Rok założenia: 2008Kontakt
wszystkie pytania związane z pozycjonowaniem, które nie pasują do innych działów SEO
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Dziwne zachowanie Google?

Postprzez pawik
napisane: 8 Wrz 2010, o 19:56

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ostatnio przydarzyła mi się niezrozumiała dla mnie sytuacja.

Mianowicie pozycjonuję sobie dwie strony pod różnymi adresami, o czym innym. Strony znajdują się fizycznie na jednym serwerze (domeny prowadzą do tych samych dns'ów)

Kilka dni temu strona, którą miałem wypozycjonowaną nieźle całkowicie zniknęła z wyników, jednak moje zdziwienie było tym większe, gdy kilka pozycji niżej znalazłem drugą stronę, którą była tam z opisem strony pierwszej. Druga strona jest całkowicie niepowiązana z tym tematem i frazami.

W cache'u dla pierwszej strony nie ma nic, dla drugiej natomiast strona pierwsza.

Komenda site dla pierwszej strony jest poprawna, dla drugiej jako pierwsza pozycja wyskakuje opis strony pierwszej

Z góry powiem, że na pewno nie podstawiłem złych adresów i fraz pisząc precle i katalogując.

Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić z czego może wynikać taka sytuacja?

Z góry dziękuję za pomoc.

pawik

Miejscowość: Kraków \ Kielce

Czkawka??

Postprzez swirus71
napisane: 9 Wrz 2010, o 09:00

Ostatnio przydarzyło mi się coś podobnego - katalog miał zindeksowane ponad 300 stron po czym z dnia na dzień spadło to do 18 aby po paru dniach wrócić do poprzedniej wartości - jeśli przydarzyło Ci się to około tydzień do 10 dni wstecz to pewnie coś w Goglaczu mieszali.

I w sierpniu miałem podobną sytuacje ale z domenami bez www i z www - pomimo przekierowania 301 itd nagle jedna "poleciała na pysk" a druga wskoczyła na jej miejsce w SERP-ach. Po paru dniach wszystko wróciło do normy. Nie przejmuj się i nie rób żadnych "gwałtownych ruchów".

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
swirus71

Strona główna znikneła z wyników wyszukiwania

Postprzez farcry422
napisane: 12 Wrz 2010, o 09:09

Witam. To teraz ja po marudzę o swoim blogu, a więc.

Blog na blogspocie założyłem w listopadzie 2009, powoli uczyłem się pozycjonować po przeczytaniu poradnika Krzywego (dzięki stary jesteś wielki), i tak konkretnie wziąłem się za pozycjonowanie jego dalej w kwietniu 2010, no i piąłem się w serpach na daną frazę 5 ,4 ,3 ,2 strona wyszukiwania danej frazy wreszcie w czerwcu wpadłem na 8 miejsce potem powoli szedłem w górę aż doszedłem do 3 miejsca, sielanka trwała z dwa tygodnie aż do 09.09.2010 sprawdzam pozycję a tu wielkie zaskoczenie nie mam mnie na daną frazę w wynikach w ogóle, moja strona główna wyleciał z serpów, a długi ogon poszedł po 30, 40 oczek w dół.

Myślę sobie no ładnie gdzieś przegiąłem, ale starałem się czysto pozycjonować bez technik tych złych ;). Następna myśl dostałem filtr (nigdy jeszcze nie miałem z tym do czynienia), rozbiło mnie to strasznie tyle pracy poszło, coś tam poczytałem jak wygląda filtr i właściwie nie wiem jak go rozpoznać. Miałem wszystkie podstrony co miałem zindeksowane, ilość linków idąca do bloga taka sam. hmmm

Dzień wcześniej był lekki problem z serwerem blogspota jakiś błąd wywalał 503. No pogrzebałem w wielkim nieobliczalnym G i znalazłem post na forum pio, że może strona główna wylecieć jeśli zdarzy się jakaś nie dyspozycja serwera.

A a wczoraj wróciła moja stron główna do wyników ale jest już nie na 3 miejscu tylko była na 10 potem 11 teraz na 13 miejscu.

Więc co to mogło być i nadal trwa:

a) błąd serwer (wywaliło mnie z wyników G się obraziło)
b) filtr G
c) czkawka G

Cóż mi pozostaje, teraz cierpliwie czekać co przyszły tydzień przyniesie.

farcry422

Pozycja

Postprzez Head
napisane: 12 Wrz 2010, o 09:58

O ile mi wiadomo - blogspot to własność google tak więc nie ma się co przejmować niedyspozycją serwerów przez jeden dzień.
Ile posiadasz tego bloga? bo jeśli mniej niż rok to uwierz mi - sam miewałem chwilę wielkiej satysfakcji gdy po zdobyciu dobrych wartościowych linków widniałem na 8 - 10 pozycji na fraze z ponad 450000 wynikami;)

Potem zonk i pozycja 17 ;/ , koniec bonusu od google, seo nie jest jednak aż tak proste - konkurencja nie śpi ;)

Head

Pozycja bloga

Postprzez farcry422
napisane: 12 Wrz 2010, o 10:10

Blog mój ma prawie rok bez miesiąc, ja też nie spałem cały czas go pozycjonowałem dopiero w lipcu wpadł po ciężkiej pracy na pierwszą stronę brną powoli na 3 miejsce ,i teraz znikną na 2 dni i znowu się pojawił ale teraz niżej na 13 miejscu.

farcry422

Błędy serwera

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 12 Wrz 2010, o 12:51

A ja myślę, że mogło to być spowodowane tą awarią serwera. Jak na swojej domenie dałem przekierowanie 301, to momentalnie na drugi dzień wyleciałem z frazami gdzieś w kosmos. Wydaje mi się, że roboty jak odwiedzają stronę i nie mają komunikatu 200, to od razu z automatu mieszają w serpach taką stronę.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Powiedz mi @Paweł jak historia potoczyła się dalej, czy wróciłeś do wyników, po jakim czasie co się wydarzyło dalej ?

farcry422

Brak dalszej historii... ;)

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 12 Wrz 2010, o 13:12

Niestety nie mogę powiedzieć jakby to było dalej, bo moje przekierowanie jest już stałe. Ale chciałem zaznaczyć taki fakt, że po wprowadzeniu przekierowania praktycznie natychmiast wyleciałem z serpów daleko w las.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Przekierowanie

Postprzez miloszgadz
napisane: 12 Wrz 2010, o 14:14

Drodzy koledzy.

Jeśli zrobimy przekierowanie strony to google gdy wejdzie na stronę przekierowywaną
od razu wyrzuca ją z serpów i przekazuje jej moc na stronę na która idzie przekierowanie.

miloszgadz

Powrót strony głównej do wyników

Postprzez farcry422
napisane: 14 Wrz 2010, o 07:42

Wczoraj strona główna mojego bloga wróciła na listę wyników przez cały dzień skakała, 13 miejsce potem 7 następnie 11, i po godzinie 22 wpadła na 5 miejsce i jak teraz rano piszę jeszcze jest, wielkie G tak czasami miesza że nie idzie z nimi wyrobić. Może też że to jest młody blog ma około roku, albo było coś z serwerem, nie mam pojęcia, a długi o ogon można powiedzieć że wrócił na swoje prawie miejsca, mam nadzieję że za kilka dni wrócę do top 3, ale to tylko moja wiara ;).

farcry422

Następna

Wróć do Pytania i wątpliwości