co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
wszystkie pytania związane z pozycjonowaniem, które nie pasują do innych działów SEO

Jak przeciwdziałać spadkom w google?

Postprzez lapti 28 Cze 2010, o 10:00

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam!
Z jednej strony zapisałem się na kurs pozycjonowania, bo czegoś nie wiedziałem i chciałem się dowiedzieć od innych. Z drugiej strony natomiast zdobywanie wiedzy ma ogromny minus - głód po każdym smakowitym kąsku zamiast maleć, rośnie w niesamowitym tempie...

No i teraz czytam na jakiś temat, mam automatycznie nowe niewiadome i rodzi się kwestia postawienia pytania. Chciał bym je zadać, ale każdy twierdzi, że należy dbać o własną markę, nazwisko i kreować się na eksperta. Tylko po co? Jeśli czegoś nie wiem to nie mogę być ekspertem w TEJ DZIEDZINIE. Niestety często jest tak, że niewiedza z jednego zakresu, przez potencjalnego klienta jest rozciągana na całą działalność i jesteśmy w pięknym szachu. Ehh... Nie znam się jeszcze na tyle dobrze na pozycjonowaniu, by przyjmować zlecenia na tę (tą? :wall: ) usługę, ale nie podoba mi się takie podejście... Potrafię zrobić inne "cuda - jak się uda" i w tym kierunku się rozwijam...
Ostatnio mam wrażenie, że forum śpi... Czyżby każdy bał się nie być ekspertem? Czy tylko ja jestem na tyle "głąb" by czegoś nie wiedzieć?

Więc ja jednak zaryzykuję swoją nędzną reputację i zapytam - jak przeciwdziałać spadkom pozycji w google? Dodawanie stron do katalogów, zdobywanie linków nie pomaga. W moim odczuciu opcja optymalizacji jest już wyczerpana do granic możliwości. Jakieś tam zaplecze posiadam, może mniejsze, może większe ale jednak je posiadam... Co robić? Krzyczeć ratunku?

Kolejna kwestia to, kiedy zrobić przekierowanie z jednej domeny na drugą, by wzmocnić jej pozycję? Czy robić to w ogóle, czy lepiej trzymać dwa powiązane tematycznie serwisy i odpowiednio linkować?
Na tym etapie powiem, że chodzi o serwis/stronę z mojego podpisu dotyczącą wynajmu koparki. Jeżeli ktoś będzie miał czas i chęć udzielić odpowiedzi, to będę wdzięczny.

Pozdrawiam
lapti

ps. idę się :wisze:

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

Może to dobra odpowiedź

Postprzez mysero 28 Cze 2010, o 10:28

Hej...dłuższego wstępu do pytania nie czytałem nigdy :) Następnym razem zapodaj wierszem :)

Nie wiem inni bronią się przed spadkami...ja wiem jak ja to robię. Co 4 dni robię rekonesans jak tam moje frazy się trzymają, strony, które ładnie siedzą na 1 stronie wyników google sprawdzam rzadziej coby nie tracić czasu. Pomocne są wykresy;] A te problemowe sprawdzam często i jak pamiętam co robiłem tydzień temu przy pozycjonerce danej strony zapisuję co w jej przypadku działa najlepiej ;]

Wiesz, nie ma jednego dobrego przepisu na każdą stronę, na Twoją stronę może działać jedno, a na jakiś blogasek w WP co innego. Wszystko kwestia elastyczności. Na jedne strony dobrze działa w tygodniu 5 linków z qlWeba, a na inne wpis w precelku, a a inne jakiś dopalacz od czasu do czasu, aczkolwiek nie polecam.

Ja również nie jestem alfą i omegą, zgłębiam te tematy od niedawna. Właśnie dlatego między mundialem a sesją ciągle czytam czytam czytam o seo i staram się na własnych błędach (i również sukcesach) do wszystkiego dochodzić.

PS. Gdyby ktoś w tym samym dziale potrafił mi pomóc w moim filtrowym problemie to byłbym bardzo wdzięczny:)
PS2. Ja również zauważyłem, że coraz mniej się tu dzieje i pisze.

