No dzięki za informacje. Kilka dni temu doszedłem do 2 pozycji w Google. Bez specjalnych zabiegów.
Jednak ten skok wynikał chyba z zastosowania przeze mnie programu Free Monitor for Google. W lutym użyłem go raz i strona poszła w dół. Kosmicznie. Prawie wypadła z sieci. Jakiś czas potem zrobiłem to raz jeszcze i znowu spadek. Szybko jednak wróciłem. Google chyba nie lubi tego programu.
Gdzieś czytałem, że lepiej go nie używać. Co myślicie?
Pozdrawiam
Michał W.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
17 posty(ów)
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Nie jest możliwe, żeby ten program wpływał na pozycję w wynikach wyszukiwania.. Ciężko mi natomiast określić konkretny powód spadków czy skoków, moje strony również notują dziwne rotacje, których sam wyjaśnić nie potrafię, tak więc myślę, że należy się z tym faktem poprostu pogodzić..
-

Artur Smolicki - Posty: 211
Witam,
dzięki za odpowiedź.
Nie tylko ja dostałem "bana" za stosowanie tego programu.
Znalazłem taki wpis na innym forum. Chyba coś w tym jednak jest.
http://forum.kataloog.info/viewtopic.ph ... c3bf169901
Myślę, że za często użyłem tego programu. To pewnie o to chodzi.
Trzeba z tym uważać.
Pozdrawiam
Michał Witkowski
dzięki za odpowiedź.
Nie tylko ja dostałem "bana" za stosowanie tego programu.
Znalazłem taki wpis na innym forum. Chyba coś w tym jednak jest.
http://forum.kataloog.info/viewtopic.ph ... c3bf169901
Myślę, że za często użyłem tego programu. To pewnie o to chodzi.
Trzeba z tym uważać.
Pozdrawiam
Michał Witkowski
-

Michał W. - Posty: 15
- Miejscowość: Górny Śląsk
Tego typu programów nie można używać za często, bo Google nie lubi automatycznych wyszukiwań. Ale czy to ma wpływ na pozycję w Google - ciężko mi powiedzieć. Swoją drogą takie komunikaty od Google to mam nierzadko przy zwykłym wyszukiwaniu, ręcznym - czasem to drażni jak chcę coś dogłębnie przeszukać, a Googiel uważa mnie za bota 
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Echm.. też to obserwuję, lecz to nie jest wynikiem używania programu sprawdzającego frazy lub wręcz samego faktu sprawdzania - możemy dostać najwyżej ban na IP, wtedy najwyżej kod captcha przepiszemy i możemy działać dalej.
Obecnie obserwuje bardzo dziwne ruchy w SERPie, na jedną z fraz byłem w TOP3 i dodam że przy konkurencyjności blisko 29 milionów, a teraz spadłem bardzo nisko - dodam jeszcze że to nie filtr, jak podlinkowałem frazę na dobrej stronie z PR4 od razu skoczyło do TOP30 więc to nie może być nałożony filtr - jednym słowem coś dziwnego się dzieje. Podobna sytuacja jest z innymi moimi witrynami na niektóre frazy są duże skoki, raz jest wysoko, innym razem bardzo nisko - to jest o tyle dziwne, że frazy są już od blisko roku pozycjonowane więc powinny mieć ustabilizowaną sytuację. Może Google modyfikuje swój algorytm, może przygotowuje się do update PR, a może jeszcze coś innego? Kto to wie :/
Obecnie obserwuje bardzo dziwne ruchy w SERPie, na jedną z fraz byłem w TOP3 i dodam że przy konkurencyjności blisko 29 milionów, a teraz spadłem bardzo nisko - dodam jeszcze że to nie filtr, jak podlinkowałem frazę na dobrej stronie z PR4 od razu skoczyło do TOP30 więc to nie może być nałożony filtr - jednym słowem coś dziwnego się dzieje. Podobna sytuacja jest z innymi moimi witrynami na niektóre frazy są duże skoki, raz jest wysoko, innym razem bardzo nisko - to jest o tyle dziwne, że frazy są już od blisko roku pozycjonowane więc powinny mieć ustabilizowaną sytuację. Może Google modyfikuje swój algorytm, może przygotowuje się do update PR, a może jeszcze coś innego? Kto to wie :/
-

Mariusz 'rokko' Kołacz - Posty: 148
- Miejscowość: Myszków
Ja taki zagorzały przeszukiwacz jestem, że oprócz takiej blokady z captcha czasem miałem blokadę bez możliwości weryfikacji, że jestem człowiekiem. Wtedy tylko informacja jest na stronie Google, że jestem botem (czy coś w tym stylu) i nic nie idzie zrobić).
Zarabianie przez Internet - nie dla leniwców
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
No więc dorzucę swoje 3 grosze
1. Sprawdzanie Free monitorem nie ma wpływu na pozycję strony - co więcej -pozycja w wynikach w przeglądarce może odbiegać od tej z monitora - wystarczy że zapytania pójdą do różnych DC. Jeśli potrzebujesz czegoś do monitoringu to morze skorzystaj z web-tools.pl - tam jest monitoring korzystający z proxy
2. Parę dni wstecz był update PR - ale też obserwuję pewne zmiany w pozycjach i na mój gust to coś "grzebią" w algo (jak zwykle zresztą
).
3. Była też fala "bananów" (nawet sam dwa dostałem w dodatku nie rozumiem za co... w końcu tylko trochę spamowałem
) a w zasadzie to zaczęła się więc i filtry też mogły się pojawić.
1. Sprawdzanie Free monitorem nie ma wpływu na pozycję strony - co więcej -pozycja w wynikach w przeglądarce może odbiegać od tej z monitora - wystarczy że zapytania pójdą do różnych DC. Jeśli potrzebujesz czegoś do monitoringu to morze skorzystaj z web-tools.pl - tam jest monitoring korzystający z proxy
2. Parę dni wstecz był update PR - ale też obserwuję pewne zmiany w pozycjach i na mój gust to coś "grzebią" w algo (jak zwykle zresztą
).3. Była też fala "bananów" (nawet sam dwa dostałem w dodatku nie rozumiem za co... w końcu tylko trochę spamowałem
) a w zasadzie to zaczęła się więc i filtry też mogły się pojawić.-

swirus71 - Posty: 293
17 posty(ów)
• Strona 2 z 2 • 1, 2
-