Rok założenia: 2008Kontakt
wszystkie pytania związane z pozycjonowaniem, które nie pasują do innych działów SEO
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ciekawy Art

Postprzez krystian piątek
napisane: 14 Paź 2011, o 00:22

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ciekawy art. Porusza parę istotnych aspektów. Taki link do edukacyjny :P

Wszystko zaczyna się od IDEI. Skuteczne strony internetowe Kielce

Awatar użytkownika
krystian piątek

Miejscowość: Kielce

Steve Jobs i pozycjonowanie

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 30 Paź 2011, o 23:29

krystian piątek napisał(a):Porusza parę istotnych aspektów.

Tak, porusza, ale (moim zdaniem) nadinterpretuje pewne obserwacje. Napisałem u niego na blogu komentarz do artykułu - może nie usunie go ;)
Autor wspomnianego artykułu sugeruje, jakoby zarówno Page Rank, jak i tematyczność serwisu nie miały znaczenia w ustalaniu pozycji w Google. O ile wpływ PR jest pośredni, o tyle tematyczność ma duży wpływ bezpośredni. Choć oczywiście newsy rządzą się innymi prawami - tutaj kluczowa jest "niusowość" serwisu, czyli portale informacyjne mają miażdżącą przewagę np. nad blogami.

Szukasz wiedzy o e-biznesie, e-marketingu, prowadzeniu firmy w Internecie? Zapraszam Cię na blog o e-biznesie. Chcesz nauczyć się pozycjonowania? Zapisz się na całkowicie bezpłatny kurs pozycjonowania. 14 lekcji, mnóstwo wskazówek, zero lania wody.
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

comment

Postprzez krystian piątek
napisane: 31 Paź 2011, o 08:36

Tak jak z każdym testem w tej branży można się zgodzić lub nie. Jestem takiego samego zdania, że tematyczność jest istotna (co napisałem w komentarzu pod wpisem) jednak jeśli ktoś się choć trochę postara to może wypozycjonować stronię na frazę zupełnie nie związaną z stroną. Przykład ? wpiszcie w google: lody kielce i zobaczcie co jest na 1 pozycji :) Fakt fraza nawet nie średnia ale to coś już pokazuje. Czy to pokazuje, że tematyczność nie ma znaczenia ? Na pewno łatwiej pozycjonuje się serwis tematyczny. Przytoczony przeze mnie przykład daje trochę do myślenia czy google jest aż tak wspaniałe. Mnie osobiście test najbardziej uświadczył w tym, że strony z wysokim TR mają lepiej :)

Wszystko zaczyna się od IDEI. Skuteczne strony internetowe Kielce

Awatar użytkownika
krystian piątek

Miejscowość: Kielce

Trust Rank i spamowanie

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 31 Paź 2011, o 09:52

krystian piątek napisał(a):jeśli ktoś się choć trochę postara to może wypozycjonować stronię na frazę zupełnie nie związaną z stroną

To niestety prawda. Moim zdaniem, w tym aspekcie powinni (oni - Google) wykonać jeden ruch: wyświetlać wysoko w wynikach (byc może powinno to dotyczyć tylko pierwszego miejsca, być może np. pierwszych 3, 10, albo nawet wszystkich) tylko te wyniki, które daną frazę mają w treści. Oczywiście nie koniecznie tę frazę kropka w kropkę (mogłaby być liczba mnoga lub odmiana przez przypadek), ale jednak powinna być na stronie. Choćby w opisie (alt) jakiegoś obrazka.
krystian piątek napisał(a):Przykład ? wpiszcie w google: lody kielce i zobaczcie co jest na 1 pozycji

No i tu właśnie wychodzi ten paradoks. Ta firma nie ma na stronie ani razu frazy "lody". Zatem nie powinna mieć możliwości pojawienia się na 1 miejscu w SERPach. Tak powinno być w teorii, bo jak widać praktyka jest inna. Może trzeba wywołać dyskusję na ten konkretny temat? Co myślicie? Może na blogu / forum dla webmasterów trzeba o tym napisać wątek? A firma z Kielc przy okazji będzie miała zapewne jakieś kłopoty, ale to już trudno (nie analizowałem ich backlinków, ale zapewne nie są "czyste").
krystian piątek napisał(a):Na pewno łatwiej pozycjonuje się serwis tematyczny.

Wszsytko na to wskazuje, że tak właśnie jest.
krystian piątek napisał(a):Przytoczony przeze mnie przykład daje trochę do myślenia czy google jest aż tak wspaniałe.

No właśnie nie jest, i może trzeba spróbować coś z tym zrobić.
krystian piątek napisał(a):Mnie osobiście test najbardziej uświadczył w tym, że strony z wysokim TR mają lepiej

Dokładnie tak.
Jako przykład mogę podać mój blog: ebiznesy.pl. Jakiś czas temu pojawił się na nim artykuł Pawła Landzberga o systemie Publiker. Od razu po zaindeksowaniu przez Google ten wpis na frazę "publiker" wylądował w czołówce wyników. Już nie pamiętam, na którym miejscu, ale chyba 4 lub 5. Zdobyliśmy trochę linków i teraz jest na drugim. Wyprzedza nas tylko stary wątek na PiO. Dodam, że na wielu stronach (głównie blogach) są artykuły o Publikerze - oczywiście większość ma w tytule strony (title) nazwę tego softu do pozycjonowania. Dlaczego zatem ebiznesy.pl z tym wpisem wylądowały od razu tak wysoko, a pewnie niebawem wyprzedzą PiO? Jeśli wyprzedzą PiO, to już oczywiście dzięki linkom ;-) Jednak samo pojawienie się wysoko w wynikach wyszukiwania praktycznie od razu po zaindeksowaniu wpisu świadczy właśnie o wysokim TR mojego bloga, do którego prowadzi sporo zdywersyfikowanych linków (w tym także garstka z bardzo zaufanych serwisów z wyskoim PR i TR).
Nie ukrywam, że wspomniany wpis o Publikerze jest nieźle zoptymalizowany pod seo; nie zmienia to faktu, ża zaufanie Google do mojego bloga i treści na nim się pojawiających było tutaj bardzo ważne.

Chcesz nauczyć się seo? Zapraszam Cię na szkolenie seo na DVD. Kilkanaście godzin video o pozycjonowaniu. Wiedzę w Sieci można podzielić na darmową i płatną. Jeśli chodzi o tę pierwszą, to polecam Ci z czystym sercem profesjonalnie przygotowane kursy e-mailowe.
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Wróć do Pytania i wątpliwości

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość