Rok założenia: 2008Kontakt
wypada się przedstawić, poznać na forum - zapraszamy do autoprezentacji
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam Serdecznie wszystkich

Postprzez GrzegorzZuber
napisane: 2 Wrz 2011, o 19:15

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam Wszystkich!
E-biznesem interesuję się trochę ponad pół roku. Niecałe trzy tygodnie temu zacząłem coś tworzyć.

Moje dotychczasowe dzieła to:
http://www.GrajGitaro.pl

Blog tej strony:
http://www.GrajGitaro.pl/blog

A także mój imienny blog, gdzie dokumentuję i opisuję od podstaw w jaki sposób tworzyłem moją stronę GrajGitaro.pl:
http://www.GrzegorzZuber.pl

Pozdrawiam
Grzegorz Zuber

Awatar użytkownika
GrzegorzZuber

Miejscowość: Jaworzno/Kraków

Cześć

Postprzez Tomasz Chrobak
napisane: 2 Wrz 2011, o 20:38

Cześć!
Gitaro graj. Lalal lal la ... :D :nazolwiu:

Tomasz Chrobak

Miejscowość: Małopolska

Witaj

Postprzez JakubJakub
napisane: 2 Wrz 2011, o 21:50

Witaj, widzę, że jesteśmy z podobnym stażem :D

Awatar użytkownika
JakubJakub

gitarmen

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 2 Wrz 2011, o 22:08

Witaj Grześku na Forum!
Fajną niszę rynkową sobie obrałeś. Tym bardziej, że to Twoja pasja. Myśl już o video na blogu lub nawet o video-blogu. Kursami video nauki gry na gitarze (oczywiście dobrze wyróżnionymi, np. poprzez poczucie humoru, opowiadanie dowcipów w czasie grania) możesz zrobić furorę i wiralny efekt marketingowy.
Rozgość się w naszych (nie)skromnych progach :slonko:

Szukasz wiedzy o e-biznesie, e-marketingu, prowadzeniu firmy w Internecie? Zapraszam Cię na blog o e-biznesie
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Moja nisza

Postprzez GrzegorzZuber
napisane: 2 Wrz 2011, o 22:39

Witam Panie Doktorze!

Och jak zawsze chciałbym napisać coś takiego do jednego z doktorów czy doktorów habilitowanych z tytułem Profesora. Chociaż powiem Wam, że w mojej dziedzinie - studiuję informatykę - naprawdę nie spotkałem się z jakimś chamstwem, czy pogardą dla studentów. Może to dlatego, że to Informatyka EAIE AGH :) Musiałem to powiedzieć.

Tak szczerze mówiąc zastanawiałem się zanim wziąłem się za tą niszę: dlaczego ona jest taka pusta? Ale później zbadałem rynek i okazuje się, że można tu zarabiać. I wiesz co Pawle moim zdaniem, tak wyklucza ludzi z tej niszy? Tu chodzi o motywację. I to o taką motywację, że nie poddasz się wtedy, gdy coś nie będzie Ci wychodzić, ba, nawet bardziej zmotywujesz się do pracy. Wielu ludzi zbyt wcześnie się poddaje, o czym napisałem tutaj: http://grajgitaro.pl/blog/?p=25.

A tak z ciekawości spytam - myślałeś kiedyś o tej niszy?

I dzięki za podsunięcie pomysłu dowcipów. Z pewnością spróbuję.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
GrzegorzZuber

AGH rulez!

napisane: 3 Wrz 2011, o 08:34

GrzegorzZuber napisał(a):Może to dlatego, że to Informatyka EAIE AGH

Hehe, ileż to osób z AGH tutaj mamy.

GrzegorzZuber napisał(a):A tak z ciekawości spytam - myślałeś kiedyś o tej niszy?

Nie, nie myślałem, bo nie umiem grać na gitarze. A to nisza dla pasjonatów.
Mam kumpla, który myśli nad e-biznesem w tej niszy. Oczywiście gra (ma nawet wykształcenie muzyczne). Ale coś nie może się za to zabrać. Mam nadzieję, że z Ciebie nie zejdzie powietrze i Ci się uda. Trzymam kciuki! No i chętnie doradzę, wspomogę, może kiedyś opiszę jako case na blogu ebiznesy.pl i zrobię Ci fajną reklamę.

GrzegorzZuber napisał(a):I dzięki za podsunięcie pomysłu dowcipów. Z pewnością spróbuję.

Spróbuj, bo to może naprawdę chwycić.
Generalnie jeśli chodzi o video, to brakuje w większości nagrań (także w moich, będę nad tym pracował) m.in.:
- dynamiki - trzeba mówić dość szybko, ale i składnie, film musi sprawiać wrażenie filmu akcji
- nagranie powinno być ekstremalnie konkretne, bez wodolejstwa, zbędnego powtarzania się, śmieciowych zdań
- trzeba zadbać o urozmaicenie, np. poprzez nagrywanie w różnych miejscach (w tym w plenerze)
- ważne jest poczucie humoru i (koniecznie!) uśmiech na twarzy
- ważna jest także mowa ciała, dykcja i wiele innych rzeczy

Tak więc działaj, bo nisza na to czeka!

Szukasz domeny dla Twojego serwisu? Zapoznaj się z moim bezpłatnym poradnikiem: domeny internetowe. Znajdziesz tam mnóstwo porad związanych z domenami i opracowywaniem nazw.
Awatar użytkownika
Administrator

Mam znajomych gitarzystów

Postprzez DarekJasinski
napisane: 9 Wrz 2011, o 20:00

Zawsze jest tak ładnie i pozytywnie, to ja dla odmiany wniosę trochę pesymizmu :)

Moim zdaniem trzeba wziąć pod uwagę fakt, że osoby zaczynające grę na gitarze, to w dużej mierze nastolatkowie, zbuntowane osoby, młodzi szaleńcy, artystyczne dusze. Niestety lub stety, w takiej grupie miałem wielu znajomych. I moim zdaniem oni nie mieli zbyt dużo pieniędzy, aby inwestować w swoją pasję.

Masz dwa wyjścia - albo zdobyć niesamowity poziom (zacznij nagrywać, nagrywać, nagrywać i pokazuj się na Youtube) - zrób jakieś kawały muzyczne, jeśli chcesz, napiszę Ci wierszyki np. o polityce itp., a Ty to odśpiewasz i ułożysz muzykę (mówię serio).

Lub zbieraj ogromną listę ludzi, gdzie będziesz mógł zorganizować szkolenia i poradniki za niższą cenę, ale ilość ludzi to zrekompensuje.

Życzę powodzenia z całego serca.

Moja wyższa szkoła biznesu dla początkujących.
Awatar użytkownika
DarekJasinski

Miejscowość: Kielce

Pasja gitarowa i zarabianie

napisane: 10 Wrz 2011, o 11:43

DarekJasinski napisał(a): I moim zdaniem oni nie mieli zbyt dużo pieniędzy, aby inwestować w swoją pasję.

Masz oczywiście rację. Nie zmienia to faktu, że posiadanie pasji oznacza często nie liczenie się z kosztami. Jeśli mamy pasję, to często bez względu na koszty chcemy coś mieć, i tyle. I nawet taki nastolatek zdobędzie wtedy np. 100 zł na kurs.
Poza tym, nastolatki to tylko część tej grupy docelowej. Wiadomym jest, że na blogu będzie mnóstwo darmowej wiedzy i nagrań. I właśnie nastolatki świetnie mogą ten serwis promować (wręcz wirusowo, np. na Facebooku). A jeśli będzie duży ruch w serwisie, to już o model biznesowy możemy być spokojni - pieniądze wtedy pojawią się na 100%.

DarekJasinski napisał(a):albo zdobyć niesamowity poziom

DarekJasinski napisał(a):Lub zbieraj ogromną listę ludzi

Darku, raczej Grzesiek musi dążyć do jednego i drugiego. I wtedy sukces niemal murowany.

Wiedzę w Sieci można podzielić na darmową i płatną. Jeśli chodzi o tę pierwszą, to polecam Ci z czystym sercem profesjonalnie przygotowane kursy e-mailowe.
Awatar użytkownika
Administrator

Moje opinie

Postprzez GrzegorzZuber
napisane: 11 Wrz 2011, o 19:59

DarekJasinski napisał(a):Moim zdaniem trzeba wziąć pod uwagę fakt, że osoby zaczynające grę na gitarze, to w dużej mierze nastolatkowie, zbuntowane osoby, młodzi szaleńcy, artystyczne dusze.

Zdawałem sobie z tego sprawę biorąc się za ten kurs, ale pomyślałem, że będę robił to co lubię, także i tak nie będę traktował tego jako czas stracony, a jakieś doświadczenie na pewno zyskam. Co do osób zbuntowanych czy artystycznych dusz - myślę, że takie osoby już umieją nieco grać na gitarze, a na razie swoją reklamę kieruję do osób, które zaczynają grać bądź dopiero o tym myślą (oprócz reklamy na facebooku, gdzie reklamuję się u ludzi o odpowiednich zainteresowaniach, żeby uzbierać jakąś ilość like'ów - pozwoliło mi to za pomocą kuponu facebook ads osiągnąć ponad 300 fanów - wynik pewnie nie oszałamiający, ale mnie cieszy).

