co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
oprogramowanie używane w e-biznesie, a także w pracy biurowej czy rozrywce

Cześć , przygotowuję szerszy materiał na temat usługodawców internetowych VOIP jednakże zacznę go już dziś wdrażać dla Waszej informacji.

Jestem instalatorem tejże usługi od dłuższego czasu i z powodzeniem działam na lokalnym rynku (może dlatego , że brak mi konkurencji :P)

Ale zacznijmy od początku ...

Z Freeconet korzystam od około 2-ch lat i nie mam żadnych zastrzeżeń co do działania usługi. Dlatego z czystym sumieniem mogę Wam polecić ten rodzaj oszczędności by i dla Was mogła przynosić wymierne korzyści.

1. Oszczędności

Jedyną rzeczą jaką "musimy" opłacać u każdego operatora telefonii (internetowej czy stacjonarnej) jest abonament jednakże...

Operator tradycyjny średnio za stawkę abonamentową wymaga od nas 30-50złotych brutto
Freeconet - 1,95 (w tej cenie otrzymujemy numer telefonu z naszej strefy numerowej, oraz utrzymanie usługi)
Czyli rocznie za fakt posiadania numeru :

Operator tradycyjny - ok 360-600 rocznie
Freeconet - 23,40 rocznie :-)

Jednakże nie tylko abonamentem człowiek żyje , do tego dochodzą rozmowy:

Operator tradycyjny : średnio 17groszy brutto (w zależności od abonamentu i taryfy)
Freeconet : z mojego doświadczenia wynika 0,07groszy brutto)

Rozmawiamy średnio (przyjmijmy) 300minut miesięcznie (10minut dziennie)

Operator tradycyjny : 51zł
Freeconet: 21zł

Podsumowanie:

Operator tradycyjny: 50+51 = 101 złotych
Freeconet : 1,95+21 = 22,95

Oszczędność: 78,05 !

2. Wymagania , specyfikacja

Potrzebujemy łącze internetowe o przepustowości minimum 1mb (najlepiej operatora tradycyjnego)

Dzwonić możemy na dwa sposoby:

Poprzez aplikację na komputerze (potrzebujemy słuchawki z mikrofonem) koszt ok 30zł jak nie mamy

Lub

Bramkę(router VOIP) koszt 150-600 złotych - polecam PAP2T marki LINKSYS (150-250)
w tym wypadku wykonujemy połączenia poprzez zwykły aparat telefoniczny.

3. Dlaczego VOIP

W punkcie pierwszym , opisałem podstawy przygotowuję specjalnie dla Was poradnik (POWER POINT oraz video)

- opis systemu
- sposoby konfiguracji
- wdrażanie , możliwości partnerskie

Jeśli chciałbyś zapoznać się z ofertą, założyć konto zapraszam na stronę produktu http://www.freeconet.pl?partnerId=646

Pomogę i Tobie jeśli się ze mną skontaktujesz :-)

Zapraszam do dyskusji , materiał dla Was za kilka dni.

No to hej :)

Ciągła motywacja w dążeniu do sukcesu MUSI okazać się SUKCESEM
http://www.bezus.pl
http://www.systemy-partnerskie.com
Marek Papis

Miejscowość: Jawiszowice

Voip

Postprzez darek795 22 Cze 2010, o 10:09

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Mój dostawca netu Hyperion oferuje też voipowy telefon i to prawie za darmo. Mankamentem jest konieczność podpisania długoterminowej umowy i kłopoty z przeniesieniem numeru z TPSA- jak pytałem o to odpowiedzi były takie że może będzie przeniesienie możliwe , ale nie teraz.

Oczywiście mogę też kupic bramkę na własną rękę i zainstalować w jakimś tlenofonie albo freeconecie.

Zastanawiam się która opcja jest lepsza - czy lepiej mieć voip u swojego dostawcy netu czy poza nim? Czy jakość będzie lepsza jak zamówię voip w Hyperionie ? Czy oni są w stanie skonfigurować sieć tak, że ich voip bedzie działał lepiej niż ten spoza sieci dostawcy?

darek795

Freeconet vs Twój operator

Postprzez Marek Papis 23 Cze 2010, o 08:51

Witaj Darku,

darek795 napisał(a):Mój dostawca netu Hyperion oferuje też voipowy telefon i to prawie za darmo. Mankamentem jest konieczność podpisania długoterminowej umowy i kłopoty z przeniesieniem numeru z TPSA- jak pytałem o to odpowiedzi były takie że może będzie przeniesienie możliwe , ale nie teraz.

Jeśli chodzi o dostawcę internetu część z nich właśnie tak jak Twój Hyperion oferuję telefonię internetową czasami prawie za darmo. To prawie wiąże się co prawda z umowami na 24 miesiące i koszt rozmów to już nie jest to prawie za darmo...

Platformy z których korzystają operatorzy takich sieci nie są "tanie" a już na pewno nie wybierają takich na których mało zarobią - wiadome zysk najważniejszy.

Mają również ograniczenia co do przenoszenia numerów , zwróć uwagę , że freeconet nie robi takich problemów ponieważ jest uznaną firmą z renomą na rynku i u nich jest to podstawą.

darek795 napisał(a):Oczywiście mogę też kupic bramkę na własną rękę i zainstalować w jakimś tlenofonie albo freeconecie.

Myślę, że byłoby to optymalne rozwiązanie , z tego co mi wiadomo tlenfon jest częscią freeconet (tzn. freeconet wykupił użytkowników tlenfona)

darek795 napisał(a):Zastanawiam się która opcja jest lepsza - czy lepiej mieć voip u swojego dostawcy netu czy poza nim? Czy jakość będzie lepsza jak zamówię voip w Hyperionie ? Czy oni są w stanie skonfigurować sieć tak, że ich voip bedzie działał lepiej niż ten spoza sieci dostawcy?

W zależności od tego jak stabilny masz ten internet i o jakiej przepustowości.
Polecam przetestowanie łącza kilkakrotnie o różnych porach dnia poprzez www.speedtest.pl (znajdziesz tam również aplikację do testowania usługi VOIP)

Usługodawca internetowy nie wybiera oferty VOIP pod Ciebie ale pod siebie ponieważ chce na tym jak najwięcej zarobić więc dochodzą dodatkowe marże z tego tytułu - we freeconet po prostu to omijasz.

Jeśli chodzi o jakość połączenia to w głównej mierze weź pod uwagę jakość i przepustowość swojego połączenia.

Pamiętaj, że przeniesienie numeru od TPSA może potrwać do 2-ch miesięcy.

Jeśli masz dalsze pytania zapraszam do kontaktu.

Z Poważaniem:
Marek Papis

Ciągła motywacja w dążeniu do sukcesu MUSI okazać się SUKCESEM
http://www.bezus.pl
http://www.systemy-partnerskie.com
Marek Papis

Miejscowość: Jawiszowice

Voip

Postprzez Robert Palkowski 5 Lis 2010, o 00:49

Witam.

Marku interesuje mnie czy już skończyłeś pisanie materiału na temat usługodawców internetowych VOIP?
Temat jest ciekawy. Chciałbym sobie w najbliższym czasie zainstalować taki telefon.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Robert Palkowski

Miejscowość: Masłowice

Wróć do Programy / Software

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość