Rok założenia: 2008Kontakt
wszystkie pytania związane z pozycjonowaniem, które nie pasują do innych działów SEO
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Co sądzicie o moim prostym pozycjonowaniu.

Postprzez Castor_fiber
napisane: 6 Sty 2012, o 13:38

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Panowie i Panie (jeśli są na tym forum),
nie wiem jak zapatrywać się na moje próby pozycjonowania. Wystartowałem dwa miesiące temu na frazę o na prawdę wysokiej konkurencyjności, którą zajmują się profesjonaliści (czyli strony z tej frazy są na 100% pozycjonowane). Moja strona jest zoptymalizowana, dodaję ją do dobrych katalogów ręcznie z 2-3 katalogi na tydzień, które publikują wpis. Strona po 2-3 tygodniach wskoczyła na 40 miejsce i tam się usadowiła, może nie do końca usadowiła bo teraz jest na 32 miejscu.
Teraz zastanawiam się czy potraktować to jako rozczarowanie czy niezłe wyniki?
Rozczarowanie - bo strona jest dopieszczona, katalogi najlepsze, a tu miejsce 40 i nie szybuje w górę (do TOP10 daleka droga).
Niezłe wyniki - no bo to w końcu oblegana fraza z dużą konkurencyjnością i można mieć nadzieję, że z czasem będzie nabierała mocy i pięła się w rankingu (np. po pół lub roku). W końcu to ręczna robota a nie masowe katalogowanie Adderem lub innymi wynalazkami.
Co o tym sądzicie, siąść i płakać czy iść z radości na piwo?

Castor_fiber

2-3?

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 6 Sty 2012, o 14:43

W mojej opinii z ilością 2-3 linków z katalogów tygodniowo będziesz w top 10 za kilkadziesiąt lat.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

mało

Postprzez Castor_fiber
napisane: 6 Sty 2012, o 15:12

he he jak konkurencja zakończy działalność i strony przestaną działać ;)
a tak na serio to chciałem zaznaczyć że to 2-3 opublikowane wpisy w wartościowych katalogach, a nie dodane wpisy
choć nie zmienia to faktu, że trzeba trochę żwawiej przystąpić do działania
buduję jeszcze zaplecze z którego będę chciał linkować do tej strony jak nabierze mocy
i zaczynam zdobywać inne linki z ogłoszeń, for tematycznych, portali społecznościowych...

Castor_fiber

o_O

Postprzez krystian piątek
napisane: 6 Sty 2012, o 15:42

Tak jak powiedział Paweł, z taką ilością linków to ciężko powalczyć na średnie frazy. Jeśli poważnie podchodzisz do swojej strony i jej promocji przyśpiesz chłopaku. AAa jeśli konkurencja jest pozycjonowania przez seło specjalistów to sypią prawie na pewno linkami z automatów w takiej ilości, że z swoim ręcznym katalogowaniem nie licz więcej jak na 2 stronę

Wszystko zaczyna się od IDEI. Skuteczne strony www Kielce
Awatar użytkownika
krystian piątek

Miejscowość: Kielce

katalogi

Postprzez E-kreacja
napisane: 13 Sty 2012, o 22:52

Castor_fiber napisał(a):Panowie i Panie

może być ręczne katalogowanie, tylko trochę więcej niż 2 na tydzień
no i postaraj się o inne linki (poza katalogami)

Awatar użytkownika
E-kreacja

Miejscowość: Białystok

Też nowicjusz amator.

Postprzez badawaw
napisane: 12 Lut 2012, o 21:29

Też sam pozycjonuję swoją stronę od września 2011 i nie wiem ile dałem linków ale chyba też nie wyjdzie więcej. Logując się w narzędziach Google dla mojej strony miałem ostatnio ich 41 indywidualnych i prawie 300 w ogóle.
Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale jak czytałem w necie to radzili aby dodawać je rozsądnie zgodnie z tematem strony i aby wyglądało to naturalnie. I najważniejsze aby były dodawane regularnie by robot Google za każdym razem coś nowego znalazł. Chciałbym jednak podnieść swoje PR z 2 do 4. Także proszę o rady. Ile ich powinno być aby wystarczyło i nie przesadzić.

Pozdrawiam
Janusz Kotecki
badawaw

Miejscowość: Mazowsze/ Pruszków

odpowiedź dla autora wątku i badawaw

Postprzez Lorca
napisane: 13 Lut 2012, o 02:07

@Castor_fiber - katalogowanie nie załatwi Ci pozycjonowania na konkurencyjną frazę, na pewno wartościowe katalogi pomogą, ale 3 czy 4 strona wyników to praktycznie martwa strefa biznesowo.
Uważam, że w Twoim wypadku warto pójść w 2 kierunkach, najlepiej jednocześnie:
1. pozycjonować na mniej konkurencyjne frazy, na których możesz być w top10 albo w top3 nawet. Co z tego, że mniej ludzi je wyszukuje, ale jak już wyszuka to wejdzie na Twoją stroną. Na tej bardziej konkurencyjnej niby spoko, tylko ile ludzi grzebie w dalszych stronach wyników poza top10.
2. myśleć o budowaniu zaplecza, ew. o dogadaniu się z kimś, kto już takowe ma; prawdopodobnie to jedyna opcja na wyjście na top10 w bardzo konkurencyjnych frazach.

