Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski napisał(a):Brak odpowiedniej wiedzy wśród pionów informatycznych zleceniodawcy i firm projektujących. Choć w drugim przypadku może nie jest kwestia braku wiedzy, a świadome działanie, by móc następnie zaproponować klientowi usługi pozycjonowania. A na "dzień dobry" proponuje się klientowi stronę ładną. Klient zadowolony, bo ma stronę, ale nie wie, że:
a) ładna nie znaczy przyjazna wyszukiwarkom i zadowala się faktem posiadania strony lub za jakis czas poszukuje powodów braku ruchu i szuka poprawy (oczekiwana przez specjalsitów seo akcja),
b) nie musi być zbytnio ładna, bo liczy się treść.
Grzegorzu,
potwierdzam Twoje - również te, których nie zacytowałem (brak edukacji Zleceniodawców i "pies ogrodnika").
Ze zleceniobiorcami jest różnie, tak samo jak ze Zleceniodawcami/Klientami.
Część zleceniobiorców z pewnością jest niedouczona (zwłaszcza tych oferujących dumping cenowy - stereotypowy tzw. "syn znajomego, który chodzi do gimnazjum i zrobi mi to za 10zł" - przepraszam wszystkich gimnazjalistów, którzy bardzo pilnie się uczą, a nie obijają
Część zleceniobiorców zajmuje się tylko tworzeniem, bo nie chce/nie jest w stanie zajmować się jeszcze pozycjonowaniem lub optymalizacją. Do tej grupy należą często (ale nie zawsze) graficy, którzy HTML robią przy okazji.
Część jest cwaniakami - taka natura naszego narodu
A część próbuje dostosować się do Klienta. Klient ma swoje wizje i możliwości finansowe.
Czasami trzeba wybrać, w porozumieniu z Klientem, że robimy tylko serwis, a pozycjonowanie później. Czasami nie mówi się od razu Klientowi, że powinien mieć to, to, to i to - by nie zrazić do siebie - nie zabić ceną. Jak Klient przychodzi i mówi, że chce wydać 800 zł na serwis, to nie proponuję mu usługi za 8000 zł. Co najwyżej za 800-1200zł (albo wcale, jeśli ja nie jestem w stanie zrobić w ustalonym budżecie tego, co Klient oczekuje).
Rynek jest tak rozdrobniony i zróżnicowany, że prędzej czy później każdy znajdzie wykonawcę, który się dostosuje lub przyjmie zlecenie za określone pieniądze.

),