Rok założenia: 2008Kontakt
wypada się przedstawić, poznać na forum - zapraszamy do autoprezentacji
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Nieśmiałe powitanie

Postprzez Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski
napisane: 7 Lis 2010, o 13:19

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie,
Mam na imię Grzesiek (nazwisko i ksywka w profilu ;)). Na co dzień zajmuję się czymś zgoła innym niż pozycjonowanie, e-biznesy itd. Niedawno moja żona założyła swoją działalność, a ja postanowiłem ją wspomóc od strony technicznej. Nie mając praktycznie żadnej wiedzy nt. projektowania i kompletnie żadnej nt. pozycjonowania (nawet nie byłem w ogóle świadomy tego, że istnieje coś takiego jak seo), zacząłem się edukować w temacie. Internet, książki. Najpierw w bólach powstała strona skarby.waw.pl, potem, po kilku lekturach, uświadomiłem sobie, jak bardzo niedoskonała jest ta strona. Kolejne prace, kolejne lektury - i tak trafiłem na darmowy kurs pozycjonowania Pawła. W trakcie subskrypcji kursu, Paweł przysłał zaproszenie na kurs Lecha Baczyńskiego. Po nitce do kłębka. Pozycjonowanie i e-biznes zaczęły mnie coraz bardziej fascynować i wciągać, szczególnie to pierwsze. Kolejne lektury w postaci blogów, próba tworzenia własnego zaplecza, niecierpliwe oczekiwanie na kurs dvd o pozycjonowaniu. Wiem, że przede mną bardzo długa droga, moja wiedza i umiejętności bardzo mizerne, ale wciąż się uczę - również z tego forum, bo od jakiegoś czasu regularnie je przeglądam. :sun:
Serdecznie pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski

Miejscowość: Warszawa

Witaj

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 7 Lis 2010, o 18:01

Witaj na naszym forum, Grześku.

Gratuluję konsekwencji w zdobywaniu wiedzy i umiejętności. Strony www zrobione przez Ciebie są przyzwoite, choć serwis http://skarby.waw.pl ma moim zdaniem zbyt "ciężki" szablon graficzny - sprawiający wrażenie smutnego lub ponurego. http://www.mstudiosalon.blogspot.com/ zdecydowanie lepszy, choć nie do końca oddaje charakter firmy.

Pozwól, że zadam Tobie pytanie: Dlaczego wybrałeś/wybraliście z żoną tworzenie strony www salonu własnymi siłami, a nie zdecydowaliście się zlecić tego firmie lub freelancerowi?

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Cześć

Postprzez D-dos
napisane: 7 Lis 2010, o 18:38

Ja bym rozkręcił Twoje forum (http://www.naszepazurki.fora.pl/ - a co mi tak, łap linka ;]) albo zamknął. Aha i jeszcze zmień domenę bo to fora.pl jest straszne.

D-dos

Dziękuję za cenne uwagi

napisane: 7 Lis 2010, o 20:04

Dziękuję za miłe słowa oraz konstruktywną krytykę. Nie ukrywam, że są to dla mnie cenne wskazówki.
Odpowiadam. Jeśli chodzi o stronę skarby.
Nie zleciliśmy tworzenia strony fachowcom z dwóch powodów: kasa i moje zacięcie do dłubania. Żona straciła niezłą pracę w korporacji i za moimi namowami przebranżowiła się, i założyła swoją działalność. Nie było za dużo środków, sporo wydatków, a przez jakiś czas sam musiałem utrzymywać rodzinę i jeszcze dokładać do interesu żony. Cóż - polskie realia, ale nie chcieliśmy w żadnym razie żadnych kredytów. Był okres kryzysu finansowego, a zwolnienia sypnęły się i w mojej firmie. Pierwotnie strona powstała na ramkach, w zupełnie innej kolorystyce i zawartości. Przez długi czas ewoluowała, zapełniała się treścią, zmieniała się jej struktura i wygląd. Koniec końców zdecydowałem się na zakupienie i dopasowanie szablonu. Obecny wygląd wybrała sobie właśnie żona. Celowo jest taki nie inny - ma się odróżniać od stron konkurencji, które są jasne, różowe i z celowo prześwietlonymi zdjęciami. Niemniej jednak przekazałem Wasze wskazówki i żona mówi już o zmianie kolorystyki na jaśniejszą. Co do blogu mstudio i forum nasze pazurki - mstudio to studio fryzjerskie, z którym współpracuje żona, a forum też nie jest nasze - Asia (żona ;) jest tam moderatorem. Forum nie cieszy się powodzeniem, poza tym grupa docelowa nie ta, więc pewnie niedługo żona się z tego projektu całkiem wycofa i zajmie poważniejszymi rzeczami. Co do innych projektów wokół skarby.waw.pl - w subdomenie powstał niedawno blog. Jest też kilka innych domen, które na chwilę obecną są nierozwijane. Część z nich nie będzie w ogóle przedłużana, a na dwóch mam zamiar założyć precle tematyczne (nazwy domen stricte tematyczne). Myślę, że strona skarbów jest już w porządku pod względem konstrukcji, teraz rozpocznę optymalizację pod kątem treści. Wiem, że zlecenie tego wszystkiego profesjonalistom byłoby dużo efektywniejsze, ale nie miałbym takiej satysfakcji. Szczególnie z odkrywania meandrów seo. Zająłem się tym niespełna 3 miesiące temu - szkoda, że nie odkryłem tego wcześniej.
Rozpisałem się, przepraszam. :sorry:

Awatar użytkownika

nie przepraszaj

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 7 Lis 2010, o 22:25

Bardzo dobrze, że się rozpisałeś. Dzięki temu dostałem konkretną i wyczerpującą odpowiedź :)

Widzisz ja zajmuję się zawodowo tworzeniem stron i czasami zastanawiam się dlaczego tak niewiele firm przykłada wagę do swojej strony firmowej - wizytówki tak łatwo dostępnej. Twoja odpowiedź potwierdza to, że firma musi się rozwinąć, aby chcieć/móc zainwestować w lepszą stronę internetową.