Pozdrowienia z upalnej Łodzi.

mysero

Odnośnie experta + moja rada

Postprzez Paweł Landzberg 28 Cze 2010, o 16:31

Jeśli chodzi o ekspertów to nie ma osób, które wiedzą wszystko, nawet w konkretnej dziedzinie. Tak mi się przynajmniej wydaje. Są ludzie, którzy mogą wiedzieć dużo na dany temat lub mało. Ja jak czegoś nie wiem to się pytam :)

Forum śpi? No to chyba ten okres nastał. Chyba wszyscy na wakacje powoli wyjeżdżają :P

Ok, przejdę do sedna. Jeśli chodzi o Twoją stronę to wiesz co mi się nie podoba? Ten pasek u góry. Za dużo powtórzeń tych samych fraz kluczowych. Ja bym w taki sposób nie zrobił. Zrobił bym przykładowo "pierwsza fraza | druga fraza | wymienione miasta | pierwsza fraza | druga fraza". Masz to zrobione w tabelce. Nie wiem jak działa ten skrypt, ale fajnie by było, jakby te frazy były w nagłówkach np. h3, a miasta jako lista <ul><li>. Ale mówię, że nie wiem w jaki sposób działa ten pasek i czy by to działało.

Masz jeszcze podstronę sprzęt. Chyba nie byłoby problemu napisać kilka słów o każdym ze sprzętów - jaki ma parametry, do czego się najlepiej nadaje itp.

Jeśli chodzi o samo przeciwdziałanie spadkom, to ja tam zwykle je olewam :P Jak to się mówi "raz na wozie, raz pod wozem". Generalnie jak spadam, nie przejmuje się tym tylko dalej robię swoje. Mi bardzo pomaga właśnie optymalizacja strony. Moją pierwszą stronę miałem dobrze zoptymalizowaną i miałem niewiele linków do niej (tylko trochę z katalogów i forów) i na słowo ebiznes/e-biznes byłem na pierwszej/drugiej stronie. Moje dwie kolejne tak samo. Pierwsza niszowa, dlatego na wszystkie interesujące mnie frazy jestem na pierwszej stronie, druga już nie tak niszowa, ma 4 linki z katalogów, istnieje od 2 miesięcy i jest już na najważniejszą frazę na 3 stronie.

Jeszcze wrócę do tych spadków :D Mysero dobrze mówi - według mnie. Różne rzeczy mogą pomóc - może trochę linków z katalogów, a może jakieś linki z wartościowych serwisów, a może odświeżenie całej strony -treści wyglądu (tak, żeby G widziało, że coś się dzieje w związku ze stroną).

Aaai tak na marginesie na swojej stronie zapleczowej masz jeden link bez www ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Re: spadki

Postprzez mysero 29 Cze 2010, o 14:58

Paweł ;] gorzej jak w wypadku spadku z dziesiątki klient zwróci uwagę i nie wypłaci za ten miesiąc hehe ;]

mysero

powiem krótko

Postprzez gantel 29 Cze 2010, o 16:17

Rozbudowywac strone. Tresci musi przybywac. Google to wyszukiwarka tekstowa i karmi sie trescia. Wiec musi jej przybywac, najlepiej takiej w ktorej beda zawarte slowa kluczowe. Raz w tygodniu napisz cos nowego na stronie. O jakis nowosciach ze swiata koparek albo jakiegos newsa co teraz kopiecie :-)

Zadne pozycjonowanie nie da takiego efektu dlugotrwalego jak stala rozbudowa strony.

Poprostu pisz, dodawaj zdjecia. W nazwie pliku(zdjecia) niech beda rowniez slowa kluczowe np. koparka.jpg,

Znajomy ma strone ktora od dlugiego czasu na mnostwo fraz byla pierwsza w google. Wlasciwie nic sie na niej nie zmienialo od roku. Ciagle ja pozycjonowal, tresc zostawala ta sama. Niedawno robili chyba jakis przesiew i teraz strona ktora zarabiala 10k miesiecznie zarabia moze 1000 zl. Z tym plynie rowniez przestroga. Jesli nie budujesz marki, nie pozyskujesz bazy klientow(chociazby emaili) i jestes zdany tylko na wyniki wyszukiwania google Twoj biznes jest bardzo kruchy. Pewny biznes to w 100% niezalezny biznes.

