Rok założenia: 2008Kontakt
oprogramowanie używane w e-biznesie, a także w pracy biurowej czy rozrywce
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Program do obsługi fakturowania firmy???

Postprzez betafil
napisane: 7 Paź 2008, o 17:26

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam Wszystkich.
Może ktoś mi poleci jakiś dobry program do obsługi firm jeśli chodzi o fakturowanie.
Nie potrzebuję obsługi magazynu itp.
I może jakiś namiar w necie jak to możliwe.
Dzięki z góry.

Awatar użytkownika
betafil

Miejscowość: warszawa

Mozesz poszukac, potestowac programy fakturujace z tej strony http://www.instalki.pl/programy/download/fakturowanie/ i wybrac odpowiedni wedlug potrzeb

Osobiscie bawilem sie kiedys kompleksowym programem do malej ksiegowosci firmy lefthand - http://www.lefthand.com.pl/pl/
Obsluga dosyc intuicyjna i przyjazna uzytkownikowi. Moze maja cos w ofercie i dla Ciebie ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

W zasadzie powinienem zapytać: ile będziesz faktur wystawiał miesięcznie i ile różnych ich rodzajów (tzn. faktur na różne usługi, towary)?
Wiesz dlaczego pytam? Ja sam mam zamiar w najbliższych dniach (będę wystawiał pierwszą fakturę, hehehehhe :D) zrobić sobie szablon w Wordzie lub Excelu i tak wystawiać faktury! Jeśli będę miał kilka rodzajów usług i będę wystawiał kilka - kilkanaście faktur miesięcznie, to po co mi program do tego???
Wystarczy zrobić fajny szablon faktury, ewentualnie kilka wariantów dla różnych usług, i gitara. Oczywiście przy takim ręcznym wystawianiu faktur musisz pamiętać ZAWSZE o jednej rzeczy: NUMERACJI!
Ale poza tym - program jest tutaj zbędny.

Jeśli chodzi o szablon faktury, to mi osobiście bardzo podobają się fakturki jakie dostaję z NetArtu (czyli nazwa.pl). Koperty swoją drogą też mają super dopracowane ;)
Jak zrobię swój szablon - umieszczę go tutaj chętnie.

Natomiast jeśli będziesz wystawiał masę różnych faktur, oczywiście program będzie niezbędny.
Zrób na początek tak, jak radzi Plemnik.
Zwracaj uwagę na prostotę i wygodę obsługi. Jeśli chodzi o funkcje, to większość programów ma podobne parametry.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Racja

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 7 Paź 2008, o 23:59

Zgadzam sie z Pawłem, na poczatku nie trzeba specjalistycznego oprogramowania.
A druki do faktur mozesz kupic nawet w lepszych papierniczych (mozna kupic rozne druki: f-vat, KP, KW, korygujace itp.).
Ale nie jak chcesz to mozesz zawsze sie pobawic w jakies programy - wiedza zawsze sie przyda :)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Re: Program do obsługi fakturowania firmy???

Postprzez betafil
napisane: 8 Paź 2008, o 09:35

Osobiści powiem wam Panowie, że mam trochę inne zdanie na ten temat.
Nieznajomość przepisów nie zwalnia od odpowiedzialności, może nawet karnej.
W takiej formie fakturowania jak piszecie o błąd nie trudno.
Panowie czy Panie ze skarbówki nie będą słuchali nieudolnych wyjaśnień.
Ten program polecany przez Plemnika wygląda nieźle.
Mówię o programie LeftHand-a, eFktura.
Po niedzieli go przetestuję.
Support również wygląda profesjonalnie i cena jest do przyjęcia.
Zobaczymy.
pozdrówko

Awatar użytkownika
betafil

Miejscowość: warszawa

Tak swoja droga w programie tez mozna sie pomylic.
W zeszle wakacje wystawilem fakture z terminem platnosci do 2017 roku!! :P
Nie wiem jak to zrobilem, ale bylo sie potem z czego smiac :P
To taka mala anegdotka ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Ja od zawsze używam programu Fit Faktura - wersji darmowej. Jak na jednoosobową działalność wystarczy :D