DarekJasinski napisał(a):Masz dwa wyjścia - albo zdobyć niesamowity poziom (zacznij nagrywać, nagrywać, nagrywać i pokazuj się na Youtube) - zrób jakieś kawały muzyczne, jeśli chcesz, napiszę Ci wierszyki np. o polityce itp., a Ty to odśpiewasz i ułożysz muzykę (mówię serio).

Widzę, że oboje macie pomysły z tymi żartami wierszami - mogę je nawet odśpiewać - nigdy nie ćwiczyłem wokalu, ale często śpiewam wśród znajomych czy nawet nieznanych osób na Miasteczku Studenckim AGH, także nie wstydziłbym się zaśpiewać w Internecie. W sumie myślę nawet, aby od października zapisać się na jakieś lekcje wokalu i tworzyć covery - z pewnością spowoduje to większy ruch na mojej stronie - jakieś predyspozycje pewnie mam, bo moja siostra chodzi na studia muzyczne o profilu wokal.

Co do zdobycia niezwykłego poziomu - zapewne chodzi tutaj bardziej o ten poziom gry - wirtuozem jeszcze nie jestem, ale z pewnością znam wiele piosenek, których mógłbym uczyć. W sumie Mirek Szmajda polecił mi, abym zaczął już coś sprzedawać i nie obawiać się dać wyższych cen - nawet sprzedając na allegro, a gdybym poszedł na masówkę na youtube, mogłaby mi spaść skuteczność sprzedaży. Chyba, że utworzyłbym inny kanał z innymi piosenkami, tak, żeby moi subskrybenci bezpośrednio ich nie widzieli - nawet po wejściu na youtube. Co Wy na to?

Po części chodziło też na pewno o jakość nagrań - tu będę starał się też to polepszać, wiadomo stopniowo, w miarę jak odłożę jakieś pieniądze lub zacznę coś sprzedawać, tak żeby kupić jakąś nieinternetową kamerę. Choć na razie i tak jestem w ścisłej polskiej czołówce nagrań z nauką gry na gitarze, jeżeli chodzi o sam montaż - widziałem tylko 1 kurs zmontowany tak jak mój.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Generalnie jeśli chodzi o video, to brakuje w większości nagrań (także w moich, będę nad tym pracował) m.in.:
- dynamiki - trzeba mówić dość szybko, ale i składnie, film musi sprawiać wrażenie filmu akcji
- nagranie powinno być ekstremalnie konkretne, bez wodolejstwa, zbędnego powtarzania się, śmieciowych zdań
- trzeba zadbać o urozmaicenie, np. poprzez nagrywanie w różnych miejscach (w tym w plenerze)
- ważne jest poczucie humoru i (koniecznie!) uśmiech na twarzy
- ważna jest także mowa ciała, dykcja i wiele innych rzeczy

I rzeczywiście na początku myślałem zupełnie na odwrót - starałem się mówić powoli i wyraźnie w pierwszych lekcjach - trochę nienaturalnie to wygląda - myślałem, że wytworzy to nastrój eksperta - człowiek, który mówi wolno jest pewien tego, że ludzie zawsze go słuchają i nie spieszy się z wypowiadaniem słów - bo nie obawia się, że straci ich uwagę - ale to może w innych sferach życia niż nauczanie przez internet. Co do nagrywania w różnych miejscach to raczej nie miałbym wiele takich miejsc, a gdybym miał to byłyby to zazwyczaj miejsca, które szkodzą koncentracji odbiorcy - czyli z niepotrzebnymi rzeczami w tle.

Dziękuję za odpowiedzi.

Zawsze marzyłeś o tym, by nauczyć się grać na gitarze, ale jakoś nie wierzyłeś w to, że możesz umieć grać na gitarze. Przekonaj się, że to nieprawda - wejdź w adres podany tutaj:
www.grajgitaro.pl/nauka-gry-na-gitarze-online.html - Darmowa Nauka Gry Na Gitarze Online.
Awatar użytkownika
GrzegorzZuber

rozwijaj Wordpressa

Postprzez DarekJasinski
napisane: 12 Wrz 2011, o 23:04

A teraz Grzesiek musisz jeszcze poświęcić godzinę na poprawki w WP. Dodaj spolszczenie i zmień opis strony, może jakieś ciekawe wtyczki. Dodaj tam fanpage obok i może jakiś fajny szablon?
Idziesz w dobrym kierunku. Gdybyś potrzebował tekstów piosenek, to mówiłem serio. Mam taką fajną promocję za 0zł :)

Moja wyższa szkoła biznesu dla początkujących.
Awatar użytkownika
DarekJasinski

Miejscowość: Kielce

Następna

Wróć do Przedstaw się!