@badawww
Po pierwsze PR nie pomaga bezpośrednio w lepszej pozycji w wynikach wyszukiwania, dlatego moim zdaniem lepiej pracować nad linkowaniem pod określone, interesujące nas frazy. Natomiast jeśli chcesz podnieść PR to recepta jest banalnie prosta: musisz jakoś skołować linki ze stron o PR przynajmniej tej wysokości, którą chciałbyś u siebie widzieć :)

pozdrawiam
Maciek

Zapraszam na te 2 stronki dla oderwania od e-biznesu: Joga Kraków i Medytacja Kraków.
Lorca

.

Postprzez Elias
napisane: 14 Lut 2012, o 15:17

Nie ma różnicy czy zajmujesz 100 pozycję czy 40. Tu i tam słowo nie przeniesie ci ruchu, jak wejdziesz do TOP 10, ew. top 20 na tą bardzo trudną frazę to będziesz mógł się cieszyć. Możesz napisz co to za fraza - sprawdzimy na ile jest konkurencyjna.

Awatar użytkownika
Elias

Będę wdzięczny za komentarz

Postprzez badawaw
napisane: 14 Lut 2012, o 20:58

Obecnie mam góra 20 - 50 wejść dziennie jednak są i gorsze dni także obecna średnia za luty jak sprawdzałem to 20. Unikatowych gości jest trochę ponad 50%. Jeżeli chodzi o czas przebywania to niestety prawie 60 % jest poniżej 30 sekund. Do 2 minut kilkanaście natomiast tylko 20% powyżej 30 minut.
Zgadzam się z tobą, że aby z pozycjonowania coś wynikało to nie ważne jest na którym będę miejscu i nawet czy klikną na moją stronę ale ile czasu poświęcą na jej oglądanie.
Będę chciał powiększyć swój serwis o jakieś ciekawe artykuły, porady i zastanawiam się nad stworzeniem miejsca do polecanych firm z branży nieruchomości -Architektów, wykonawców remontów itp. Nie myślę aby na tym zarobić ale aby przyciągnąć moich klientów na kredyty i nieruchomości. Chcę mieć renomę dobrej firmy przyjaznej klientowi. Jest to ciężko, bo wiadomo renoma mojego zawodu pośrednika nieruchomości czy doradcy kredytowego nie jest zbyt duża i mało kto wierzy, że nie wszyscy na to zasługują. Taki jestem i dlatego pewnie piszę na tym forum gdzie widzę, że większość piszących tu ceni etykę i dobre praktyki. Jednak bez reklamy daleko nie zajedziemy muszą się o nas inni dowiedzieć. Dlatego zgłębiam tajniki pozycjonowania dzięki waszej pomocy za co serdecznie dziękuję.
Frazy moje są trudne bo jest duża konkurencja wielkich korporacji a ja jestem sam sterem sobie i okrętem. Za oknami kryzys w mojej branży nieruchomości więc muszę uważać na koszty działalności bo jak pisałem nie widzę klienta jako tego co trzeba oskubać a więc muszę mieć ich wielu.
Moje frazy to: nieruchomości, mieszkania, domy, kredyty hipoteczne, biuro nieruchomości, agencja nieruchomości.
same suche frazy nic nie dają i wiadomo trzeba być gigantem aby znaleźć się na pierwszych stronach. Konkurencją są nie tylko agencje nieruchomości ale i developerzy oraz przede wszystkim otwarte portale z ofertami. Na wielu z nich się ogłaszam i mam tam swoje linki a nawet zakładają dodatkową stronę z moją pod domeną.
Znacznie łatwiej idzie pozycjonowanie w Google Maps. Po dodaniu lokalizacji Pruszków do podanych wcześniej fraz czasami jestem na pierwszej stronie. Nie wiem na czym polega czasami jestem wysoko a czasami nie?
Wpisując frazę bada (czyli część swojej nazwy handlowej) jestem na 2 stronie.
Oczywiście wpisując bada nieruchomości na pierwszym miejscu, ale nie było to od razu dopiero gdzieś po miesiącu od opublikowania strony.
Nie wiem dlaczego wpisując właśnie bada nieruchomości nie pokazują się podstrony i nie ma odnośnika z lokalizacji Google Maps? Konkurencja tak ma a ja nie. Jak sprawdzałem w narzędziach Google taki wykaz moich podstron był już przygotowywany ale nie ma go jeszcze w zakładce gdzie ponoć można zmieniać ich kolejność.
Przepraszam za niefachowy język ale jestem samoukiem w tej dziedzinie.

Pozdrawiam
Janusz Kotecki
badawaw

Miejscowość: Mazowsze/ Pruszków

Wróć do Pytania i wątpliwości

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość