Rok założenia: 2008Kontakt
wypada się przedstawić, poznać na forum - zapraszamy do autoprezentacji
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Po pierwsze: zaglądam tu czasem, po prostu wcześniej nie odczułam potrzeby rejestracji. Ta decyzja dojrzewała we mnie powoli. Aż w końcu nadeszła ta chwila.

Po drugie: E-biznesem interesuję się już od jakiegoś czasu. Studiuję na specjalności E-biznes na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Jednak zdecydowanie bardziej cenię sobie wiedzę zdobywaną poza uczelnią.

Po trzecie: W ramach ucieczki od komputera i spotykania ludzi w Internecie, jestem trenerem szybkiego czytania, technik pamięciowych i map myśli.

PS. A tak całkiem serio, to mam zdecydowanie mniejsze ego niż wskazywałby na to tytuł tematu, ale chciałam założyć temat, który będzie miał bardziej oryginalną nazwę niż słowo "Witam" i jego synonimy.

MałgorzataLeliwa

Bum siaka laka :)

Postprzez bartekmedon
napisane: 23 Maj 2010, o 18:32

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witaj !

Fajnie, że jesteś - na pewno sporo tutaj się dowiesz, ale i Nas zaszczycisz swoją wiedzą. Zapisałem się na Twój darmowy kurs szybkiego czytania - jak będzie niezadowalający to siwy dym ! :D

I bardzo podoba mi się stronka tego szkolenia od strony wizualno - technicznej - fajnie :)

Awatar użytkownika
bartekmedon

Kolejna Małgosia :D

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 23 Maj 2010, o 18:49

Cześć Małgosiu :)

Już chyba kilka forumenek jest o tym imieniu tu :D Wiedza uczelniana jest z reguły inna niż praktycznie to wygląda. Kumpel też studiuje ebiznes. Oczywiście kursik szybkiego czytania zapodałem sobie ;D Żeby to jeszcze było połączone ze zrozumieniem i koncentracją :D Czasem za dużo na raz myślę :P

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Powitanie.

Postprzez D-dos
napisane: 23 Maj 2010, o 19:45

Cześć.

D-dos

;-)

Postprzez MałgorzataLeliwa
napisane: 23 Maj 2010, o 20:31

bartekmedon napisał(a):I bardzo podoba mi się stronka tego szkolenia od strony wizualno - technicznej - fajnie :)

Dziękuję. ;-)

Paweł Landzberg napisał(a):Cześć Małgosiu :)

Już chyba kilka forumenek jest o tym imieniu tu :D

Nie, no nie ma to jak na 'dzień dobry' usłyszeć, że jestem jedną z wielu. ;-)

MałgorzataLeliwa

Witaj Małgosiu,
Pierwsze co zrobiłem, to zapisałem się na kurs szybkiego czytania, bo chcę się przekonać, czy to nie jakaś bujda, hehe
Te kilka zdań, które napisałaś o sobie brzmi bardzo ciekawie.

A mnie interesuje jeszcze jedno. Możesz nam trochę objaśnić jak wygląda e-biznes w wydaniu akademickim?
Co TAM uczą? Podobnych rzeczy jak te z internetu?

Napisz jak będziesz miała chwilę.

pozdrówka :slonko:

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

E-biznes na uczelni

Postprzez MałgorzataLeliwa
napisane: 23 Maj 2010, o 21:39

W moim odczuciu uczą niewiele. O wiele więcej można się nauczyć samemu, czytając książki, jeżdżąc na szkolenia, etc.

Specjalność to zaledwie kilka przedmiotów w całym toku studiów. Głównie realizuje się przedmioty kierunkowe. E-biznes na UE w Poznaniu, jeszcze nie tak dawno był na kierunku zarządzanie. I to było fajne, bo dla mnie prowadzić swój e-biznes, to również prowadzić własną działalność gospodarczą, a więc zarządzać. Niestety, ja nie miałam szczęścia studiować Zarządzania. W związku z różnymi zmianami takimi jak przekształcenie Akademii Ekonomicznej na Uniwersytet Ekonomiczny i powstanie Wydziału Informatyki i Gospodarki Elektronicznej, specjalność wylądowała na kierunku Informatyka i ekonometria. I choć może wydawać się, że to dobre miejsce, to nie zgodzę się ze względu na moje osobiste zdanie na temat tego kierunku. Wiedza przekazywana na tych studiach dotyczy dwóch różnych dziedzin. Czym innym powinni zajmować się fascynaci modeli ekonometrycznych oraz zastosowania matematyki w ekonomi i gospodarce, a czym innym ludzie, którzy chcieliby zająć się IT w biznesie. A, niestety, przeszłam już przez tyle analiz matematycznych i innych rachunków prawdopodobieństwa, że po prostu mam dosyć. I nie chodzi tu o trudność tych przedmiotów, tylko o to, że szkoda mi czasu, który zmarnowałam na coś, co kompletnie nie jest mi potrzebne. Bo nic z tego mi się nie przyda.

A czego można się nauczyć? Już na pierwszym roku wszyscy muszą wymyślić swój pomysł na e-biznes, wykonać prototyp i napisać biznesplan. Na studiach lizną troszkę HTMLa, CSS, PHP, MySQL, etc. Trochę bardziej zgłębią się w JAVĘ - po dwóch przedmiotach o wdzięcznej nawie Programowanie komputerów rozróżnionych dla odmiany liczbami porządkowymi I i II, przychodzi czas na ciekawszy projekt - tworzenie portalu społecznościowego w zespołach. Choć nie ukrywam, że założenie tych przedmiotów jest takie, że mają one nauczyć podstaw, aby w pełni rozumieć język informatyków. Dlatego na wykładach często poruszane są tematy zarządzania projektami. Poza tym modelowanie procesów biznesowych, czyli znienawidzone przez wszystkich prostokąciki. Poza tym Bazy danych w oparciu o produkt firmy Oracle. Projektowanie systemów informatycznych. Do tego ciekawy przedmiot o nazwie Electronic Economy, na którym na ćwiczeniach można się nauczyć np. pisania wniosków o dotację z działania 8.1 czy 8.2 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka oraz w bardzo dokładny sposób przeanalizować biznesy gigantów taqkich jak Google, Facebook, etc. Na wykładach zaś jest realizowany kurs CISCO iExec Enterprise Essentials. Do tego możliwość wyboru kilku przedmiotów takich jak Public Relations czy Marketing and Electronic Marketing.

No i coś, co dla wielu jest plusem i zdziwieniem - przedmioty specjalnościowe są prowadzone w języku angielsk

Nie wspomniałam o przedmiotach związanych z informatyką, ale prowadzonych w taki sposób, że w zasadzie nie uczących zbyt wiele - Informatyka gospodarcza, Algorytmy i struktury danych, Sieci komputerowe i Systemy Operacyjne. Do tego w zestawie dużo matematyki pod wieloma postaciami, no i trochę ekonomii, bo to w końcu ekonomiczna uczelnia. Powyższy wywód dotyczy tylko studiów licencjackich, bo takie niebawem ukończę. ;-)

Uff... Trochę się rozpisałam. ;-)

MałgorzataLeliwa

Oj Gosia Gosia ;)

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 24 Maj 2010, o 09:42

MałgorzataLeliwa napisał(a):Nie, no nie ma to jak na 'dzień dobry' usłyszeć, że jestem jedną z wielu. ;-)

Ale weź pod uwagę, że Małgosie mają tutaj lepiej :D Mają fory u Krzywego... :sun:

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Małgosiu

Postprzez karolcia37
napisane: 28 Gru 2010, o 23:25

Weź też pod uwagę, że zarządzania projektami mogą Cię nauczyć na szkoleniach dodatkowych (często pracodawcy inwestują w takie szkolenia) a ta niepotrzebna twoim zdaniem wiedza na którą marnujesz czas być może podstawą i chyba nie jest tak do końca zbędna.

karolcia37

Gosia - piękne imię

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 4 Lut 2011, o 17:10

Paweł Landzberg napisał(a):Ale weź pod uwagę, że Małgosie mają tutaj lepiej Mają fory u Krzywego...

A jakże ;-)
(dla niewtajemniczonych: moja żonka to Małgosia).

Małgosiu, świetnie, że opisałaś trochę przedmiotów na Twojej Uczelni. Mamy teraz jakiś obraz. Moim zdaniem - nie jest tak źle. Oczywiście 100 odmian matematyki to ból w tyłku (takie wolne tłumaczenie "pain in the ass", hehe) i przesada. Z drugiej jednak strony, nawet takie przedmioty czasami się przydają. Oczywiście często nie w sposób bezpośredni.
Gdy wykładałem na AGH w Krakowie (przez prawie 10 lat prowadziłem zajęcia), to miałem oczywiście różne przedmioty. Np. projekty z wyburzania fundamentów, mostów itp. z użyciem materiałów wybuchowych ;-) Były osoby, które to fascynowało, jeździły z nami na roboty, chłonęli wiedzę, uwielbiali zajęcia. Ale były też osoby, które mnie pytały: "Po co mi taki przedmiot? Po co mi taki projekt? Przecież nie będę wyburzać!". Czy ktoś taki miał rację? Oczywiście, że tak. Jednak sam proces projektowania niemal w każdej dziedzinie (czy to wyburzenia, czy biznes) wygląda u podstaw podobnie: zbierasz informacje, analizujesz warunki zewnętrzne, różne warianty wykonania zadania, potencjalne negatywne skutki itd. Zatem w pewnym sensie nie najważniejszy był temat projektu, a zdobycie umiejętności projektowania. Moim zdaniem jest to absolutnie kluczowa umiejętność. A czasami zdobycie takiej umiejętności właśnie w tak nietypowej (dla niektórych niemal abstrakcyjnej) dziedzinie, jaką jest wyburzanie z użyciem MW, daje jeszcze lepsze efekty.
Na jedną rzecz jeszcze zwrócę uwagę.
Wygląda na to, że chcą zrobić z Was i programistów, i osoby zarządzające, i prowadzące marketing... To oczywiście może być przesadą. Pewnie część przedmiotów powinna być do wyboru: ci, którzy bardziej chcą programować wybraliby inne przedmioty od tych, którzy chcieliby planować biznesy (a programowanie zlecać i nie zawracać sobie nim głowy). No ale tak to już jest: nie ma takiej możliwości, żeby wszystkie przedmioty wszystkim się przydały. Na pocieszenie dodam, że na mojej Uczelni bywały przedmioty zupełnie bez uzasadnienia, bo jakiś starszy profesor musiał mieć wypełnione godziny. Szkoda gadać.

Witaj Gosiu na Forum!!!

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Następna

Wróć do Przedstaw się!

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość