Rok założenia: 2008Kontakt
wszystkie pytania związane z pozycjonowaniem, które nie pasują do innych działów SEO
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

indeksacja w google i adresy

Postprzez haszysz
napisane: 21 Kwi 2010, o 12:37

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,

Kilka dni temu dodałem sitemape do strony jednak dziś widzę że zostało zaindeksowane 13 stron z 31 i nie ma żadnych błędów. Czy mam czekać czy podjąć jakieś działania?

I druga sprawa:
Na stronie pozamieniałęm nazwy plików (i adresów też) z jakis_adres.html na jakis-adres.html czy taka zmiana wszytskich podstron wpłynie korzystnie na pozycję w wyszukiwarkach czy nie? dodam że strona na starych adresach już działała jakieś 2 lata.

Pozdrawiam,
haszysz

haszysz

Re: indeksacja w google i adresy

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 21 Kwi 2010, o 13:12

Kilka dni temu dodałem sitemape do strony jednak dziś widzę że zostało zaindeksowane 13 stron z 31 i nie ma żadnych błędów. Czy mam czekać czy podjąć jakieś działania?

Jeżeli nie ma błędów to po prostu wystarczy czekać. Google bywa leniwe.
Na stronie pozamieniałęm nazwy plików (i adresów też) z jakis_adres.html na jakis-adres.html czy taka zmiana wszytskich podstron wpłynie korzystnie na pozycję w wyszukiwarkach czy nie?

Osobiście używam opcji "jakis-adres" zauważyłem że pomaga to w pozycjonowaniu na słowa zawarte w linkach.

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 21 Kwi 2010, o 13:14

Daniel napisał już Tobie odpowiedź, ja jednak dodam swoją bo pisałem ją w tym samym czasie - to co ma się zmarnować ;)

haszysz napisał(a):Witam,

Nie przejmuj się i czekaj. Jeśli Google zaindeksowało Tobie kilka stron, to prawdopodobnie zaindeksuje i kolejne. Samo Google zastrzega, że mapa strony im tylko pomaga w indeksacji, ale nie oznacza to, że wszystkie strony z mapy zostaną kiedykolwiek zaindeksowane. Zdarza się, że 1-2 strony z mapy nie są zaindeksowane nawwet po kilku miesiącach.
Poza tym dane w Google Webmaster Tools są opóźnione w stosunku do faktycznego indeskowania, tzn. faktycznie może być zaindeksowane więcej stron, niż pokazuje Google Webmaster Tools. Sprawdź w wyszukiwarce Google: "site:twojadomena.pl" i porównaj wyniki.

haszysz napisał(a):I druga sprawa:
Na stronie pozamieniałęm nazwy plików (i adresów też) z jakis_adres.html na jakis-adres.html czy taka zmiana wszytskich podstron wpłynie korzystnie na pozycję w wyszukiwarkach czy nie? dodam że strona na starych adresach już działała jakieś 2 lata.

Pozdrawiam,
haszysz

Raczej nie. Opinie o "-" i "_" są podzielone, z lekką przewagą w stronę "-". Samo Google twierdzi (niestety nie mam źródła), że jest to nieistotne dla pająków indeksujących (nie potwierdzam, nie zaprzeczam - im mniej ujawniamy tym mniej ludzie wiedzą jak dział algorytm Google Page Rank ;) ).
Jeśli nie ustawiłeś przekierowania permanentnego 301 ze starych adresów do nowych, to prawdopodobnie nawet sobie zaszkodziłeś. Ewentualne linki do poprzednich Twoich stron zginęły.
Jeśli zrobiłeś przekierowanie stałe (301), to tylko trzeba poczekać, aż Google zaindeksuje nowe strony.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Postprzez haszysz
napisane: 21 Kwi 2010, o 15:12

Dziękuję za odpowiedzi. I od razu zaznaczam że żadnego przekierowania nie robiłem - prosze o instrukcje jak zrobić takie przekierowanie dla tamtych linków na nowe.

haszysz

Postprzez haszysz
napisane: 28 Kwi 2010, o 09:48

elegancko, po zmianie adresów ta sama podstrona była na 6 i 7 miejscu w google :) teraz jest na 64 :( trwało to ze 4 dni ;)
k***a teraz już zrobiłem przekierowania 301 ale ciężko to będzie odrobić - co robić? - pomocy!

haszysz

Wróć do Pytania i wątpliwości