Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Tak, porusza, ale (moim zdaniem) nadinterpretuje pewne obserwacje. Napisałem u niego na blogu komentarz do artykułu - może nie usunie go
Autor wspomnianego artykułu sugeruje, jakoby zarówno Page Rank, jak i tematyczność serwisu nie miały znaczenia w ustalaniu pozycji w Google. O ile wpływ PR jest pośredni, o tyle tematyczność ma duży wpływ bezpośredni. Choć oczywiście newsy rządzą się innymi prawami - tutaj kluczowa jest "niusowość" serwisu, czyli portale informacyjne mają miażdżącą przewagę np. nad blogami.
To niestety prawda. Moim zdaniem, w tym aspekcie powinni (oni - Google) wykonać jeden ruch: wyświetlać wysoko w wynikach (byc może powinno to dotyczyć tylko pierwszego miejsca, być może np. pierwszych 3, 10, albo nawet wszystkich) tylko te wyniki, które daną frazę mają w treści. Oczywiście nie koniecznie tę frazę kropka w kropkę (mogłaby być liczba mnoga lub odmiana przez przypadek), ale jednak powinna być na stronie. Choćby w opisie (alt) jakiegoś obrazka.
No i tu właśnie wychodzi ten paradoks. Ta firma nie ma na stronie ani razu frazy "lody". Zatem nie powinna mieć możliwości pojawienia się na 1 miejscu w SERPach. Tak powinno być w teorii, bo jak widać praktyka jest inna. Może trzeba wywołać dyskusję na ten konkretny temat? Co myślicie? Może na blogu / forum dla webmasterów trzeba o tym napisać wątek? A firma z Kielc przy okazji będzie miała zapewne jakieś kłopoty, ale to już trudno (nie analizowałem ich backlinków, ale zapewne nie są "czyste").
Wszsytko na to wskazuje, że tak właśnie jest.
No właśnie nie jest, i może trzeba spróbować coś z tym zrobić.
Dokładnie tak.
Jako przykład mogę podać mój blog: ebiznesy.pl. Jakiś czas temu pojawił się na nim artykuł Pawła Landzberga o systemie Publiker. Od razu po zaindeksowaniu przez Google ten wpis na frazę "publiker" wylądował w czołówce wyników. Już nie pamiętam, na którym miejscu, ale chyba 4 lub 5. Zdobyliśmy trochę linków i teraz jest na drugim. Wyprzedza nas tylko stary wątek na PiO. Dodam, że na wielu stronach (głównie blogach) są artykuły o Publikerze - oczywiście większość ma w tytule strony (title) nazwę tego softu do pozycjonowania. Dlaczego zatem ebiznesy.pl z tym wpisem wylądowały od razu tak wysoko, a pewnie niebawem wyprzedzą PiO? Jeśli wyprzedzą PiO, to już oczywiście dzięki linkom
Jednak samo pojawienie się wysoko w wynikach wyszukiwania praktycznie od razu po zaindeksowaniu wpisu świadczy właśnie o wysokim TR mojego bloga, do którego prowadzi sporo zdywersyfikowanych linków (w tym także garstka z bardzo zaufanych serwisów z wyskoim PR i TR).
Nie ukrywam, że wspomniany wpis o Publikerze jest nieźle zoptymalizowany pod seo; nie zmienia to faktu, ża zaufanie Google do mojego bloga i treści na nim się pojawiających było tutaj bardzo ważne.
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Ciekawy art. Porusza parę istotnych aspektów. Taki link do edukacyjny 
-

krystian piątek - Posty: 605
- Miejscowość: Kielce
krystian piątek napisał(a):Porusza parę istotnych aspektów.
Tak, porusza, ale (moim zdaniem) nadinterpretuje pewne obserwacje. Napisałem u niego na blogu komentarz do artykułu - może nie usunie go
Autor wspomnianego artykułu sugeruje, jakoby zarówno Page Rank, jak i tematyczność serwisu nie miały znaczenia w ustalaniu pozycji w Google. O ile wpływ PR jest pośredni, o tyle tematyczność ma duży wpływ bezpośredni. Choć oczywiście newsy rządzą się innymi prawami - tutaj kluczowa jest "niusowość" serwisu, czyli portale informacyjne mają miażdżącą przewagę np. nad blogami.
Szukasz wiedzy o e-biznesie, e-marketingu, prowadzeniu firmy w Internecie? Zapraszam Cię na blog o e-biznesie. Chcesz nauczyć się pozycjonowania? Zapisz się na całkowicie bezpłatny kurs pozycjonowania. 14 lekcji, mnóstwo wskazówek, zero lania wody.
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Tak jak z każdym testem w tej branży można się zgodzić lub nie. Jestem takiego samego zdania, że tematyczność jest istotna (co napisałem w komentarzu pod wpisem) jednak jeśli ktoś się choć trochę postara to może wypozycjonować stronię na frazę zupełnie nie związaną z stroną. Przykład ? wpiszcie w google: lody kielce i zobaczcie co jest na 1 pozycji
Fakt fraza nawet nie średnia ale to coś już pokazuje. Czy to pokazuje, że tematyczność nie ma znaczenia ? Na pewno łatwiej pozycjonuje się serwis tematyczny. Przytoczony przeze mnie przykład daje trochę do myślenia czy google jest aż tak wspaniałe. Mnie osobiście test najbardziej uświadczył w tym, że strony z wysokim TR mają lepiej 
-

krystian piątek - Posty: 605
- Miejscowość: Kielce
krystian piątek napisał(a):jeśli ktoś się choć trochę postara to może wypozycjonować stronię na frazę zupełnie nie związaną z stroną
To niestety prawda. Moim zdaniem, w tym aspekcie powinni (oni - Google) wykonać jeden ruch: wyświetlać wysoko w wynikach (byc może powinno to dotyczyć tylko pierwszego miejsca, być może np. pierwszych 3, 10, albo nawet wszystkich) tylko te wyniki, które daną frazę mają w treści. Oczywiście nie koniecznie tę frazę kropka w kropkę (mogłaby być liczba mnoga lub odmiana przez przypadek), ale jednak powinna być na stronie. Choćby w opisie (alt) jakiegoś obrazka.
krystian piątek napisał(a):Przykład ? wpiszcie w google: lody kielce i zobaczcie co jest na 1 pozycji
No i tu właśnie wychodzi ten paradoks. Ta firma nie ma na stronie ani razu frazy "lody". Zatem nie powinna mieć możliwości pojawienia się na 1 miejscu w SERPach. Tak powinno być w teorii, bo jak widać praktyka jest inna. Może trzeba wywołać dyskusję na ten konkretny temat? Co myślicie? Może na blogu / forum dla webmasterów trzeba o tym napisać wątek? A firma z Kielc przy okazji będzie miała zapewne jakieś kłopoty, ale to już trudno (nie analizowałem ich backlinków, ale zapewne nie są "czyste").
krystian piątek napisał(a):Na pewno łatwiej pozycjonuje się serwis tematyczny.
Wszsytko na to wskazuje, że tak właśnie jest.
krystian piątek napisał(a):Przytoczony przeze mnie przykład daje trochę do myślenia czy google jest aż tak wspaniałe.
No właśnie nie jest, i może trzeba spróbować coś z tym zrobić.
krystian piątek napisał(a):Mnie osobiście test najbardziej uświadczył w tym, że strony z wysokim TR mają lepiej
Dokładnie tak.
Jako przykład mogę podać mój blog: ebiznesy.pl. Jakiś czas temu pojawił się na nim artykuł Pawła Landzberga o systemie Publiker. Od razu po zaindeksowaniu przez Google ten wpis na frazę "publiker" wylądował w czołówce wyników. Już nie pamiętam, na którym miejscu, ale chyba 4 lub 5. Zdobyliśmy trochę linków i teraz jest na drugim. Wyprzedza nas tylko stary wątek na PiO. Dodam, że na wielu stronach (głównie blogach) są artykuły o Publikerze - oczywiście większość ma w tytule strony (title) nazwę tego softu do pozycjonowania. Dlaczego zatem ebiznesy.pl z tym wpisem wylądowały od razu tak wysoko, a pewnie niebawem wyprzedzą PiO? Jeśli wyprzedzą PiO, to już oczywiście dzięki linkom
Nie ukrywam, że wspomniany wpis o Publikerze jest nieźle zoptymalizowany pod seo; nie zmienia to faktu, ża zaufanie Google do mojego bloga i treści na nim się pojawiających było tutaj bardzo ważne.
Chcesz nauczyć się seo? Zapraszam Cię na szkolenie seo na DVD. Kilkanaście godzin video o pozycjonowaniu. Wiedzę w Sieci można podzielić na darmową i płatną. Jeśli chodzi o tę pierwszą, to polecam Ci z czystym sercem profesjonalnie przygotowane kursy e-mailowe.
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość