Sieci nie linkuje do niej (albo linkuje od bardzo niedawna).
Każdy serwis można ręcznie zgłosić do Google, aby pająk go odwiedził. Z mojego krótkiego doświadczenia wynika, że to może potrwać 3 tyg. do 1 mies.
Dużo szybciej (1-2 tyg.) będzie, gdy utworzy się mapę witryny w pliku XML (Google sitemap), umieści ją w serwisie, a następnie zgłosi do Google. Do generowania mapy można użyć, np. http://www.xml-sitemaps.com/
Bez mapy w XML Google będzie miało baardzo duże problemy, by zaindeksować ten serwis - spojrzałem do kodu. Jest źle zrobiony. Wszystkie linki wewnętrzne są w JavaScript. Na stronie głównej nie ma żadnych anchorów tylko DIVy z linkowaniem w JavaScript.
Cóż.. urok darmowych generatorów i darmowych kont..
Mogę pomóc przy utworzeniu mapy i zgłoszeniu do Google - daj znać przez PM, jeśli miałbym się tym zająć.
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
Dzięki za te informacje - strona nie jest moja, więc nie mogę decydować co z nią dalej robić. Najśmieszniejsze jest, to, że nie jest wcale darmowa - była przez pierwszy rok, a teraz konto jest płatne
Zastanawiam się jak w ogóle coś można zmienić skoro nie ma dostępu do edycji kodu strony.
Zastanawiam się jak w ogóle coś można zmienić skoro nie ma dostępu do edycji kodu strony.
-

Skoro nie masz dostępu do strony to i do Google jej nie dodasz poprzez narzędzie dodawania. Masz bardzo ograniczone pole do testów. Hmmm... do głowy przychodzi mi aktualnie tylko podlinkowanie tej strony - to możesz zrobić.
-

15 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-