Rok założenia: 2008Kontakt
oprogramowanie używane w e-biznesie, a także w pracy biurowej czy rozrywce
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie,

Szukam skryptu / oprogramowania, które posłuży do obsługi szkoleń on-line. Wiem, wiem - jest wiele takich usług w Necie. Jest jednak pewien problem: nie obsługują prezentacji na żywo z pulpitu wykładowcy!

Moje oczekiwania odnośnie poszukiwanego programu są następujące:

* program musi działać przez przeglądarkę WWW, najlepiej żeby był kompatybilny z liderami, czyli IE i Firefoxem, a najlepiej, żeby działał z innymi przeglądarkami również
    * udział w szkoleniu będzie następował po zalogowaniu się (login i hasło); szkolenia będą i darmowe i płatne, dlatego jako admin będę prawdopodobnie musiał sam dodawać użytkowników do danego szkolenia. A może inaczej da się to rozwiązać???
    * musi być opcja czatu, czyli na środku prezentacja a np. po prawej stronie czat on-line
    * musi być prezentowane audio i wideo (to chyba oczywiste)
    * użytkownicy będą mieli możliwość oglądania, słuchania i pisania na czacie ogólnym oraz pomiędzy sobą (choć to drugie czatowanie nie jest niezbędne, ale mile widziane)
    * powinien być łatwy i intuicyjny w obsłudze
    * najlepiej jeśli będzie darmowy, ale płatny też wchodzi w grę - w końcu najczęściej za jakość i możliwości trzeba jednak płacić
    * i chyba najważniejsza sprawa: musi być możliwość prezentowania ekranu (pulpitu) wykładowcy na żywo! Tzn. nie chcę pokazu slajdów czy innej formy prezentacji - chodzi o coś jakby zdalny pulpit. Z tą różnicą, że użytkownicy powinni widzieć raczej nie cały mój pulpit, tylko pewną część ekranu o zadanych wymiarach (np. 1024 x 768 px), gdzie będzie otwarta jakaś aplikacja, przeglądarka etc.

Szukałem czegoś, co by spełniło moje oczekiwania, ale mam z tym problemy. Być może słabo szukam.

Znalazłem w zasadzie 2 usługi, które po części by się nadawały. Mam na myśli:

* http://www.webex.com/ - tego nawet używa Google do swoich webinariów; zresztą tam właśnie zauważyłem link do strony producenta
Czy ktoś zna rozwiązanie mojego problemu?

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

rozważ program Wink, może nie jest idealny (chyba takich rozwiązań nie ma ;) ) ale u nas staramy się to używać :)

pozdrawiam
BM

Awatar użytkownika
Bartosz Michalski

Wink to za mało :-[

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 12 Mar 2009, o 23:26

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Niestety Wink (http://www.debugmode.com/wink/) nie obsługuje prezentacji na żywo. Można tylko przygotować prezentację off-line: w postaci pliku wideo czy flash.

Dodam może 2 kolejne propozycje:

1. http://www.gatherplace.net/gp/index.jsp - rewelacja. Ma wiele super opcji, funkcji. Płatny. Jeden z moich faworytów. Kiedyś testowałem go. Wszystko szło super. W sumie miałem 2 zastrzeżenia: czat nie był spolszczony (tzn. polskie znaki wcale się nie wyświetlały; może już to naprawili) i samo zapisywanie się na kurs było jakieś uciążliwe, z tego co pamiętam. Ale wrócę do testów na 100% :D

Dalej szukam rozwiązania dla mnie. Mam misję do wykonania :)

Są jeszcze usługi / serwisy do przesyłania obrazu wideo on-line. Nawet Piotrek Majewski, póki co, właśnie z takiego rozwiązania korzysta. Głównie z kamerki internetowej lub innej, ale można użyć odpowiedniego programu i zamiast z kamerki - pokazać obraz pulpitu.
Te serwisy mają jednak kilka wad:
- reklamy
- mała rozdzielczość
- mała elastyczność

Więc szukam dalej.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Kamera lub Pulpit ? :)

Postprzez Jakub Orłowski
napisane: 3 Mar 2011, o 13:14

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Przyszedł i czas na moje poszukiwania programu do prowadzenia szkoleń on-line.

Najważniejsze jest by posiadał on opcje przełączania pomiedzy Kamerą a Pulpitem. I teraz pytanko czy TeamViewer jest programem który spełnia moje oczekiwania ? Czy możecie polecić mi coś innego :)

Zapraszam na mojego bloga: www.kimi93.wordpress.com

Ciekawe Posty ! :D
Awatar użytkownika
Jakub Orłowski

Miejscowość: Piława Górna (Dolnosląskie)

Wróć do Programy / Software