Czego naprawdę pragną kobiety i jak zapewnić im pełnię przyjemności?
Jak uwieść kobietę, zrozumieć ją i prowadzić z nią fantastycznie satysfakcjonujące życie erotyczne
Awatar użytkownika
gantel

Pozycjonowanie

Postprzez miloszgadz 29 Cze 2010, o 16:37

Niedawno robili chyba jakis przesiew i teraz strona ktora zarabiala 10k miesiecznie zarabia moze 1000 zl.

Każdy kto zajmuje się pozycjonowaniem chyba wie, że większość dużych stron, sklepów itp dostało ostatnio po duu....e.

A może zauważyliście, że strony szybciej się indeksują?
A może widzicie wejścia na wasze strony z podstrony, fraz, które istniały rok temu ? :)

miloszgadz

Rozbudowa

Postprzez Paweł Landzberg 29 Cze 2010, o 21:17

A właśnie! Rafał, możesz przecież zrobić też podstronę z galerią i tam wstawić zdjęcia swojego sprzęcicha :D Odśwież stronkę ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Jeśli o mnie chodzi to podobnie jak Paweł - generalnie je olewam i robię dalej swoje. Miałem na stronie http://cdn-optima.pl - 2 solidne spadki (nie po kilka pozycji a po ponad 100) i za każdym razem najwyżej po paru tygodniach strona wracała na pozycję.

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
swirus71

hj

Postprzez maniek 30 Cze 2010, o 21:29

Nie czytałem całego wątku, ale pobieżnie zainteresowało mnie:
Rozbudowywac strone. Tresci musi przybywac. Google to wyszukiwarka tekstowa i karmi sie trescia. Wiec musi jej przybywac, najlepiej takiej w ktorej beda zawarte slowa kluczowe. Raz w tygodniu napisz cos nowego na stronie. O jakis nowosciach ze swiata koparek albo jakiegos newsa co teraz kopiecie :-)

Moim zdaniem nie jest to prawdą. Serwis z dobrym contentem może być nie ruszany - wystarczy, że dochodzą ciągle linki przychodzące. Z nowymi treściami to jest tak, że można dzięki nim liczyć na naturalne linkowanie (to jeszcze istnieje?) do nowych artów, więc może tylko od tej strony można ugryźć tę teorię. Reszta, moim zdaniem, jest bzdurą.

@miłoszgadz - no podobno podcieło LT, sporo dużych serwisów poleciało na lżejsze frazy z topów, ale wydaje mi się, że top chwilowe, związane z nowym silnikiem. Indexuje szybciej, dobry ping i mocny link potrafi zrobić szybką robotę. Z tymi przedawnionymi wynikami w serpach gdzieś czytałem, ale własnych obserwacji nie poczyniłem.

Co do pytania autora:
zdobywanie linków nie pomaga

Możesz rozwinąć? Jeśli mówisz, że masz zoptymalizowany serwis to co Ci pozostało poza zdobywaniem linków? (pomijając ich źródło, jakość, przyrost)

maniek

Nie ma zoptymalizowanego serwisu :P

Postprzez swirus71 1 Lip 2010, o 13:38

Możesz rozwinąć? Jeśli mówisz, że masz zoptymalizowany serwis to co Ci pozostało poza zdobywaniem linków? (pomijając ich źródło, jakość, przyrost)

Maniek: w przypadku TEGO serwisu jeszcze wiele można zrobić w ramach optymalizacji serwisu... Zobacz źródło strony, a jeśli masz pojęcie o optymalizacji to będziesz wiedział o co mi chodzi. :ajezyk:

Ale ... co ja wiem o zwijaniu :grin:

Awatar użytkownika
swirus71

Następna

Wróć do Pytania i wątpliwości