Zacząłem ostatnio korzystać, za sprawą zresztą tego forum, z Google Keyword Tool.. Ponieważ pare osób już twierdziło, nie tylko tu na forum, że warto pozycjonować frazy mające ponad 1000 wyszukiwań miesięcznie, chciałem sprawdzić jaką popularnością cieszy się fraza 'kursy internetowe' oraz 'szkolenia internetowe'. Problem pojawił się przy wyborze "Przybliżone" czy "Ścisłe". Otóż uznając "Ścisłe" za dokładniejsze, uzyskałem wyniki oscylujące wokół dosłownie kilku wyszukiwań miesięcznie.. Jest to mój błąd, programu, czy może faktycznie są to tak mało popularne frazy? Z użyciem opcji "Przybliżone" jest już dużo lepiej, niemniej jednak chciałbym wiedzieć jak optymalnie ustawić wyszukiwanie oraz na ile można temu systemowi ufać..
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Sprawdź jeszcze raz. Chyba zrobiłeś jakąś literówkę
Ile teraz widzisz?
Na jakiej podstawie podaje ilość wyszukiwań słowa kluczowego?
21 posty(ów)
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Dopasowanie "Ścisłe" pokazuje ilość wyszukiwań frazy, którą podałeś.
Dopasowanie "Przybliżone" pokazuje ilość wyszukiwań frazy, którą podałeś
i fraz, w których znajdują się podane przez Ciebie słowa kluczowe.
Dopasowanie "Przybliżone" pokazuje ilość wyszukiwań frazy, którą podałeś
i fraz, w których znajdują się podane przez Ciebie słowa kluczowe.
- Konsultant FM Group
Narzędzie to nie jest dokładne, ale daje już jakiś obraz sytuacji. Załóż z góry, że wszystkie wyniki jakie pokazuje Keyword Tool są i tak sporo zawyżone - bo tak w zasadzie jest.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Więc rozumiem, że oceniając sensowność pozycjonowania na frazę lepiej korzystać z opcji "Ścisłe"? Bo jeżeli tak to nie wierze, że fraze "kursy internetowe" wyszukało mniej niż 10 osób na miesiąc..
-

Artur Smolicki - Posty: 211
newCreative napisał(a):nie wierze, że fraze "kursy internetowe" wyszukało mniej niż 10 osób na miesiąc..
Sprawdź jeszcze raz. Chyba zrobiłeś jakąś literówkę
Ile teraz widzisz?
- Konsultant FM Group
Hmm sam sprawdzałem frazy dla siebie, chyba przedwczoraj i mam je zapisane i zawieszone na tablicy przed oczami.
Fraza: KURSY INTERNETOWE ma około 12 000 wyszukań miesięcznie.
Fraza: KURSY INTERNETOWE ma około 12 000 wyszukań miesięcznie.
-

kuba_ziol - Posty: 95
- Miejscowość: Wrocław / Częstochowa
Przybliżone owszem, ponad 12000, natomiast gdy wziąłem "Ścisłe", otrzymałem wynik 28.. Skoro jest to dokładne wyszukiwanie tej frazy, to chyba źle mi wyświetla..
-

Artur Smolicki - Posty: 211
To moze bardzo zmylic, bo te 12 tys to:
Po 1. Sa internetowe kursy, internetowe kursy X, kursy w internecie itd, slowa przyblizone do tego glownego, to bardzo myli.
Po 2. Wyswietlenia =/ klikniecia. Z tego co pamietam to jesli jestes na pierwszej pozycji to jakos 70% klika.
W pragramie http://marketsamurai.com/c/pablom (Przemycilem moj linkP.) mozesz znalezc dokladnie dane, masz 15 dni na probe, wiec mozesz sie pobawic, moze inne slowa kluczowe beda lepsze? Ten program naprawde wymiata, tylko trzeba sie z nim zapoznac, troche mnie kosztowalo czasu zanim go sobie przyswoilem, a potem kupilem. Pozdrawiam!
Po 1. Sa internetowe kursy, internetowe kursy X, kursy w internecie itd, slowa przyblizone do tego glownego, to bardzo myli.
Po 2. Wyswietlenia =/ klikniecia. Z tego co pamietam to jesli jestes na pierwszej pozycji to jakos 70% klika.
W pragramie http://marketsamurai.com/c/pablom (Przemycilem moj linkP.) mozesz znalezc dokladnie dane, masz 15 dni na probe, wiec mozesz sie pobawic, moze inne slowa kluczowe beda lepsze? Ten program naprawde wymiata, tylko trzeba sie z nim zapoznac, troche mnie kosztowalo czasu zanim go sobie przyswoilem, a potem kupilem. Pozdrawiam!
- PabloM
PabloM napisał(a):mozesz znalezc dokladnie dane
Na jakiej podstawie podaje ilość wyszukiwań słowa kluczowego?
- Konsultant FM Group
Mi w ścisłym wyświetliło 390. Ta fraza jest po prostu słaba, bo nikt nie szuka "jakichś kursów internetowych" tylko konkretne, na konkretne tematy. Jeśli już ktoś szuka to wie mniej więcej czego.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
21 posty(ów)
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-