Rozumiem Twoje zamiłowanie do dłubania :) Wytrwałości.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Tomasz Fabiszak napisał(a):Widzisz ja zajmuję się zawodowo tworzeniem stron i czasami zastanawiam się dlaczego tak niewiele firm przykłada wagę do swojej strony firmowej - wizytówki tak łatwo dostępnej. Twoja odpowiedź potwierdza to, że firma musi się rozwinąć, aby chcieć/móc zainwestować w lepszą stronę internetową.
Masz rację. Szczególnie dotyczy to nowych, dopiero powstających firm z ograniczonym budżetem. Ale nie tylko. Jest jeszcze kilka innych powodów takiego stanu rzeczy.
- Brak jest odpowiedniej edukcji, szczególnie na szczeblach zarządzania i marketingu. Wciąż pokutuje mit, że wystarczy postawić jakąkolwiek stronę internetową, a klienci sami na nią trafią i zaczną wykonywać oczekiwane akcje (a chyba w większości przypadków zleceniodawcy nawet nie wiedzą, że strona ma za zadanie skłaniać do akcji). Brak odpowiedniej wiedzy nt. struktury przyjaznej wyszukiwarkom strony i - wyglądu.
- Brak odpowiedniej wiedzy wśród pionów informatycznych zleceniodawcy i firm projektujących. Choć w drugim przypadku może nie jest kwestia braku wiedzy, a świadome działanie, by móc następnie zaproponować klientowi usługi pozycjonowania. A na "dzień dobry" proponuje się klientowi stronę ładną. Klient zadowolony, bo ma stronę, ale nie wie, że:
a) ładna nie znaczy przyjazna wyszukiwarkom i zadowala się faktem posiadania strony lub za jakis czas poszukuje powodów braku ruchu i szuka poprawy (oczekiwana przez specjalsitów seo akcja :grin:),
b) nie musi być zbytnio ładna, bo liczy się treść.
- Działanie typu "pies ogrodnika", czyli polski zwyczaj: cooo, mam dać komuś zarobić, swoim kosztem???
To tak z własnych obserwacji z ostatnich miesięcy.

Awatar użytkownika

Rozwój to podstawa

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 8 Lis 2010, o 12:29

Witaj Grześku,

Całkiem nieźle działacie z żoną widzę. Wiadomo, że na początku nie zawsze ma się kasę, aby wszystko zlecać i trzeba robić samemu, ale masz z tego jeden duży plus, a właściwie 2, których nikt Ci nie odbierze - zdobyte doświadczenie i wiedza.

Jeśli chodzi o strony "skarby" to... no ja też myślałem, że strona się po chwili rozjaśni. Nie bez powodów inne strony tego typu są jasne. Po prostu jasny wygląd lepiej pasuje do tematyki i grupy docelowej.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

A ja się zastanawiam...

Postprzez lapti
napisane: 8 Lis 2010, o 12:53

...czemu na Twojej stronie cała treść jest porozrzucana po subdomenach?

A po za tym witam również na forum :)

Pozdrawiam
R. ;)

Awatar użytkownika
lapti

Subdomeny

Postprzez Konsultant FM Group
napisane: 8 Lis 2010, o 13:26

lapti napisał(a):czemu na Twojej stronie cała treść jest porozrzucana po subdomenach?

Myślę, że Grzegorz zdecydował się na ten zabieg
po przeczytaniu kursu pozycjonowania,
bo autor napisał w nim, że subdomeny są dla
wyszukiwarki ważniejsze od adresu podstrony 8-)

Konsultant FM Group

Subdomeny

napisane: 8 Lis 2010, o 18:11

Bardzo dziękuję za cenne uwagi. W najbliższych dniach kolorystyka strony zostanie zmieniona.
Condictor napisał(a):
lapti napisał(a):czemu na Twojej stronie cała treść jest porozrzucana po subdomenach?

Myślę, że Grzegorz zdecydował się na ten zabieg
po przeczytaniu kursu pozycjonowania,
bo autor napisał w nim, że subdomeny są dla
wyszukiwarki ważniejsze od adresu podstrony 8-)

I tu mnie masz, ale nie do końca. :mrgreen:
Początkowo treść była w podstronach. Nie wyglądało to najlepiej, bo adresy wyświetlały się z rozszerzeniem .html. W "Inbound Marketing" doczytałem się, że zdecydowanie bardziej profesjonalnie wygląda strona na subdomenach. No to postawiłem subdomeny. Potem gdzieś w internecie znalazłem info, że subdomeny są lepiej rozpoznawane przez wyszukiwarki. No i dopiero wówczas pojawił się kurs pozycjonowania.

Awatar użytkownika

Następna

Wróć do Przedstaw się!