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

ja bym jednak nie polecał używania Offica do wystawiania faktur, to nie programy przeznaczone do tego.
O pomyłkę nie trudno, a konsekwencje w razie pomyłki mogą być dosyć przykre (urząd skarbowy).
Nie mówię koniecznie o rozwiązaniach komercyjnych, na rynku jest wiele rozwiązań bezpłatnych (nic konkretnego nie polecę bo nie używam), które w przypadku braku magazynu lub nie wielkiej ilości faktur miesięcznie w zupełności wystarczą :) .

pozdrawiam

BM

Awatar użytkownika
Bartosz Michalski

FVAT bez programu...

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 12 Mar 2009, o 22:58

A ja wystawiam "ręcznie". I co? I nic. Kilka FVAT miesięcznie to nie problem. A pomyłki? Mogą zdarzyć się i w programie, jak wspomniał Paweł L.
Zresztą najpierw zazwyczaj wysyłam mailem PDF'a, więc klient zapewne by się kapnął i dał znać.

Oczywiście nie neguję programów. Uważam jednak, że w moim przypadku jest zbędny. A o aktualne przepisy (wiedzę o nich, znaczy się) dba moja księgowa za 100 netto miesięcznie. Jeśli sam bym się bawił w księgowość, to traciłbym czas - czyli pieniądze. I zostałbym milionerem pewnie z 1-2 miesiące później, hehe :lol:

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

To ja dołożę parę słów z punktu widzenia księgowej.
Najpierw - szablony w arkuszu kalkulacyjnym. Ja czasem ich używam. Głównie do faktur nietypowych - konia z rzędem temu, kto mi znajdzie np. program do wystawienia faktury po czesku, w EUR i PLN łącznie. :mrgreen: :mrgreen:

Arkusze kalkulacyjne mają dwie wady.

Po pierwsze, zaokrąglają kwoty inaczej niż programy księgowe. W księgowości zaokrągla się do groszy "metodą 4/5". I jak zaokrągliłam, zapisałam, to nic mnie nie obchodzi już trzecie i dalsze miejsce po przecinku. Arkusz nawet jak napisze 3,13 zł, to i tak pamięta, że tam jest 3,133333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333. I czasem suma wyliczona przez komputer różni się od tego, co wychodzi z prostego dodania kwot. Zwykle o grosz, góra dwa. Więc trzeba sprawdzać mnożenie i dodawanie. :evil: Może to się da jakoś ustawić, ale nie wiem jak.

Po drugie, wszystkie kwoty "słownie" wpisuje się ręcznie, podobnie jak nazwy i adresy. Przy braku koncentracji można napisać bzdury. Ale program fakturujący nie chroni przed brakiem koncentracji.

Jeśli ktoś wystawia jedną - kilka faktur w miesiącu, to może wypisać je w czymkolwiek. Z braku laku nawet na bloczku akcydensowym długopisem. Albo w Drukach IPS - jeśli na kompie. Albo w innym darmowym programie - wystarczy wpisać w google, wyrzuca sporo.

A teraz prosty sposób na to, żeby nie pomylić się w numeracji faktur.
Założyć rejestr. Tabelkę w arkuszu kalkulacyjnym na każdy miesiąc jeśli stosujesz numerację miesięczną, albo jedną jeśli to numeracja roczna - ja piszę - Lp. , numer faktury, kontrahent, kwota netto, vat, brutto.
Kluczem sukcesu jest to, żeby do rejestru wpisać każdą fakturę - niezwłocznie po jej wystawieniu. Bo jak pewno pamiętacie z numeracją faktur wiąże się ich chronologia.

Awatar użytkownika
Ola Żuławińska

Miejscowość: Myślenice

Następna

Wróć do Programy / Software